Arama

İbn-i Sina Batı bilimini nasıl şekillendirdi?

İbn-i Sina, tıp dünyasına büyük katkı sağlayan, geliştirdiği tedavi yöntemleri günümüzde dahi kullanılan bir hekimdir. Avrupa'da "Avicenna" ve "Hekimlerin Prensi" olarak anılan İbn-i Sina'nın kaleme aldığı eserler, Batı tıbbının başlıca kaynağı olmuş ve ders kitabı olarak okutulmuştu. Tıbbın yanı sıra felsefesi ile de tanınan İbn-i Sina, ilmi ile pek çok düşünür üzerinde derin izler bırakmış; Batı dünyasını derinden etkileyerek bilimin gelişmesinde ve şekillenmesinde öncü rol oynamıştı. Öyle ki Batılılar, kendilerine ait eserleri anlamada dahi İbn-i Sina'nın eserlerindeki şerhlerden faydalanmışlardı.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 2
  • 18
İBNİ SİNA BATI’DA ‘AVICENNA’ OLARAK TANINIRDI
İBNİ SİNA BATI’DA ‘AVICENNA’ OLARAK TANINIRDI

Batıda "Avicenna" olarak bilinen ve İslam uygarlığının altın çağında yaşayan İbn-i Sina, Avrupa'ya damga vuran İslam âlimlerindendi. İbn-i Sina, hem filozof hem de hekim olarak Avrupa'yı büyük ölçüde etkilemişti.

  • 3
  • 18
İBNİ SİNA’NIN TÜM ESERLERİ LATİNCEYE ÇEVRİLDİ
İBNİ SİNA’NIN TÜM ESERLERİ LATİNCEYE ÇEVRİLDİ

İbn-i Sina'nın eserleri, Avrupa'da 1200'lü yıllarda tanınmaya başladı. Bu konuda, Endülüs coğrafyasında Toledo gibi şehirlerde Arapça eserlerin Latinceye çevrilmesi etkili oldu. Ancak Batılılar, İbn-i Sina gibi önemli İslam âlimlerinin eserlerini orijinal dili olan Arapçadan da okuyup incelediler.

  • 4
  • 18
ARTAN İLGİ PAPALIĞI HAREKETE GEÇİRMİŞTİ
ARTAN İLGİ PAPALIĞI HAREKETE GEÇİRMİŞTİ

İbn-i Sina'nın felsefesinin Avrupa'daki eğitim kurumlarının programlarına girmesi ile Müslüman felsefecilere artan ilgi, Papalık başta olmak üzere din kurumlarının tepkisini çekmiş; 1277'de bir kararname ile bu eserlerin etkisindeki Aristotelesçilik yasaklanmıştı.

  • 5
  • 18
İBN-İ SİNA TIP OTORİTESİ OLARAK KABUL EDİLİRDİ
İBN-İ SİNA TIP OTORİTESİ OLARAK KABUL EDİLİRDİ

İbn-i Sina'nın tüm önemli eserleri Latinceye çevrilmiştir. Ancak Batılılar, İbn-i Sina'yı daha çok tıp alanında bir otorite olarak gördükleri için kısaca "Kanun" olarak anılan "el-Kanun fi't Tıb" eserine özel ilgi gösterdiler. İbn-i Sina, Galen ve Hipokrat ile birlikte tıp otoritelerinden biri olarak kabul edilirdi.

(x)İbn-i Sina'nın Batı Tıbbına etkileri

  • 6
  • 18
‘HEKİMLERİN PRENSİ’ OLARAK ANIYORLARDI
‘HEKİMLERİN PRENSİ’ OLARAK ANIYORLARDI

Batı dünyasında İbn-i Sina, "Hekimlerin Prensi" olarak anılıyordu. İbn-i Sina'nın Kanun'u 13'üncü yüzyılın sonlarından itibaren Bologna, Padua ve Paris gibi önemli Batı üniversitelerinde ders kitabı olarak okutuldu. Rönesans dönemi ise bu esere verilen değer en yüksek dereceye ulaşmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN