Arama

  • Anasayfa
  • Yaşam
  • İstanbul’un sular altında kalan adası Vordonisi!

İstanbul’un sular altında kalan adası Vordonisi!

Marmara Denizi açıklarında, sular altında gömülü ada Vordonisi, Manastır Kayalıkları, Bostancı Çöken Ada ve Höreke adlarıyla bilinen ve iki adacıktan oluşuyordu.

İstanbul’un sular altında kalan adası Vordonisi!
Yayınlanma Tarihi: 11.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 11.09.2017 15:50

Bizans döneminde sürgünlere ve din adamlarına kucak açan Vordonisi adasının en önemli yapısı manastırı idi. Vordonisi Manastırı'nı yaptıran Photios, kendi halinde bir manastır keşişi iken, erkek kardeşi Sergios'un İmparatoriçe Theodora'nın kız kardeşi ile evlenmesi üzerine, önce Saray'a geldi ardından burada kendisine çeşitli görevler verildi. Nihayet Rum Patriği Ignatios'un görevinden azledilmesi üzerine çok genç sayılabilecek 38 yaşında Ortodoks Rum Kilisesi Patriği oldu.

Eski Patrik Ignatios da, günümüzde Küçükyalı'nın bulunduğu bölgedeki bir manastıra sürgüne gönderildi. İki Patrik arasındaki çekişmenin ana nedeni "İkonoklazm" yani kiliselerin içine ikonaların konulup konulmayacağına dair fikir ayrılığına düşmeleriydi.

Yeni Patrik Photios'un ilk işi, Bulgar Kilisesi'ni kendisine bağlamak, ardından da uygulamalarını beğenmediği Vatikan'daki Papalığa rest çekmekti. Bu olaydan sonra Hristiyan dünyası büyük bir bölünme yaşadı. Devrik Patrik Ignatios ise Küçükyalı'da Bryas Sarayı'nın kalıntısı üzerine çok güzel bir manastır yaptırdı. Bu manastıra Satyros (Satiros) Manastırı adı verildi. Bir süre sonra Patrik Photios görevden alınarak Vordonisi Adası'na sürgüne gönderildi, yerine de devrik Patrik Ignatios yeni Patrik oldu.

Anlatılanlara göre Ignatios ölünce, Photios yeniden Patrik olmuş; on bir yıl kadar Patriklik yaptıktan sonra 867'de tekrar azledilmiş ve ömrünün son yıllarını Vordonisi Adası'ndaki manastırında geçirmiştir.

Vordonisi, Fener Rum Patrikhanesi'nin MS 500 tarihli İstanbul haritasının tekrar incelenmesi sonucunda yeniden fark edilmiştir. Haritada İstanbul'a en yakın ve en küçük adanın neresi olduğu sorgulandığında cevap yine Vordinisi olmuştur. Kayıp adayı yakın tarihte ortaya çıkaran isim Büyükadalı Dr. Akilla Millas'tır.

Günümüzde Bostancı'dan Büyükada'ya giderken iki deniz fenerinin yanından geçilir. İkinci fenere, yöre halkı "Çakar" adını verir. Vordonisi, Küçükyalı- Bostancı sahilinin tam karşısında kıyıdan yaklaşık 3 mil kadar uzaklıktaki bu ikinci fenerin altında bulunur. Bu bölge sahilinde otururken de denizde görülen köpüklü alan Vordonisi'yi işaret eder. Satyros Manastırı'nın kalıntıları da Küçükyalı Karayolları'nda E5'ten minibüs caddesine inerken görülür. Küçükyalı, Çınar mahallesi semt camisinin ve muhtarlık binasının yanındaki yıkıntı, Maltepe Arkeolojik Parkı olarak adlandırılmıştır.

Çevresinde diğer adaların granit kayalıklar üzerinde yer alırken, Vordonisi adasının alüvyon bir tabakada yer alması sebebiyle sular altında kaldığı söyleniyor.

Uzun yıllar Vardonisi'ye dalış yapılmasına rağmen yakın zamanda Maltepe Belediyesi'nin öncülüğünde Vordonisi çalışmaları hızlandırılmasının amacı adayı UNESCO Dünya Mirası listesine almak ve dalış turizmine açmaktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN