Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Edebiyat
  • Dostoyevski'nin Bir Yazarın Günlüğü eserinden hafızalara kazınan 20 alıntı

Dostoyevski'nin Bir Yazarın Günlüğü eserinden hafızalara kazınan 20 alıntı

Dünya edebiyatının unutulmaz isimleri arasında yer alan Dostoyevski, bıraktığı eserlerle insan ruhunun derinliklerini açığa çıkarıyor. Bu eserlerinden başında da birinci cildi 1873 ile 1876 yılları arasında ikinci cildi ise 1877 ile 1881 yılları arasında yayınlanan Bir Yazarın Günlüğü isimli denemesi geliyor. Kitapta Dostoyevski'nin siyasal, dinsel, toplumsal olaylara ilişkin görüşleri, Puşkin'i anma töreninde yaptığı ünlü konuşması, edebiyat, sanat eleştirileri, fantastik, duygu yüklü öyküleri yer alıyor. Çoğunlukla romancı yönüne aşina olduğumuz Dostoyevski'yi bu kitap sayesinde toplumsal-siyasal bir kişilik olarak tanıma olanağı buluyoruz. İşte Dostoyevski'nin Bir Yazarın Günlüğü kitabından hafızalara kazınan 20 alıntı…

"Herkes birbirine ne düşündüğünü açıkça söylemeli, her ne olacaksa açık, aydınlık, özgürce olmalı."

Hakkında verilen idam kararı

📌1849 yılında devlet aleyhindeki bir komploya karıştığı iddiası ile tutuklandı. On ay hapishanede kalan Dostoyevski, kurşuna dizilmek üzereyken diğer sekiz tutuklu arkadaşı ile affedildi.

📌Cezası dört yıl kürek, dört yıl da adi hapse dönüştürüldü. Cezasını çekmesi için Sibirya'da bulunan Omsk Cezaevi'ne gönderildi. Burada geçirdiği dört yılın ardından er rütbesi ile hizmete verildi. Subaylığa kadar yükseldi. 1857 yılında Mariya Dmitriyevna İsayeva ile evlendi. Beş yıl boyunca görev yapan Dostoyevski,1859 yılında özgür bırakıldı ve Petersburg'a yerleşti.

Dostoyevski idamdan nasıl kurtuldu? 👇

"İnsan kullandığı sözcüklere dikkat etmelidir, anlamını bilmelidir..! "

"Kimse dürüstlüğün nerede olduğunu bilmiyor, kimse dürüstlüğün o iyileştirici formülüne inanmıyor."

Başyapıtlarını yazdığı dönem

📌Petersburg'a döndükten sonra Ezilenler ve Ölüler Evinden Anılar adlı eserleri yazdı. Kardeşiyle birlikte iki dergi çıkardı. 1862'de arzuladığı Avrupa seyahatini gerçekleştirdi. Sara nöbetleri ve kumar bağımlılığı yüzünden maddi açıdan darlığa düştü. Bu durum eserlerinin temalarına da yansıdı.

📌Aynı dönemde Yeraltından Notlar (1864), Suç ve Ceza (1866), Kumarbaz (1866), Budala (1868), Ebedi Koca (1870) ve Ecinniler (1872) gibi eserleri yazdı.

"Demek oluyor ki en güçlü iyileştirme yolu , yaralanmış ve kirlenmiş ruhu aydınlatan, dürüst yapan emektir ."

📌Eşinin ölümünden sonra sekreteriyle evlendi. Yeniden borçlandı ve kumarhanelerde gezmeye başladı. Yeni eşinden bir kızı oldu fakat fazla yaşamadı. Kızının ölümünün ardından büyük bir sarsıntı geçirdi. Delikanlı (1875), Bir Yazarın Günlüğü (1876) ve Karamazov Kardeşler (1879) adlı eserlerinde yazarlık hayatı boyunca konu edindiği temaları yeniden ele aldı. Karamazov Kardeşler adlı yapıtını üç yılda bitiren Dostoyevski, bir ciğer kanamasıyla yatağa düştü ve 28 Ocak 1881 tarihinde öldü. Dostoyevski için 31 Ocak 1881 tarihinde yapılan cenaze töreninde yaklaşık otuz bin kişi tabutunun arkasından yürüdü.

📌İnsanın iç dünyasının en gizli kalmış yönlerini erişilmesi güç bir saydamlıkla yansıtan yapıtlarıyla 20. yüzyıl roman anlayışı üzerinde derin ve evrensel bir etki bıraktı.

Dostoyevski'nin ölümsüz eseri Budala'dan en çarpıcı 20 alıntı

"Hiçbir sis bulutu gerçeğin ışığı karşısında dayanamaz, dağılır gider."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN