Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Biyografi
  • Bağımsızlık mücadelesi nedeniyle vatansız bırakılan İslam alimi: Muhammed Hamidullah

Bağımsızlık mücadelesi nedeniyle vatansız bırakılan İslam alimi: Muhammed Hamidullah

İslam tarihine büyük katkılar sağlayan Muhammed Hamîdullah, 20. yüzyılın en önemli âlimlerinden biri. Onun Haydarabad'da başlayan hayat yolculuğu, Mekke, Medine, Beyrut, Şam, Kahire, Fransa, Almanya, Kuzey Afrika ülkeleri ve İstanbul'a kadar uzandı. Hindistan tarafından işgal edilen Haydarabad'ın bağımsızlığı için çok sayıda çalışmalar yaptı; bu nedenle ülkesine girişi yasaklandı. Hamîdullah, başka bir ülkenin vatandaşlığına girmeyi reddetti ve "heimatlos" yani vatansız statüsünde yaşadı.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 1
  • 10
MUHAMMED HAMÎDULLAH KİMDİR?
MUHAMMED HAMÎDULLAH KİMDİR?

Ailesi köklü ilmî geleneğe sahip olup Arap müfessir ve mutasavvıfı Mahdûm Mehâimî'nin soyundan gelir. Babası Haydarâbâd Nizamlığı başmüftülerinden Ebû Muhammed Halîlullah'tır.

İlk bilgileri babasından aldıktan sonra dinî eğitimini Câmia Nizâmiyye'de tamamladı ve yüksek lisans seviyesine denk bir derece olan "mevlevî kâmil" unvanını aldı. Ardından mezun olduğu Osmâniye Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde devletler hukuku alanında yüksek lisans yaptı.

1929'da Hanefî âlimlerinin eserlerini neşretmek amacıyla oluşturulan Meclisü ihyâi'l-maârifi'n-Nu'mâniyye'nin kuruluşuna katıldı.

  • 2
  • 10
DOKTORASINI İSLAM DEVLETLER HUKUKU ÜZERİNE YAPTI
DOKTORASINI İSLAM DEVLETLER HUKUKU ÜZERİNE YAPTI

Çalışmaları sırasında San'a, Mekke, Medine, Beyrut, Şam ve Kahire kütüphanelerinde araştırmalarda bulunduktan sonra 1932 yılında İstanbul'a gitti ve Şerefettin Yaltkaya, İsmail Saib Sencer, Hellmut Ritter, Osman Reşer gibi ilim adamlarıyla görüştü.

Doktorasını yaparken Paul Ernst Kahle ve Fritz Salim Krenkow'dan faydalandı. Bu süre içerisinde aynı üniversitede Arapça ve Urduca dersleri verdi, Islamic Culture dergisinin Avrupa muhabirliğini yaptı. 1933'te tezini tamamladı.

Filistin davasının ilk lideri: Emin el-Hüseyni

  • 3
  • 10
YURT DIŞINDAYKEN ÜLKESİ İŞGAL EDİLDİ; GERİ DÖNEMEDİ
YURT DIŞINDAYKEN ÜLKESİ İŞGAL EDİLDİ; GERİ DÖNEMEDİ

1936-1946 yılları arasında Osmâniye Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde İslam hukuku ve devletler hukuku profesörü olarak görev yaptı; ayrıca Dinî İlimler Fakültesi'nde ders verdi.

1946 yılında Haydarâbâd Nizamlığı'nın Birleşmiş Milletler'e üye olması için kurulan delegasyona seçilen Hamîdullah, yurt dışındayken Hindistan'ın 1948 yılında Haydarâbâd Nizamlığı'nı işgal etmesi üzerine ülkesine dönmedi.

  • 4
  • 10
HAYDARABAD’IN BAĞIMSIZLIĞI İÇİN MÜCADELE ETTİ
HAYDARABAD’IN BAĞIMSIZLIĞI İÇİN MÜCADELE ETTİ

Hindistan ile İngiltere arasındaki suçluların iadesi anlaşmasına göre İngiltere'ye girişi engellenince Fransa'ya yaptığı sığınma başvurusunun kabul edilmesi üzerine 1996 yılına kadar orada vatansız (heimatlos) statüsünde yaşadı.

1954'te Paris'te araştırmacı olarak çalışmaya başlayan ve 1978 yılında emekli olduktan sonra da araştırmalarına devam eden Hamîdullah, rahatsızlığı ilerleyince 1996'da Amerika Birleşik Devletleri'ndeki akrabalarının yanına yerleşti.

17 Aralık 2002 tarihinde vefat etti, mezarı Jacksonville'deki Müslüman kabristanındadır.

İngiliz işgaline ve Hindu yayılmacılığına karşı duran alim: Mevdudi

  • 5
  • 10
ESERLERİNDEN TELİF ÜCRETİ ALMAZDI
ESERLERİNDEN TELİF ÜCRETİ ALMAZDI

Peygamber Efendimizin hayatıyla ilgili çalışmalarından dolayı Pakistan Devleti'nin kendisine lâyık gördüğü en yüksek dereceli hilâl-i imtiyâz nişanını kabul etmiş, fakat para ödülünü İslamabat'taki İslâm Araştırmaları Enstitüsü'ne bağışlamıştır; aynı şekilde Kral Faysal para ödülünü de almamıştır.

Kendisine Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Türk yazılı edebiyatının gelişmesine yardım eden yayınları dolayısıyla takdir ve teşekkür belgesi, İstanbul'daki bir kültür vakfı tarafından "Türk Millî Kültürüne Hizmet Şeref Armağanı" ödülü verilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN