Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Edebiyat
  • Daha Adil Bir Dünya Mümkün kitabından 15 alıntı - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kitabı

Daha Adil Bir Dünya Mümkün kitabından 15 alıntı - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kitabı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaleme alınan 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' isimli kitap, okuyucuyla buluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kitabında, küreselleşen dünyada hiç kimsenin bir başkasının sorununa bigane kalamayacağını ve dünyanın geleceğini ilgilendiren meselelerde ikiyüzlü bir tavır sergileyen uluslararası kuruluşların meşruiyetlerini kaybettiğini vurguluyor. Eser yoğun ilgi sebebiyle tüm dünya vatandaşları tarafından okunması için İngilizce, Arapça ve Fransızcaya çevrildi. Kitabı henüz okuyamayanlar ve merak edenler için mevcut uluslararası sistemin değerlendirmesinin yer aldığı 1. bölümden 15 alıntı derledik.

  • 2
  • 15
Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 68
Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 68

"Yıllardır kanayan yara Filistin halkını düşünün. Bu halkı topraksızlaştırmaya çalışan bir anlayışın küresel vicdanda yeri olabilir mi? Haksızlıklar karşısında susan bir küresel vicdan BM çatısı altında adaleti sağlayabilir mi? Adaletin her şeyden önce bir vicdanı olmalıdır."

Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 68

2 kısımdan oluşan kitabın 1. bölümünde, mevcut uluslararası sistemin değerlendirilmesi yapılıyor.

◾ Bu değerlendirme yapılırken, büyük oranda BM'nin merkeze alındığı küresel yönetişim sorunlarına değiniliyor.

Tarihe tanıklık eden meydanlar

  • 3
  • 15
Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 28
Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 28

"BM, kuruluş sözleşmesinde kendisini, "Adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamasına rağmen, bunun gereklerini yerine getirmekte etkisiz kalmaktadır."

Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 28

Kitabın ikinci bölümünde ise BM reformuna dair bir öneri sunuluyor. Reformun sağlam bir zeminde tartışılabilmesi için hangi ilkelere sahip olması gerektiği konusu son derece önemli...

◾ Bu manada yeniden yapılandırma ve reformun her şeyden önce bir felsefeye dayanması gerekmektedir. Bu felsefe adil, kapsayıcı, çözüm odaklı ve uygulanabilir bir reform önerisi sunabilmelidir.

◾ Bu kısım aynı zamanda reformun temel dinamiklerine de odaklanarak reformun hangi alanlarda, nasıl yapılması gerektiğine dair bir çerçeve sunmaktadır.

Filistin'in işgaline sebep olan işgal politikası: Siyonizm

  • 4
  • 15
Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 46-47
Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 46-47

""Küresel sorunlarla baş etmek istiyorsak, önce onların herkesi ilgilendirdiği gerçeğini samimiyetle tanımalı, çözüm için iş birliği gerektiğinin görmeliyiz. Eğer iş birliği istiyorsak, öncelikle sistem içindeki adaletsizlikleri gidermek için BM'yi yeniden yapılandırmak zorundayız."

Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 46-47

📌 Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabında neler var?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kitabında; Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üye sayısının 5 yerine 20 olduğu, Genel Kurul'un yetkilerinin artırıldığı, Güvenlik Konseyi'nin tek belirleyici olmadığı bir yapı öneriyor.

  • 5
  • 15
Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 62
Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 62

"Zayıfı korumak yerine güçlünün, sırf sesi daha fazla çıkıyor diye haklı görüldüğü bir sistemin meşru olması mümkün olabilir mi?"

Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 62

◾ Eserde, Birleşmiş Milletlerin (BM) yapısına ilişkin reform önerileri de bulunuyor.

BM reformunun, özellikle Güvenlik Konseyi'nin yapısının yeniden oluşturulmasının, tüm dünya ülkelerinin uzlaşmasıyla hayata geçeceğine işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin bu çerçevedeki teklifini uzun zamandır ifade ettiklerini ve tüm ülkelerin tartışmasına açtıklarını belirtti.

◾ Çözüm önerilerinin "Dünya beşten büyüktür" ifadesinde kendini bulan, BM Güvenlik Konseyi'nin yapısının değiştirilmesini merkeze alan bir perspektifin hayata geçirilmesi olduğunu aktaran Erdoğan'ın mesajları şöyle:

"Konsey'in kıtaları, inançları, kökenleri ve kültürleri mümkün olan en adil şekilde temsil edecek bir yapıya kavuşturulacak şekilde yeniden düzenlenmesi çözüm ve küresel barışın tesisi için devrimsel bir adım olacaktır. Bu kapsamda, Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üye sayısının 5 yerine 20 olmasını teklif ediyoruz. Genel Kurul'un yetkilerinin artırıldığı, Güvenlik Konseyi'nin tek belirleyici olmadığı ve Genel Kurul'a hesap verebildiği bir yapıya kavuşturularak denge sağlanması gerektiğini ileri sürüyoruz. Konsey'de yer alacak 20 ülkenin Genel Kurul'dan seçilmesi de alternatif çözüm olarak öne sürülebilir. Böylece, dünyadaki tüm ülkelerin bu önemli karar mekanizmasında yer alması, alabilmesi temin edilmiş olacaktır."

  • 6
  • 15
Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 19
Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 19

"Bugün dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye gibi ülkeler, yaptıkları fedakârlıkla tüm insanlığın onurunu kurtarıyor."

Daha Adil Bir Dünya Mümkün, sf. 19

Türkiye'nin tüm insanlık için ortaya koyduğu adalet arayışının ayrıntılı şekilde anlattığı, "A Fairer World Is Possible" adıyla İngilizceye çevrilen, Arapça ve Fransızcası da hazırlanan eserde; adaletsizlik, mülteci krizi, uluslararası terörizm ve İslam karşıtlığı yer lıyor.

◾ Küresel siyasetin açmazlarına da işaret edilen eserde, yeryüzündeki ayrımcılık ve çifte standart Birleşmiş Milletler örneğiyle gözler önüne seriliyor.

◾ Birleşmiş Milletler'in meşruiyet, işlevsellik, etkinlik, kapsayıcılık, temsil ve yönetişim sorunlarına da dikkat çekilen kitapta, özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kapsamlı bir reform ihtiyacının olduğunun altı çiziliyor.

Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü-s Salihin'den okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN