Arama

Yusuf Özkır
Haziran 12, 2019

CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nun son günlerde gerçek dışı beyanlarının artması ilginç bir şekilde Rus Ruleti oyununa benziyor. Yani ya tutarsa mantığı ile gerçekleştirilen bir eylem türüne sarılmış durumda CHP adayı. Öncesinde biraz Rus Ruletinden bahsetmek gerekir.

KLİK SESİ YERİNE PATLAMA SESİ

Vurdulu kırdılı filmlerinin meşhur sahnelerindendir. Heyecanı zirveye taşımak için mutlaka yer verilir. Senaryonun en kritik yerinde iki kişi karşı karşıya getirilir ve Rus Ruleti oynatılır.

Rus Ruleti'nde Smith Wesson veya Colt türü, toplu tabir edilen, 6 mermi alan tabancalar kullanılır. Tek mermi konulan tabanca iki rakibin eline sırayla verilir. Kurşunun yeri belli olmayacak şekilde top çevrilir. Kafasına dayar ve sıkar. Tetiği çekince eğer "Klik" sesi geliyorsa sorun yok. Sıra diğerine geçer. Bu kez o sıkar. Tetiği çekince yine "Klik" sesi gelirse bu kez sıra ilk adaya geçer. Tetiği çeker ve tabancadaki tek kurşun patlar. Bunun anlamı şudur: Rus Ruleti oynarken tetiği birinci çekişinizde mermiye denk gelmeyişiniz onu ikinci çekişinizde de mermiye denk gelmeyeceğiniz anlamına gelmez. Bu arada Rus Ruleti sahnesine yer verilen en iyi sahnelerden biri Samuel Jackson'un başrollerinde yer aldığı 187 filminde seyredilebilir.

KRİZ GELİYORUM DER

Yani çekirge bir atlar, iki atlar ve üçüncüde yakalanır. Mermi patlar. Planlar suya düşer.

Devletlerin, şirketlerin, kişilerin ve siyasi partilerin karşı karşıya kaldığı kriz durumlarının anlaşılması ve aşılabilmesi konusunda en fazla verilen örnektir Rus Ruleti oyunu. Krizin aşılması buna benzetilir. Krizden birincide tesadüfen kurtulmuş olman ikincisinde de kurtulacağın anlamına gelmez. Mermi patlayabilir. Bu yüzden hatalardan ders alarak planlı, programlı bir şekilde yolun yürümeye devam edilmesi tavsiye edilir. Kriz yönetim planı ve kriz iletişimi planının önceden olabildiğince hazır tutulması önerilir.

Rus Ruleti sözlüklerde ölümcül bir şans oyunu olarak da tanımlanır. Oyuncular tabancayı şakaklarına dayarlar ve tetiği çekmek suretiyle şanslarını denerler.

Bir, iki, üç…

Siyasetteki Rus Ruletini ise CHP adayı Ekrem İmamoğlu oynuyor son zamanlarda. 31 Mart seçimlerinden önce tetiği çektiğinde yanında olan şans şimdilerde onu terk etmiş durumda. O zaman denk gelmeyen kurşun şimdilerde her seferinde patlıyor. Bunun nedeni hep aynı şeyi yaparak farklı sonuçların oluşmasını beklemesidir. Fakat sürekli aynı şeyleri yaparak her seferinde farklı bir sonucu beklemek hayal kırıklığına dönüşmeye mahkûmdur. İlkinde ortaya çıkmayan gerçeğin sonrakilerde de çıkmayacağının bir garantisi yok.

Nitekim öyle oldu. Reklam ajansı mahareti ile 31 Mart'tan önce iyi bir sahne performansı sergileyen CHP adayı Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul seçimlerinin tekrarlanması yönündeki kararından sonra sürekli açık vermeye başladı. Gitti sevgi kelimeleri ve agresif hareketler ile öfke nöbetleri onun yerine geldi.

Arka arkaya sarf ettiği gerçek dışı beyanatların muhatapları tarafından hızlı bir şekilde yalanlanması karşısında neye uğradığını şaşırmış durumda İmamoğlu. 31 Mart öncesine göre yalanlanan açıklamaların daha fazla gündem olması ve kamuoyunu belirlemesi ise İmamoğlu'nun daha fazla pot kırmasına neden oluyor.

YALANCININ MUMU…

CHP adayının Rus Ruleti oynar gibi son haftalarda "patlayan" birkaç açıklamasını aktarmakta fayda var.

CNN Türk'te yayınlanan programdan sonra programın çekimini yapan kameramanlar işten çıkartıldı dedi. Yalanlandı. Sessizliğe gömüldü.

Ordu Valisi'ne "İt" diyerek hakaret ettiği yönünde güçlü işaretler olmasına rağmen üç gün sonra yaptığı açıklamada "İt" değil "basit" dediğini belirtti. Yalanlandı. Sessizliğe gömüldü.

AK Parti adayı Binali Yıldırım ile 16 Haziran'da çıkacağı televizyon programından önce 11 Haziran'da katıldığı NTV yayınında "Binali Yıldırım soruları önceden istemiş" açıklamasını yaptı. Anında hem de Yıldırım tarafından hem de programı sunacak olan İsmail Küçükkaya tarafından yalanlandı. Sessizliğe gömüldü.

Bu türden pek çok örnekle yazı uzatılabilir. Ama gerek yok. Yalanlarla bir yere varılamayacağını görmek isteyen görüyor zaten.

Arka arkaya yapılan bu gerçek dışı açıklamaların gündem oluşturarak karşı tarafı savunmaya itebilmek amacıyla yapıldığı açık. Bir propaganda yöntemi olarak tercih ediliyor bu yaklaşım. Fakat bu yalan beyanlar tam aksine CHP adayını savunmaya itmiş durumda. Sürekli kendi kalesine gol atan bir defans oyuncusu pozisyonunda.

CHP adayı 31 Mart öncesinin seçim atmosferinden çıkamamış görünüyor. Orada oynadığı ve kamuoyunca satın alınan Rus Ruletinin şimdi tutmadığını göremiyor. Bu yüzden tetiğe her basışında sürekli kaybediyor. Yalanlarla yürünebilecek bir yol yok çünkü. Bu yüzden eskiler yalancının mumu yatsıya kadar yanar sözünü boşuna dememişler.

Yusuf Özkır

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN