Arama

Biyografi türünde okumanız gereken 20 kitap

Biyografi, yazarın bireyselliğini, yaratıcılığını ortaya koyduğu için edebiyatın en önemli kollarından biridir. Gerçek yaşam öykülerinin anlatıldığı, yazarların iç dünyasına ulaştığımız 20 kitabı sizler için derledik.

  • 1
  • 19
Fatih Sultan Mehmed - Erhan Afyoncu
Fatih Sultan Mehmed - Erhan Afyoncu

Hem Doğu hem de Batı kültürüne aşina olan Fatih Sultan Mehmed, Yunanlı Diyojen'i, Herodot'u, Romalı tarihçiler Livius ve Rufus'u, Büyük İskender'in, papaların, imparatorların, Fransa krallarının ve Lombardlar'ın vekayinamelerini okudu. Sezar'ı, İskender'i, Anibal'i, Afrikalı Scipio'yu, Pyrhus'u ve Keykavus'u aşmak niyetinde olduğunu söylerdi.

İmparatorluğu'nun gerçek kurucusu olan Fatih Sultan Mehmed döneminde, Osmanlı Devleti bir dünya gücü hâline geldi. Fatih'in hükümdarlık dönemi tarihçilikten edebiyata, mimariden medrese eğitimine, bürokrasiden saray idaresine kadar birçok alanda klasikleşmenin başlangıcıdır. Kendisinden sonraki dönemin siyasî, idarî ve hukukî yapısını şekillendiren bir hükümdardır. Bu eserde bir cihan hükümdarının renkli şahsiyetini ve fetihlerini bulacaksınız.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 2
  • 19
Sol Ayağım - Christy Brown
Sol Ayağım - Christy Brown

Chiristy Brown doğuştan beyin felci kurbanıydı. Ancak bu talihsiz küçük bebek İrlanda edebiyatının devleri arasında yerini alacak bir yazarın muhteşem hayal gücüne ve duyarlı zekasına sahipti. Bu eser, Chiristy Brown'ın kendi yaşam öyküsüdür. Brown, çocukluğunda okumayı, yazmayı, resim yapmayı ve nihayet daktilo kullanmayı öğrenmek için verdiği mücadeleyi ve bütün bunları sol ayağını kullanarak nasıl yaptığını anlattı.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 3
  • 19
Kırk Yıl - Halid Ziya Uşaklıgil
Kırk Yıl - Halid Ziya Uşaklıgil

Yazarının samimi, objektif tutumu ve sanatkârane üslubuyla Kırk Yıl, edebiyatımızın anı türündeki en güze örneğidir. Kırk Yıl, sadece Halid Ziy Uşaklıgil'in yetişme ve olgunlu dönemini değil, tanıklık ettiği Abdülhamid döneminin toplumsa yaşamını, başta Servet-i Fünun olmak üzere dönemin kültür ve edebiyat çevrelerini tüm ayrıntılarıyla gözle önüne sermektedir. Kuşkusuz, bu özellikleri bir anı kitabı olmasına rağmen Kırk Yıl'ı edebiyatımızın bu türde en çok başvurulan ve kullanıla kaynak bir eseri haline getirdi.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 4
  • 19
Tesla - Nikola Tesla
Tesla - Nikola Tesla

Elektronik çağına öncülük eden çalışmalarıyla ve Thomas Edison'la olan rekabetiyle tanınan Nikola Tesla, yirminci yüzyılın en büyük mucitlerinden biri olarak kabul edilir. Devrim niteliğindeki icatları ve keşifleriyle elektrik ve manyetizma gibi bilimsel alanları kökten değiştirdi. Önemli çalışmaları arasında kablosuz iletişim sistemi, radyo, Tesla bobini, transformatör, dönen manyetik alan, büyük İletici, alternatif akımlı elektriksel sistem ve teleotomatlar bulunur.

Tesla'nın yaptığı araştırmalar geleneksel algıyı yıkan, çarpıcı nitelikte çalışmalardı. Bu durum çağdaşları tarafından anlaşılamamasına, yaptığı icatların ve getirdiği yeniliklerin değerinin o dönem fark edilememesine yol açtı. 1919'da Electrical Experimenter dergisinde altı bölüm olarak yayımlanan bu otobiyografi, Tesla'nın iç yaşantısını sunduğu gibi, bir mucidin bedeninin ve zihninin nasıl çalıştığını gösterip onun değerini anlamamızı sağlayacak.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 5
  • 19
Zoraki Diplomat - Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Zoraki Diplomat - Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Zoraki Diplomat adlı eserinde kırk beş yaşında üstlendiği diplomatlık görevinin kendisini tipik bir diplomata dönüştürmediğini, 20 yıllık elçilik döneminde olayları bakış açısında bağımsızlığını koruduğunu ve bireysel yargılarından ödün vermediğini anlatır. Yakup Kadri Zoraki Diplomat'ta Avrupa'nın en çalkantılı yıllarının tanığı olarak kaleme aldığı anılarında olabildiğince objektif bir tarih resmi çizmeye çalıştı.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN