Arama

Ömer Muhtar kimdir? Ömer Muhtar’ın Libya’nın bağımsızlığındaki rolü…

Libya'da İtalyanlara karşı direnişin önderi Ömer Muhtar, gösterdiği destansı mücadeleyle tarihe adını altın harflerle yazdırmış bir isim. Uyguladığı stratejik savaş taktikleri ile Libya topraklarını işgal eden İtalyanları büyük hezimete uğratmış; savaşlardaki başarılarıyla "Çöl Aslanı" lakabı ile anılmıştı. 22 yıl süren mücadelesi boyunca pek çok İtalyan komutanı mağlubiyetle ülkesine göndermişti. Pusuya düşürülerek İtalyan güçleri tarafından yakalanan Ömer Muhtar, 1931 yılında idam edildi. Peki, Ömer Muhtar kimdir? Ömer Muhtar'ın Libya'nın bağımsızlığındaki rolü nedir?

  • 4
  • 23
KABİLEYİ KISA SÜREDE OSMANLI İDARESİNE YAKLAŞTIRDI
KABİLEYİ KISA SÜREDE OSMANLI İDARESİNE YAKLAŞTIRDI

Bu kabileyi kısa zamanda Osmanlı idaresine yaklaştırdı ve buradaki diğer Arap kabileleri arasında devam eden kavgaları da sona erdirdi. Özellikle Ubeyd kabilesini cihat hareketinin öncü kuvveti olacak şekilde eğitti.

Bu zaviyede iken çocuklara İslami eğitim vermesi, yolculara ve çevredeki fakirlere ikramda bulunması, müntesiplerinin günlük işlerine yardımcı olması gibi faaliyetleriyle şöhreti arttı.

  • 5
  • 23
FRANSIZ İŞGALİNİ ÖNLEMEK İÇİN SEFERLERE KATILDI
FRANSIZ İŞGALİNİ ÖNLEMEK İÇİN SEFERLERE KATILDI

Mehdî es-Senûsî, 1899'da Kufra'daki zaviyesini Çad sınırları içinde Borku bölgesindeki Garû'ya taşıyınca onunla birlikte gidenler arasında Ömer Muhtar da vardı. Çad'ın güneyindeki Vedây Sultanlığı topraklarının Fransızlar tarafından işgalini önlemek için bölgede yapılan seferlere katıldı.

Bir müddet sonra Ayn Galaka'da açılan zâviyeye şeyh tayin edildi. Ancak Mehdî es-Senûsî'nin 1902'de Garû'da ölmesi üzerine buradaki faaliyetler yavaşladı. Ömer el-Muhtâr, Ayn Galaka'da bulunduğu süre içinde eğitim ve tebliğle meşgul olduktan sonra 1903 yılında Kasûr Zâviyesi'ne döndü.

  • 6
  • 23
1000 KİŞİLİK BİR MÜCAHİT BİRLİĞİ KURDU
1000 KİŞİLİK BİR MÜCAHİT BİRLİĞİ KURDU

Mehdî es-Senûsî'nin ölümünün ardından oğlu İdrîs'in henüz on üç yaşında olması sebebiyle geçici olarak hareketin başına getirilen yeğeni Ahmed Şerîf es-Senûsî'nin, 27 Eylül 1911'de İtalya'nın Osmanlı Devleti idaresindeki Trablusgarp vilâyetine çıkarma yapması üzerine nasıl bir tavır takınılacağını kararlaştırmak için Kufra'da yaptığı toplantıya katıldı.

Ardından Cebelülahdar'a döndü ve Ubeyd kabilesini cihada hazırlayıp onlardan 1000 kişilik bir mücahit birliği kurdu.

  • 7
  • 23
İTALYANLARA KARŞI DİRENEN BİRLİKLER ARASINDA YER ALDI
İTALYANLARA KARŞI DİRENEN BİRLİKLER ARASINDA YER ALDI

Böylece İtalyanlara karşı ilk saldırıda bulunan birlikler arasında yer aldı. Yerli ahali, yaklaşık 20 yıl süren savaş süresinde dağlara çekilip İtalyanlara baskınlar düzenleyerek çarpışmalara katıldı.

1912'de Osmanlıların Uşi (Ouchy) Antlaşması sonucunda kuvvetlerini buradan çekmesinin ardından, geride kalan askerleri Mısır'a götürmek isteyen Aziz el-Mısrî ile ona engel olmak isteyen Ahmed Şerîf es-Senûsî'nin adamları arasında çıkan çatışma çıktı. Ömer Muhtar, Ahmed Şerîf es-Senûsî tarafından ara buluculukla görevlendirildiği gibi Berka bölgesinin kumandasını da üstlendi.

  • 8
  • 23
SAVAŞIN BAŞLAMASI ÜZERİNE NURİ PAŞA İLE GÖRÜŞTÜ
SAVAŞIN BAŞLAMASI ÜZERİNE NURİ PAŞA İLE GÖRÜŞTÜ

Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine Osmanlı Harbiye Nezareti, Teşkîlât-ı Mahsûsa vasıtasıyla buraya bazı subaylarını gönderdiğinde, İcdâbiye'de Şeyh İbrâhim el-Mısrâtî ile birlikte Osmanlıların Afrika grup komutanı sıfatıyla faaliyette bulunan Enver Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa ile görüşmek için Butnân'a gitti.

Bu arada Ahmed Şerîf es-Senûsî'nin İstanbul'a götürülmesinin (1917) ardından Osmanlı Devleti İdrîs es-Senûsî'yi onun halefi olarak kabul etmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN