Arama

  • Anasayfa
  • Yaşam
  • Sıkıcı sunumlardan eğlenceli kaçış teknikleri

Sıkıcı sunumlardan eğlenceli kaçış teknikleri

İş hayatında, okulda ve hayatımızın birçok yerinde insanlara bir şeyleri anlatmakla yükümlüyüz. Kimisinde bireysellik önemliyken kimisini de slaytlardan akan görsellerle gerçekleştiriyoruz. Profesyonel hayatta veya sınıf karşısında yaptığımız sunumlarda, slayta yetişmek, slaytın karşımızdaki insanlara yeterli ve etkileyici gelmesi endişesi konuşmacıların temel sorunlarından bir tanesi. Oysaki harika bir sunumun anahtarı aslında sevdiğimiz şeyi sunmaktan geçiyor. Bu ciddi bir toplantı için de geçerli. İhtiyacınız olan ise sadece 20 kare ve 6 dakika 20 saniye. İşte, Pecha Kucha sunum tekniği

Sıkıcı sunumlardan eğlenceli kaçış teknikleri
Yayınlanma Tarihi: 13.1.2019 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 13.01.2019 17:11

PECHA KUCHA NEDİR?

Pecha Kucha'nın kelime anlamı "çene çalmak" olarak çevrilebilir. Pecha Kucha, 20 saniye boyunca bir karede durduğunuz, 20 kareden oluşan bir sunum tekniği. Toplamda 6 dakika 20 saniyeniz bulunuyor. Bu sürede, vermek istediğiniz mesajları görsellerle destekleyerek anlatmanız gerekiyor.

20 kare çok gözükebilir ama 20 saniyenin de oldukça az bir süre olduğunu unutmamak gerek. Hazırlanması zor bir sunum yöntemi olmasına rağmen etkileyiciliğiyle vermek istediğiniz mesajları net bir şekilde iletmenize yardımcı oluyor.

SUNUM FORMATI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Sunum formatı, 2003 yılının Şubat ayında Astrid Klein ve Mark Dytham isimli iki Japon mimarın kendi aralarında projelerini tanıtmak için kullandıkları bir teknik olarak ortaya çıktı.

Mimarlardan bir tanesi formatı icat etme amaçlarını anlatırken şöyle söylüyor: " Çünkü mimarlar çok konuşur. Onlara bir mikrofon veya bazı görüntüleri verdiğinizde sonsuza dek konuşacaklardır. Başkaları da sunum yaparken aynı problemleri yaşıyorlar.

SUNUM TEKNİĞİNİ KİMLER KULLANABİLİR?

Bu sunum tekniği herkes tarafından kullanılabiliyor. Kurucu Mimar Astrid'in kızı 5 yaşındayken (sanat eserleri hakkında), diğer kurucu mimarın annesi 69 yaşındayken ayrıntılı düğün pastası kreasyonları hakkında sunum yapmış.

SUNUM ORGANİZASYONLARI DÜNYAYA YAYILDI

Müşteriye, projenin önemli noktalarını daha vurucu bir şekilde aktarabilmek için bu yöntemi bulan mimarlar, daha sonra bir internet adresi kurarak bu yöntemi tüm dünyayla paylaştılar. Bugüne kadar, binden fazla şehirde Pecha Kucha Nights (Pecha Kucha Geceleri) organize edildi.

İyi Pecha Kucha sunumları beklenmedik yetenekleri, beklenmedik fikirleri ortaya çıkaran sunumlardır. Bazı Pecha Kuchalar bir proje veya gezi hakkında harika hikayeler anlatır. Bazıları inanılmaz derecede kişisel, bazıları inanılmaz derecede komik, ama hepsi çok farklıdır.

TEKNİĞİN KULANIM AMACI NEDİR?

Pecha Kucha'da önemli olan, görsellerle anlattıklarınızın uyumlu olması gerekir. Örneğin arkada araba resmi varken kuşlardan bahsetmeniz oldukça absürt kaçacaktır.Dinleyicileri hem görsel hem de işitsel olarak konunun içinde tutmanız için her karenin özenli seçilmiş olması ve hem görsel olarak hem de konu bakımından birbirini tamamlaması gerekir.

Pecha Kucha, kimi zaman bir konuda bilgi vermek için kimi zaman ise karşıdakini ikna etmek için kullanılır. 'Asansör konuşmaları' olarak bilinen, kısa sürede mesaj vermeye çalışan tekniklerden birisidir.

'POWERPOİNT'İN TWİTTER VERSİYONU'

Pecha Kucha'ya 20*20 Tekniği de deniliyor. Bu teknik, hikaye anlatıcılığının en hızlı versiyonlarından birisidir. Sıkıcı sunumlardan bir kaçıştır. Birçok kişi, Pecha Kucha'yı "PowerPoint'in Twitter versiyonu" olarak tanımlıyor. Uzun sunumların, adeta 140 karaktere sığdırılmış versiyonu diyebiliriz. Bilgilerin hızla tüketildiği günümüzde, hızlı bilgi verebilmek adına önemli bir yöntem.

Bir PowerPoint açın ve art arda 20 kareyi konunuzla ilgili görsellerle doldurun. Slayt değişimini 20 saniyede otomatik olacak şekilde ayarlayın ve anlatmaya başlayın.

SUMUNDA NEYE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Pecha Kucha, genel olarak ilgi çekici ve biraz da eğlenceli konularda yapılır. Bu yüzden görsellerin animasyon olması, eğlenceli içerikli olması sunumunuzun etkisini artıracaktır.

Pecha Kucha tekniğiyle hazırladığınız sunumunuzu, seyircilere aktarmadan önce bol bol pratik yapmayı da unutmayın. Süreyi ayarlayabilmek oldukça önemlidir çünkü Pecha Kucha'da slaytlar otomatik ilerler. 20 saniye boyunca o kare hakkında söylemeniz gerekenleri söylemelisiniz, daha uzun veya kısa olması sunumunuzun performansını etkiler.

(Derlenmiştir.)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN