Arama

İslam ülkelerinden eğitimde dev işbirliği

İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin gençlerine yönelik Uluslararası Staj Programı tanıtıldı. Proje AB içinde uygulanan değişim programlarında olduğu gibi, İslam ülkelerinde insan kaynağı hareketliliğini sağlayarak, kültürel ve ekonomik alışverişi kolaylaştıracak.

İslam ülkelerinden eğitimde dev işbirliği
Yayınlanma Tarihi: 18.11.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 18.11.2017 11:16

İslam dünyasının en büyük oluşumlarından olan İslam İşbirliği Teşkilatı, SESRIC ve Ensar Vakfı uluslararası staj programı ile gençlere yeni bir istihdam projesi başlattı. Kısa adı 'OIC INTERN' olan İslam İşbirliği Teşkilatı Uluslararası Staj Programı, teşkilata üye ülkelerdeki gençlere eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle stajyerlerin liderlik, girişimcilik ve iletişim becerileri kazanmalarını amaçlıyor. Projenin bir diğer amacı da iş gücü piyasasına girişleri kolaylaştırarak üye ülkelerdeki iş gücü kalitesinin artmasına katkı sağlamak.

BAĞLAR GÜÇLENECEK

Önemli bir model olacak olan bu program, teşkilata üye olan devletler arasında ilk olarak İstanbul ve Ankara merkezli olarak Türkiye'de öğrenimine devam eden uluslararası öğrencilere yönelik olarak gerçekleştirilecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve Ensar Vakfı'nın Türkiye ayağını oluşturduğu bu proje aynı zamanda İslam ülkeleri arasında sosyal, kültürel ve ekonomik bağları da güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.

ULUSLARARASI HAMLE

SESRIC Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, "İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerindeki gençlerin işsizlik oranlarına bakıldığı zaman yüzde 16 gibi yüksek bir rakamla karşı karşıyayız. İşsizliğin azaltılması konusunda teşkilat bünyesindeki ilgili kuruluşlar ve merkezimiz tarafından projeler geliştirmekteyiz." Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Mehmet Köse,"Uluslararası öğrenci hareketliliği önümüzdeki yıllarda katlanması beklenen önemli bir 'uluslararasılaşma' hamlesi olarak görüyorum" dedi.

BU PROGRAM 2023 VİZYONU İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ise söz konusu programın 2023 vizyonu için önemli olduğunu, kendisinin de bu programı çok önemsediğini şöyle anlattı: "Ülkemizi 2023 hedefleri doğrultusunda, muasır medeniyetler seviyesine hatta ötesine teknolojik anlamda hem bağımsız olmak hem de güçlü olabilmek için muhakkak kardeş İslam ülkelerimizle birlikte bu tarz işbirliklerine girişmemiz gerekiyor bu devirde."

ÜMMET BİLİNCİ YERLEŞMESİNE VESİLE OLACAK

İLİM Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan, "Bu program inşallah bizim, İslam dünyasının birbiriyle daha fazla ünsiyet geliştirmesine, ümmet bilincinin daha çok yerleşmesine vesile olur. İşverenlerin ve gençlerin daha verimli bir istihdam politikası oluşmasına hizmet edeceği bir düzlem olarak hizmet vermiş olur. Bu program başarılı olduktan sonra OIC ötesi ülkelerle bu tür çalışmalar yapılır. Bu programın başarısının takipçisi olalım" diyor.

TOPLUMLARIN KAYNAŞMASINI SAĞLAYACAK

Uluslararası staj programı üye olmayan diğer ülkelerde yaşayan azınlık veya diaspora konumundaki kardeşlerimize de açılmasını önemsiyorum diyen Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "Program uzun vadede AB içerisinde uygulanan değişim programlarında olduğu gibi, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler arasında insan kaynakları hareketliliğini sağlayarak, kültürel ve ekonomik alışverişi kolaylaştıracak, insanlarımızın kaynaşmasına olacaktır" diye konuştu.

ORTAK MEDENİYETİN TEMSİLCİSİYİZ

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,"Eğer nitelikli bilgiye sahip değilseniz bağımsız değilsiniz, bağımsız olabilmek için nitelikli bilgiye sahip olabilmek lazım. Nitelikli bilgiye sahip olmak da yetmez, nitelikli bilgiyi ürüne dönüştürecek bilim adamlarına da sahip olmak gerekir. Bizler ortak bir medeniyetin temsilcileri olarak birbirimizi ne kadar iyi tanırsak, ne kadar fazla iş birliği içerisinde olursak o derece beklenenleri yerine getirebiliriz" dedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN