Arama

İbn-i Sina Batı tıbbını nasıl etkiledi?

İbn-i Sina, tıp dünyasına büyük katkı sağlayan, geliştirdiği tedavi yöntemleri günümüzde dahi kullanılan bir hekimdir. Avrupa'da "Avicenna" ve "Hekimlerin Prensi" olarak anılan İbn-i Sina'nın kaleme aldığı eserler, Batı tıbbının başlıca kaynağı olmuş ve ders kitabı olarak okutulmuştu. Peki, İbn-i Sina Batı tıbbını nasıl etkiledi? Onun bin yıl önce keşfettiği tedavi yöntemleri nelerdi?

  • 2
  • 10
‘HEKİMLERİN PRENSİ’ TIPTA OTORİTE KABUL EDİLİRDİ
‘HEKİMLERİN PRENSİ’ TIPTA OTORİTE KABUL EDİLİRDİ

◾ İbn-i Sina, Galen ve Hipokrat ile birlikte tıp otoritelerinden biri olarak kabul edilirdi. Batı dünyasında, "Hekimlerin Prensi" olarak anılırdı.

◾ İbn-i Sina'nın Kanun'u, 13'üncü yüzyılın sonlarından itibaren Bologna, Padua ve Paris gibi önemli Batı üniversitelerinde ders kitabı olarak okutuldu. Rönesans döneminde bu esere verilen değer en yüksek dereceye ulaşmıştı.

  • 3
  • 10
EL KANUN Fİ’T TIB ZORUNLU KİTAPTI
EL KANUN Fİ’T TIB ZORUNLU KİTAPTI

◾ Ancak tıp eserlerinin bazı bölümleri, Avrupalıların akademik anlamda daha çok ilgisini çekti. Kanun'un fizyoloji hakkındaki bölümü, üniversitelerin zorunlu eğitim materyaliydi. Eserin hastalıklar ve tedaviyle ilgili bölümü, öğrencilere hazırlanan sınav soruları için standart kaynaklardan biriydi.

İbn-i Sina Batı bilimini nasıl şekillendirdi?

  • 4
  • 10
İBN-İ SİNA’NIN TIP ALANINDAKİ KEŞİFLERİ
İBN-İ SİNA’NIN TIP ALANINDAKİ KEŞİFLERİ

◾ Bunların yanı sıra İbn Sina'nın verem hastalığının bulaşıcı olmasını tespiti, menenjiti en ince ayrıntılarına kadar tarif edip bu hastalığı ilk defa teşhis etmiş olması önemli tıbbi keşifleriydi.

◾ Ayrıca hastalıkların sularla, yiyecek ve toprakla bulaştıklarını tespit etmesi, birçok cilt hastalığını teşhis edip bunların dikkatle incelenmesi gerektiğini ortaya koyması önemli ve büyük tıbbi buluşlarından bazılarıdır.

  • 5
  • 10
BATILI DOKTORLARDAN 8 ASIR ÖNCE TESPİT ETMİŞTİ
BATILI DOKTORLARDAN 8 ASIR ÖNCE TESPİT ETMİŞTİ

◾ Bu parazit Batı dünyasında ilk defa İtalyan tabip Robenti tarafından bulunduğu iddia edilir. Ancak paraziti ondan tam 8 yüzyıl önce keşfeden İbn-i Sina'nın ta kendisidir.

◾ Mide ülserinin üzüntü ve sıkıntılardan oluştuğunu; üzüntülerin doğrudan doğruya mide üzerinde meydana getirdiği etkiyi, fizik ve organik olarak iki ayrı nedenle ortaya çıktığını da yine İbn-i Sina tespit etti.

İbn-i Sina ilaçlarını nasıl hazırlardı?

  • 6
  • 10
KANSER HASTALIĞINI KEŞFEDEN İLK HEKİMDİ
KANSER HASTALIĞINI KEŞFEDEN İLK HEKİMDİ

◾ Kanser hastalığının teşhisinde geç kalmanın doğurabileceği kötü sonuçları anlatarak bu bilgileri ilk defa tıp literatürüne kazandıran o oldu.

◾ Ancak erken müdahale ve cerrahi operasyonlarla dokunun iyice temizlenmesi ve uzantısının biraz daha da öteden ameliyatla çıkarılmasıyla tedavisinin mümkün olacağını ortaya koydu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN