Arama

Dünya edebiyatının ustalarından yazar adaylarına tavsiye 10 kitap

Yazmak eylemi, kendimizi ifade etme yöntemleri içinde ilk sırada yer alır. Kolay gibi görünse de bir o kadar da zahmetli bir yol bizi bekler. Tam da bu esnada yol gösterici kaynaklara başvurmak ilk adım olarak doğru bir tercih olur. Peki, nedir bu doğru kaynaklar? Nereden başlamak gerekir? Sizler için dünya edebiyatının ustalarından yazar adaylarına tavsiye edilen 10 kitabı derledik.

  • 1
  • 10
Yazının Felsefesi (İyi Yazarlar Neden İyi Yazarlar?) Edgar Allan Poe
Yazının Felsefesi İyi Yazarlar Neden İyi Yazarlar? Edgar Allan Poe

Yazının felsefesi nedir? Bu felsefeyi anlayanlar ve kavrayanlar için iyi yazmak nedir?

Ünlü Amerikalı yazar Edgar Allan Poe'nun 1846'da aylık Graham's dergisi için kaleme aldığı Yazının Felsefesi (İyi Yazarlar Neden İyi Yazarlar?) adlı denemesi günümüze kadar etkisini ve önemini hâlâ koruyor. Poe, bir teori olduğunu söylemekten kaçınmadığı bu yazıda, "etkide birlik" (tek etki) metodunun iyi yazı yazmak için en önemli hususlardan birisi olduğu sonucuna varıyor.

  • 2
  • 10
Yazmak Üzerine, Ernest Hemingway
Yazmak Üzerine, Ernest Hemingway

Hemingway'in mektupları, romanları, konuşmaları, basılmış ve basılmamış tüm metinlerinde yer alan yazmak ve yazarlık kavramı üzerine düşüncelerini bu kitap bir araya getiriyor. Bir yandan yazmanın köşebentlerini ve özünü irdeleyen ve sunan Hemingway, diğer yandan bir nevi "yazarlara tavsiyeler" reçetesini oluşturuyor -ve elbette ki kitap, Hemingway'in bir dünya büyüğü olmasının sırlarını taşıyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

*Ernest Hemingway'in İstanbul'a geliş amacı neydi?

  • 3
  • 10
Yazma Sanatı, Stephen King
Yazma Sanatı, Stephen King

Stephen King 1999 yılında kendi yaşamı ve roman yazma sanatı hakkında bir kitap yazmaya başladı. Yıl ortasında geçirdiği ölümcül kaza hem yaşamını hem de kitabını tehlikeye soktu. Nekahet süresinde yaşamak ve yazmak arasındaki bağ çok önemli bir dönüm noktası haline geldi. Yazı yazma sanatı hakkında çok az kitap bu denli yararlı ve açıklayıcı olabilir. Yazma Sanatı, King'in roman yazma tutkusunun çocukluğunda nasıl başladığını anlatırken insanı adeta büyülüyor. King gençlik yıllarındaki kimi anılarını kolej günlerini ve ilk romanı Göz yayımlanıncaya dek çektiği sıkıntıları kâh komik kâh hüzünlü bir ifadeyle okuyucuya sunuyor. Ve bu sayede, yazı yazma sanatının basit araçlarının neler olduğunu ve bunları nasıl kullanacağımızı anlıyoruz.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 4
  • 10
Yaratıcı Yazarlık, Stephen May
Yaratıcı Yazarlık, Stephen May

Yazmayı ister bir hobi, ister gelecekte yaşamınızı kazanacağınız bir iş olarak görün; gerekli olan yapı taşlarını bu kitapta bulmak mümkün. Yazmak üzerine binlerce saat kafa yormuş, tartışmış, hocalık yapmış isimlerin de bulunduğu pek çok yazarın tavsiyeleri bir arada bulunuyor. Kendinize duyduğunuz güveni artıracak pratik alıştırmalar sayesinde yazmanın aslında o kadar da zor olmadığını görecek ve kendi yazı serüveninize çıkabileceksiniz. Fikir üretme ve ilham alma, editörle temas nasıl sağlanmalı, sık yapılan bazı hatalar, iyi bir giriş bölümü, tatmin edici bir final, romana giriş, kurmaca dışı yazı, çocuk kitabı yazarlığı, merakta bırakma tekniği, iyi bir üslubun düşmanları, tiyatro oyunu ve dizi senaryosu yazmak gibi konular kitapta yer alanların sadece birkaçı.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 5
  • 10
Demek Yazar Olmak İstiyorsun, Giuseppe Culicchia
Demek Yazar Olmak İstiyorsun, Giuseppe Culicchia

Demek Yazar Olmak İstiyorsun, sadece bir kitap yayımlatmanın hayaliyle yaşayanların okuması gereken bir kitap değil. Culicchia, bir yandan yazmanın tüm inceliklerine işaret ederken, diğer yandan bir yazarın doğumunun ve gelişiminin aşamalarını açığa çıkarıyor. Editörden basın bürosuyla olan ilişkilere, kapak tasarımından imza günlerinin gerçekleştirilmesine kadar bir yazarı ilgilendiren önemli noktaları tüm metne yayılan bir ironiyle inceliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN