Arama

Fahreddin er-Razi kimdir? Fahreddin Razi hayatı ve eserleri...

Üstün zekası, güçlü hafızası, etkili hitabeti ile "allame" unvanıyla bilinen Fahreddin er-Razi; kelam, fıkıh usulü, tefsir, felsefe, mantık, matematik gibi alanlarda çağının hemen bütün ilimlerini öğrenip, eserler vermiş çok yönlü bir alimdir. İyi bir hatip olduğu kadar hazırcevap oluşuyla da tanınır. Razi'ye göre en doğru tefsir, Kur'an'ın yine Kur'an'la yapılan tefsiridir. Eserleri ve tesirleriyle İslam düşünce tarihinde önemli yere sahip olan Fahreddin er-Razi hakkında bilgileri derledik.

Üstün zekâsı, güçlü hafızası, etkili hitabeti ve azmi ile kısa bir süre içerisinde kendisini yetiştiren er-Razi, İbn Rüşd el-Hafîd, Muhyiddin İbnü'l-Arabî, Abdülkadir-i Geylânî, İzzeddin b. Abdüsselâm gibi meşhur âlimlerle de çağdaştı. Bu nedenle üne kavuşmasında yaptığı ilmî seyahatlerin büyük payı vardır.

İlmiyle Batı'ya damga vuran İslam filozofu: İbn Rüşd

Uğradığı belli başlı ilim ve kültür merkezleri, Cürcân, Tûs, Herat, Hârizm, Buhara, Semerkant, Hucend, Belh, Gazne, Mâverâünnehir ile diğer Hint beldeleri oldu. İran, Türkistan, Afganistan ve Hindistan bölgesindeki bazı şehirleri de dolaştıktan sonra Herat'a yerleşti. Hayatının geri kalan kısmını burada geçirdi.

Fahreddin er-Razi, sayıları 300'ü aşan talebe yetiştirdi. İbn Sina'nın el-Kanun adlı eserini onun için şerh etti. Hayatının son döneminde büyük bir servete sahip oldu. Razi, 29 Mart 1210'da Herat'ta vefat etti.

İbn-i Sina'dan 1000 yıllık sağlık öğütleri

  • 6
  • 16
Fahreddin er-Razi’nin ilmi yönü
Fahreddin er-Razi’nin ilmi yönü

Üstün zekâsı, güçlü hâfızası, etkili hitabetiyle tanınan ve 12. yüzyılın en büyük düşünürlerinden biri olan er-Razi; kelâm, fıkıh usulü, tefsir, Arap dili, felsefe, mantık, astronomi, tıp, matematik gibi çağının hemen bütün ilimlerini öğrenip bu alanlarda eserler vermiş çok yönlü bir âlimdi. Bundan dolayı "allâme" unvanıyla anıldı. İyi bir hatip olduğu için de her zümreden dinleyicileri vardı. İyi bir hatip olduğu kadar hazırcevap oluşuyla da tanınan er-Razi, Mu'tezile, Kerrâmiyye, Felâsife ve Bâtıniyye grupları ile fikri mücadelelere girdi.

Razi'nin asıl üne kavuşması ise dinî ilimler alanında oldu. Ona göre haram olduğu hakkında *nas bulunmayan her şey mubahtı ve Ebû Müslim el-İsfahânî'nin benimsediği gibi Kur'an'da *nesih yoktu.

* Nas kelimesi İslâm ilimlerinde yaygın olarak iki anlamda terimleşmiştir. Bunlardan ilk akla geleni genel kullanımıdır ki Allah'ın ve Hz. Peygamber'in sözünü ifade eder. İkincisi fıkıh usulünde açıklık bakımından yapılan lafız ayırımında kullanılan anlamıdır.

* Sözlükte "ortadan kaldırmak; nakletmek, beyan etmek" manalarına gelen nesh kelimesi terim olarak şer'î bir hükmün daha sonra gelen şer'î bir delille kaldırılmasını ifade eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN