Arama

İstanbul Üniversitesi'nin dünyada yankı uyandıran tıp insanları

Araştırmaları, buluşları ve tedavi yöntemleri dünyada yankı doğuran tıp insanlarımızı bir araya getiren “Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk” kitabında İstanbul Üniversitesi’nden 4 öğretim üyesi yer aldı.

İstanbul Üniversitesi’nin dünyada yankı uyandıran tıp insanları
Yayınlanma Tarihi: 2.10.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 02.10.2018 17:33

Kitap, yurt dışında Harvard, Yale, John Hopkins University, University of Chicago gibi dünyanın önde gelen bilim kurumlarında ve yurt içinde de ülkemizin bu alanda en başarılı kurumlarında araştırma yapan başarılı Türk tıp insanlarının öykülerini anlatıyor.

"Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk" arasında İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan araştırmaları, buluşları ve tedavi yöntemleri ile dünyada yankı uyandıran 7 öğretim üyesi yer aldı.

Listede İstanbul Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül 31. sırada, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Hamuryudan 38. sırada, İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu 51. sırada, İstanbul Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever 55. sırada, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva 56. sırada, İstanbul Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Demiralp 67. sırada ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Kasapçopur 96. sırada yer aldı.

"Öğretim Üyelerimize Destek Vermeye Devam Edeceğiz"
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri'nin başarısına ilişkin yaptığı açıklamada, "İstanbul Üniversitesi başarısını disiplinli, programlı ve bilim odaklı çalışmasına borçludur. Öğretim Üyelerimiz farklı alanlarda girdikleri ulusal ve uluslararası sıralamalarla üniversitemizi gururlandırıyor. 'Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk' arasında da çok değerli öğretim üyelerimiz var. Çok özel alanlarda hastalıkların tedavi süreçlerinde büyük başarılara imza attılar. Tüm öğretim üyelerimizi tebrik ediyorum. Öğretim üyelerimize özgür bir araştırma ortamı, bilimsel ve akademik çalışmalara ise tam destek verdik ve desteklemeye de devam edeceğiz" şeklinde konuştu.


"Kitapta h-Endeksi 50'nin Üzerinde 16 Türk Tıp İnsanı Yer Alıyor"
Çalışmada, Türk tıp insanları, uluslararası literatürde kabul edilen "h-endeksi" ölçütüne göre sıralandı. H-endeksi, bilim insanlarının yaptığı araştırmaların aldığı atıf sayısını gösteriyor. h-endeksi ne kadar yüksekse, bilim insanının araştırmaları alanında o kadar çığır açıcı nitelik taşıyor. Kitapta h-endeksi 50'nin üzerinde olan 16 Türk tıp insanı bulunuyor.


"Prof. Dr. Aziz Sancar Listenin Başında Yer Aldı"
DNA onarımı hakkındaki bilimsel çalışmasıyla 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü alan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mezunu Prof. Dr. Aziz Sancar, "Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk" arasında ilk sırada yer aldı.
"Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk" arasında İstanbul Üniversitesi'nde görev yapan öğretim üyelerinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi'nden mezun birçok bilim insanı da yer aldı. İstanbul Üniversitesi Mezun ve Mensupları nörosistemler, böbrek yetmezliği, androloji ve Behçet hastalığı gibi pek çok alanda listeye girdi.
Listede yer alan İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri:
PROF. DR. AHMET GÜL

Behçet hastalığı ve Ailevi Akdeniz ateşi üzerine çalışmaktadır. Halen İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Romatoloji Bilim Dalı'nda profesör olarak çalışmakta olan Prof. Dr. Ahmet Gül'ün araştırmaları Behçet hastalığı patogenezinde genetik ve immünolojik faktörlerin tanımlanması ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığının moleküler genetiği üzerine yoğunlaşmıştır. Bu konularda kendi fakültesi dışında Karolinksa Enstitüsü (İsveç), Manchester Üniversitesi, Epidemiology Research Unit (İngiltere) ve National Institute of Arthritis, Musculoskeletal and Skin Diseases (Amerika Birleşik Devletleri)'de araştırmalar yapmıştır. TÜBİTAK da dâhil olmak üzere çeşitli ödülleri bulunan Prof. Dr. Gül, Romatizma Derneği, Behçet Hastalığı ile Savaş Derneği (Yönetim Kurulu Başkanı), İmmünoloji Derneği, Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği (Yönetim Kurulu Üyesi), International Society for Behçet's Disease, Ailesel Akdeniz Ateşi Araştırma ve Dayanışma Derneği (Yönetim Kurulu Üyesi) Üyesi'dir.

PROF. DR. ATEŞ KADIOĞLU

Androloji alanında çalışmaları mevcuttur. İstanbul Tıp Fakültesi'nden 1983 yılında tıp diplomasını aldı. Aynı fakültede 1990'a kadar asistanlık ve sonrasında baş asistanlık yaptı. 1994 Yılında doçent, 2000 yılında profesör oldu. Türk Androloji Derneği'nin 2002-2009 yılları arası başkanlığını yaptı. Halen Türk Androloji Derneğinin onursal başkanıdır. İstanbul Tıp Fakültesi Androloji Bilim Dalı'nın başkanıdır. Türk Üroloji Derneğinin 2008-2012 arası başkanlığını yürüttü. Halen Türk Üroloji Akademisi Koordinatörüdür.

İstanbul Tıp Fakültesi'nde 2011-2014 yılları arasında Dekan Yardımcılığı yaptı. Seksüel tıp, infertilite ve prostat hastalıkları konusunda klinisyen, eğitimci ve araştırmacıdır.
Hakemli uluslararası dergilerde toplam 100'den fazla makalesi yayınlanmıştır.
Seksüel tıp konusunda 1991 yılında San-Francisco Tıp Fakültesi/Kaliforniya'da, erkek kısırlığı konusunda 1994 yılında Baylor Tıp Fakültesi/Houston'da eğitim almıştır. ESSM, EAU, AUA, ISSM, ISWISH ve ASRM üyesidir. "European Urology", "Journal of Sexual Medicine", "Andrology", "Asian Journal of Andrology" ve "World Journal of Clinical Urology" dergilerinde hakem olarak görev yapmaktadır. ESAU (European Section of Andrological Urology) board üyesidir.​

PROF. DR. MEHMET ŞÜKRÜ SEVER

Böbrek yetmezliği konusunda çalışmaktadır. İstanbul Üniversitesi Nefroloji Bölümü'nde profesör olan Mehmet Şükrü Sever, İstanbul Tıp Fakültesi mezunudur. Prof. Dr. Sever, renal afet hazırlığı konusunda uzmandır ve akademik çalışmalarının çoğu, AKI'nin kitlesel felaket mağdurları tarafından değerlendirilmesi, önlenmesi ve tedavisi üzerine yoğunlaşmıştır. Marmara Depremi'nden sonra, çoğu bilimsel makalenin temelini oluşturan ezilme sendromu hastaları için en büyük veri tabanını hazırlamıştır. 2005 yılında "Kargaşa Sendromu ve Marmara Depreminden Öğrenilen Dersler" adlı kitabı, İsviçre Karger Yayınları tarafından yayımlandı. Prof. Dr. Sever, birçok felakette afet yardımı koordinatörü ve saha doktoru olarak görev yaptı. Son olarak, 2010 yılının Şubat ayında, 200 binden fazla ölüme ve 300 binden fazla yaralanmaya neden olan depremin ardından Haiti'ye gitti; Renal Afet Yardım Görev Gücü (RDRTF)-MSF'nin takım lideri olarak çalıştı. İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü'nde özellikle felaket ve böbrek nakli sırasında böbrek hastaları konusunda çalışmalarına devam etmektedir.

PROF. DR. TAMER DEMİRALP

Nörosistemler alanında çalışmalarını sürdürmektedir. İstanbul Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Fizyoloji Anabilim Dalı'nda ve İstanbul Üniversitesi Hulusi Behçet Yaşam Bilimleri Araştırma Laboratuvarı'nda çalışmalarını sürdürmekte olan Prof. Dr. Tamer Demiralp, özellikle Nörofizyoloji, Biyopsikoloji, Nörosistemler, Biyomedikal Görüntü İşleme, Biyosinyal İşleme ve Kognitif Nörobilim alanlarındaki araştırmalarıyla tanınmaktadır. İstanbul Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini alan Prof. Dr. Demiralp, yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü'nde yapmıştır. Frontiers in Human Neuroscience dergisinde yardımcı editör olan Prof. Dr. Demiralp, Beyin Araştırmaları Derneği üyesidir. Ayrıca 2003 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü almıştır. Sinir sistemi ağlarında gerçekleşen sinyal aktarımı, bilgi işleme entegre analizi üzerine ve klinik nörobilim araştırmaları üzerine çalışmaları mevcuttur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN