Arama

İstanbul’un manevi noktası: Eyüp Sultan Türbesi

“Farkında Mısınız?” serimizin 5. bölümü ile karşınızdayız. Ramazan'a özel programımızda Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra en çok ziyaret edilen dini merkezlerden biri olan Eyüp Sultan Türbesi’ne gidiyoruz. Türbenin içerisinden çok özel görüntüleri sizlerle buluşturuyoruz. Peki, Eyüp Sultan Türbesi’ndeki çınarın hikâyesini biliyor musunuz?

İstanbul’un manevi noktası: Eyüp Sultan Türbesi
Yayınlanma Tarihi: 16.4.2021 16:28:37 Güncelleme Tarihi: 16.04.2021 17:15

Fikriyat olarak türbenin ziyarete kapalı alanı olan Eyüp Sultan'ın sandukasının yanına kadar ulaşıp çok özel görüntüleri sizlerle buluşturuyoruz. Dünyanın dört bir yanından yüzlerce insan, Eyüp Sultan Türbesi'ne girmek için kuyrukta bekliyor. İçeri girenler duraksamadan dua edip diğer kapıdan çıkıyor.

EYÜP SULTAN KİMDİR?

Eyüp Sultan olarak da bilinen Ebu Eyyüb el- Ensari, Medine'de İslam'ı ilk kabul edenler arasındaydı. Allah Resulü hicret ettiğinde, O'nu evinde ağırlama şerefine nail oldu. Bundan dolayı da İslam âleminde "mihmandar-ı nebi" olarak anıldı. Aynı zamanda vahiy katiplerinden biriydi. Gazalarda Peygamber Efendimize zarar gelmesinden endişe duyduğu için yanından hiç ayrılmaz, hatta bazı geceler çadırı başında nöbet tutardı.

Doksanlarındayken Hz. Peygamberin "İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan ve onu fetheden asker ne güzel askerdir" hadisine nail olmak için ilerlemiş yaşına aldırış etmeden Müslümanların ilk İstanbul kuşatmasına katıldı.

Fakat kuşatma devam ederken hastalanarak vefat etti. Vasiyeti üzerine de surlara yakın bir yerde defnedildi. Eyüp Sultan'ın kabri, ölümünden İstanbul'un fethine kadar asırlarca korundu. Hatta Herevi'nin seyahatnamesinden öğrendiğimize göre Bizans halkı tarafından da aziz olarak kabul edilirdi. Ancak zamanla Eyüp Sultan'ın kabri kayboldu. 1204 yılındaki Latin istilasının buna neden olduğu düşünülür.

EYÜP SULTAN'IN KABRİ NASIL BULUNDU?

Eyyüb el- Ensari'nin kabri, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u kuşatması sırasında bulundu. Defin yerinin keşfiyle ilgili çeşitli rivayetler bulunur. Aktarılanlar arasında türbedeki çınarın hikâyesi oldukça ilginçtir.

Bu rivayetlerden birine göre, Fatih Sultan Mehmet Akşemseddin'den Eyüp Sultan'ın kabrinin bulunmasını isteyince hocası "Sultanım, ben her gece şu semte bir nur indiğini görmekteyim." diyerek kabrin yerini gösterdi. Ardından baş ve ayakucuna birer çınar ağacı dikerek mezarın yerini işaretledi.

Fatih Sultan Mehmet, Akşemseddin'i sınamak için dikilen çınarların yerlerini değiştirdi ve parmağındaki yüzüğü çıkartıp mezarın bulunduğu yere gömdürdü. Akşemseddin ertesi gün, çınarların bulunduğu yere uğramadan kabrin bulunduğu yere geldi.

Avlunun içerisindeki ağacın, Akşemseddin'in Eyüp Sultan'ın mezarını belirtmek için diktiği çınar sopasının büyüyerek bugünkü halini almış olduğuna inanılır.

EYÜP SULTAN TÜRBESİ'NDEKİ MUKADDES EMANETLER

EyüpbSultan Türbesi'nin içerisinden çok özel görüntüleri sizlerle buluşturuyoruz. Ziyaretçiler bir kapıdan girip, dua ederek diğer kapıdan çıkarken Peygamber Efendimizin aziz hatıralarını da görebiliyor.

Türbenin içerisinde Al-i İmran ve Tevbe suresinden ayetler yer alır. Özellikle ensar ve muhacirlerin övülüp, onlara güzelce uyanlardan Allah'ın razı olduğu buyrulan ayetler nakşedilmiştir ki bu, Eyüp Sultan'a duyulan bir hürmetin yansımasıdır.

Aynı zamanda burada Mukaddes Emanetler de yer alır. Peygamber Efendimizin mübarek sakal-ı şerifinden bir parça, ayak izi ve kendi elleriyle diktiği ağacın yaprağı burada yer alır.

💠 Sahabeler, Resûlullah'ın tıraş sırasında saç ve sakalından kesilen telleri muhafaza etti. Bunların bir tekine sahip olmak bütün dünyaya değişilemeyecek kadar şerefliydi.

💠 Hz. Peygamber'e izâfe edilen ayak izleridir. Taş veya tuğla zemin üzerinde bulunur ve "nakş-ı kadem-i saâdet" olarak da bilinir.

PADİŞAHLARIN EYÜP SULTAN TÜRBESİNE HİZMETLERİ

Bu kutlu sahabeye duyulan muhabbetten dolayı padişahlar türbeye hizmet etmek için oldukça özen gösterdi. Her eşyada bu gönül bağının izlerini görmemiz mümkündür.

💠 I. Ahmet, Eyüp Sultan'ın sandukasını etrafını gümüş şebeke ile çevirdi. III. Selim türbenin etrafına som gümüşten parmaklıklar yaptırdı.

💠 Sandukanın üzerinde Kâbe örtüsü yer alır. Bu II. Mahmud dönemine aittir. İçerde kabrin olduğu noktaya açılan sedef kakmalı ahşap kapı kanatlarını ise Sultan II. Abdülhamid bizzat kendi eliyle yaptı.

🎥"Farkında Mısınız?" programımızın diğer bölümlerini buradan izleyebilirsiniz

Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra en çok ziyaret edilen ve İstanbul'un kalbi olan Eyüp Sultan Türbesi'ndeydik. Siz bu kültürel değerimizin farkında mıydınız?

Görüş ve düşüncelerinizi yorum yazmayı unutmayın. Bir sonraki bölümümüzde görüşmek üzere.

_____________________________________________

FİKRİYAT.COM SOSYAL MEDYADA!

Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor.

Fikriyat'ı aşağıdaki sosyal medya adreslerinden takip edebilirsiniz;

👉 TWITTER

👉 INSTAGRAM

👉 FACEBOOK

👉 Fikriyat.com mobil uygulamasını ise buradan indirebilirsiniz.

TÜM ÇALIŞMALAR YOUTUBE KANALIMIZDA!

Fikriyat.com sitesinde ve mobil uygulamasında yer alan tüm video içeriklerini eş zamanlı olarak da youtube kanalımız üzerinden izleyebilirsiniz.

YOUTUBE 👉 Fikriyat

Görüş ve önerileriniz için bizlere ulaşabileceğiniz e-posta adresimiz: fikriyat@fikriyat.com.tr

👉 Sıkça Sorulan Sorular

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN