Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Ağustos 19, 2017
Mehdi Patlaması

Bu ülke F. Gülen'in bağlılarına kendini mehdi veya mesih olarak lanse etmesinden çok çekti. Sonuçta Türkiye'yi teslim almak ve dış güçlere teslim etmek için darbe kalkışmasına kadar vardırdılar. 249 yurttaşımız şehit oldu, binlercesi yaralandı veya sakat kaldı. FETÖ'cü bir yarbayın darbe günü mahiyetindekilere verdiği direktifler deşifre oldu. Tabur komutanı bu subay gayet rahat bir şekilde, "Halkın üzerine ateş açın, bombalar yağdırın" diyordu. Onlar için FETÖ'cü olmayanlar insan bile sayılmazdı.

Görüldüğü gibi kendisinin mehdi/mesih olduğuna taraftarlarını inandıranlar onlara akla gelen her şeyi yaptırabilmektedirler. Hatta 18 Kasım 1978'deki modern bir kült olan Halkın Tapınağı hareketinin kurucusu Jim Jones, müritlerine toplu ölüm emri verdi ve aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 1000'e yakın kişi siyanür ve başka yöntemlerle toplu olarak intihar etti.

Şimdi de psikiyatri pratiğinde hemen her gün kendisinin mehdi/mesih olduğunu söyleyen vaka ile karşılaşıyorum. Kendilerine göre bir takım argümanlar ileri sürerek böyle iddialarla yakınları tarafından muayeneye getirilmekteler.

Geçenlerde muayene için getirilen genç bir kız mehdi olduğunu iddia ediyordu. İlk defa bir hanımın mehdi olduğunu ifade etmesi ilgimi çekmişti. Kendisine hanımlardan peygamber gönderilmediğini, İslami kaynaklarda da beklenen mehdinin hep erkek olarak rivayet edildiğini söylediğimde verdiği cevap ilginçti: "Günümüz kadınları eskisi gibi değiller. Onlar erkeklerle aynı haklara sahipler ve pozitif ayrımcılığa tabiler. Artık her sahada boy gösteriyorlar. Bu gidişata uygun olarak mehdi de neden kadın olmasın ki?"

MEHDİNİN ASKERLERİ

Kendisinde dini üstün bir nitelik görerek çevresine taraftar toplayarak ve otistik topluluklar oluşturan birçok mistik kişiye bugün de çeşitli ülkelerde rastlanılmaktadır. Batı dünyasında Mesih olarak, Kurtarıcı adıyla anılan bu tip kült liderleri İslami kültürde daha çok Mehdi veya Mehdi öncüsü iddiasıyla ortaya çıkarlar.

Birkaç ay önce gittiğimiz Kudüs'te Kıyamet Kilisesi'nde rehberimiz buraya gelen aynı Hz. İsa gravürlerindeki kıyafet ve saç şekli ile dolaşan Hıristiyanları gösterdi. Meğer mesih olduğuna inananlar bu kiliseye gelir ve 'kutsal Mesihlik yolculuğuna' start verirlermiş.

Mehdi, hidayete erdirici veya kurtuluşu sağlayıcı anlamındadır ve Kur'an-ı Kerim'de sözü geçmez. Zayıf kabul edilen bazı İslami kaynaklarda bahsedilir. İslam dünyasında, özellikle kargaşa ve ümitsizliğin hâkim olduğu devirlerde "mehdi bekleme" fikri ve "mehdi olduğunu iddia etme" zaman zaman toplumları sarmış, yaygınlaşmıştır. Bunlardan oldukça başarı kazananlar da mevcuttur. Sudan'da ortaya çıkan ve "mehdi" olduğunu iddia eden Ahmet adlı kişi 1884 yılında İngilizlerle mücadele ederek yönetimi ele geçirmiş ve halifeliğini ilan etmiştir.

Bu tip hareketlerde Mehdi olduğu iddiasındaki kişide ve bağlılarında ortak olarak görülen ilginç bazı özellikler mevcuttur. Bunlardan bahsetmek istiyorum:

  • Bu liderler rüya veya ilham-ı ilahi gibi kanallarla mutlaka Allah Teâlâ veya Peygamberimizle sürekli iletişim halindedirler.
  • Mehdi veya Mesih, direkt Allah ile iletişim halinde oldukları için hatasızdırlar. Onlar yanlış yapmazlar, eleştirilemezler, gözü kapalı her dediklerine inanılmalıdır. Jim Jones örneğinde olduğu gibi lider ölümü işaret ettiğinde bağlıları gözünü kırpmadan kendini feda ederler.
  • Mehdi kurtarıcıdır, dolayısıyla ona bağlı olanlar kesin olarak kurtuluştadır. Hatta o kişiler derecesi yüksek, mutluluğa ermiş, ahireti garanti etmiş yüksek kademedeki müminlerdir.
  • Her geçen gün taraftarları; inandıkları Mehdi'nin gücünün, yayılımının, etkisinin arttığını düşünürler.
  • Her olayı inandıkları liderin gücünü gösteren bir hadise olarak yorumlarlar.
  • Bu Mehdi iddiasındaki kişiler narsistirler, gurur ve kibir içerisindedirler. Kendilerine aşırı güvenleri söz konusudur. Bu kişiler tavsiye ve telkini hiçbir zaman dikkate almazlar. En akıllı, en üstün kendileridir ve böyle şeylere ihtiyaçları yoktur
  • Kullara teşekkürü bilmezler, herkes ona hizmet etmelidir. Çünkü o, Allah'ın sevgili kulu ve dünyadaki gölgesidir.
  • Bağlılar liderlerini hatasız, günahsız, kusursuz olarak bilirler.
  • Bu liderlerin sık fikir ve davranış değiştirmeleri dikkati çeker. Bir gün kadınların ağızlarını dahi kapatmalarını gerektiğini söylerken bir başka zaman başlarını açabileceklerini ifade ederler.
  • Yalan, iftira, bel altı vurma bu tip hareketler için sıradandır. Çünkü önemli olan gruplarına hizmettir.
  • Diğer dindar grup ve cemaatleri küçümserler. Narsist yapıları vardır. Kendileri üstündür, kurtuluştadırlar.

Şu an ülkemizde ve İslam dünyasında o kadar çok Mehdi ve Mesih iddiasında olan hareketler var ki incelenmeye ve araştırılmaya değer. Daha yazılacak çok şey olduğuna inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN