Arama

Çok hadis rivayet etmesiyle tanınan sahabi: Ebu Hureyre

Ebu Hureyre, İslam tarihinde en çok hadis rivayet eden sahabilerden biridir. İslam ile müşerref olduktan sonra Peygamber Efendimizin yanından hiç ayrılmamış; kimsenin bilmediği hadisleri bile o öğrenmiş ve öğretmiştir. Güçlü bir hafızaya sahip olan Ebu Hureyre, okuma yazma bilmediği için hadisleri daima tekrar etmiş ve böylece bilgisini diri tutmuştur. Allah'ın emrinden başka bir şey talep etmeyen Ebu Hureyre'nin hayatı…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 8
  • 15
HZ. ÖMER ONU TEKRAR VALİ TAYİN ETMEK İSTEDİ
HZ. ÖMER ONU TEKRAR VALİ TAYİN ETMEK İSTEDİ

Fakat Ömer, sermayesini ve görev esnasında harcadığı parayı aldıktan sonra geri kalanı beytülmâle iade etmesini emretti.

📌 Bütün rivayetlerde belirtildiği üzere yapılan tahkikat sonunda Ebû Hüreyre'nin kazandığı malın kendisine ait olduğu ve dürüstlüğü ortaya çıkınca Hz. Ömer ısrarla onu tekrar vali tayin etmek istedi.

📌 Fakat Ebû Hüreyre, zan altında kalıp rencide edilmek istenmediğini belirterek bir daha görev kabul etmedi.

📌 Ömer gibi âdil bir halifenin Ebû Hüreyre'yi görevine iade etmek istemesi, onun dürüstlüğü hususunda herhangi bir şüphesinin bulunmadığını gösterir.

  • 9
  • 15
HZ. OSMAN ONA KILICINI BIRAKTIRDI
HZ. OSMAN ONA KILICINI BIRAKTIRDI

Hz. Osman'ın hilâfetini destekleyen Ebû Hüreyre, halifenin evi isyancılar tarafından kuşatıldığı zaman kılıcını alıp onun yanına gitti.

📌 Fakat Hz. Osman Müslüman kanı dökülmesini istemediğini söyleyerek ona kılıcını bıraktırdı.

📌 İslam tarihinde fitnenin başlangıcı olarak kabul edilen bu olaydan sonra Ebû Hüreyre Müslümanlar arasında çıkacak kargaşadan uzak durulması gerektiğini belirtti, bu fitnelerden kurtulmanın yegâne yolunun silâha el atmamak olduğunu söyledi.

(x) 🔍 En çok hadis rivayet eden sahabeler

  • 10
  • 15
HZ. ALİ İLE MUÂVİYE ARASINDAKİ SAVAŞLARDA TARAF TUTMADI
HZ. ALİ İLE MUÂVİYE ARASINDAKİ SAVAŞLARDA TARAF TUTMADI

Hz. Ali ile Muâviye arasında çıkan savaşlarda Sa'd bin Ebû Vakkâs, Abdullah bin Ömer ve tanınmış diğer sahâbîler gibi o da hiçbir tarafı tutmadı.

📌 Bazı Şiî kaynaklarında Sıffîn'de Muâviye tarafını tuttuğuna dair yer alan iddialar asılsızdır.

📌 Sıffîn Savaşı'nı bütün ayrıntılarıyla ele alan gulât-ı Şîa mensubu Nasr bin Müzâhim el-Minkarî'nin Ebû Hüreyre'den hiç söz etmemesi de bunu gösterir.

  • 11
  • 15
VEKÂLETEN MEDİNE VALİLİĞİ YAPTI
VEKÂLETEN MEDİNE VALİLİĞİ YAPTI

Zehebî, Muâviye döneminde Ebû Hüreyre'nin zaman zaman Medine valiliği yaptığını, halifenin ondan memnun kalmadığı zaman kendisini azledip yerine Mervân'ı getirdiğini, bazen de Mervân'ı azledip onu tayin ettiğini söylemektedir.

📌 Bu bilgi diğer kaynaklarda yer almamakla birlikte 54-57 (674-677) yılları arasında Medine valiliği yapan Mervân'ın bazı sebeplerle Medine'den ayrıldığında yerine Ebû Hüreyre'yi vekil bıraktığı kaydedilmekte, bu sırada Ebû Hüreyre'nin namazları kıldırıp davalara baktığı ve cezaları uyguladığı belirtilmektedir.

  • 12
  • 15
KÖTÜ İDARECİLERDEN OLMAMASI İÇİN MERVAN’I UYARDI
KÖTÜ İDARECİLERDEN OLMAMASI İÇİN MERVAN’I UYARDI

Bu dönemde Ebû Hüreyre, Hz. Peygamber'in ortaya çıkacağını haber verdiği kötü idarecilerden olmaması için Mervân'ı zaman zaman uyarmıştır.

📌 Ebû Hüreyre, hayatının son dönemlerinde yabancıların çoğaldığı, görüşebileceği sahâbîlerin azaldığı Medine'den ayrıldı ve yakın mesafede bulunan Zülhuleyfe'deki veya Akîk'taki evine çekildi.

(x) 🔍 Hayattayken cennetle müjdelenen 10 sahabe

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN