Arama

İnalcık Hoca tek başına bir okuldu

Tarihçilerin kutbu olarak bilinen Prof. Dr. Halil İnalcık, ölümünün ikinci yılında sevenleri ve öğrencileri tarafından anıldı. İnalcık’la birlikte uzun süre çalışma şansı elde eden Emine Çaykara, “Gerçek bir entellektüeldi” derken, öğrencilerinden Uğur Altuğ, “İnsanlık, adalet, erdem adına İnalcık tek başına bir okuldu” ifadelerini kullandı.

İnalcık Hoca tek başına bir okuldu
Yayınlanma Tarihi: 26.7.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 26.07.2018 09:34

Prof. Dr. Halil İnalcık ölümünün ikinci yılında sevenleri ve öğrencileri tarafından anıldı. Osmanlı tarihiyle ilgili ünlü çalışmalarıyla bilinen İnalcık'la birlikte çalışan isimler, "Hoca'yı okumadan tarihi yorumlamanın mümkün olmadığını" söylüyor. İnalcık'la yaptığı nehir söyleşi kitabı bulunan Emine Çaykara, İnalcık ile aralarında samimi ve güvene dayalı bir ilişkisi olduğunu belirterek şunları anlattı: "İnalcık, Osmanlı'nın son döneminde, sıkıntılı bir süreçte hayata gözlerini açmış, cumhuriyetin yetiştirdiği gerçek bir entelektüeldi. Eserlerinde Osmanlı tarihinin önyargılı yorumlarla, öyle sanıldığı gibi vur kaç, saldır, el koy tarihi olmadığını, o dönemde başka yerde pek görülmeyen büyük bir akıl ve insani zeminle bir yapı oluşturduğunu ortaya koydu."

HAYATI BOYUNCA ÇALIŞTI

Çaykara, "İlerlemiş yaşına rağmen metinlerde geçen yer adlarından tarihi ve arkeolojik geziler yaptı, gerçekle yalanı ayıkladı, hakikatin keşfinin bilgi, emek, kültür, disiplin, tutku gerektirdiğini bizzat yaşamıyla ve ürettikleriyle tüm dünyaya gösterdi" dedi.

METODUNU TÜM DÜNYA KULLANIYOR

16 yıl Prof. Dr. İnalcık'la birlikte çalışan Uğur Altuğ da İnalcık'ın kaynakları çözümleme sürecinde bir metodoloji geliştirdiğini, bu metodun dünya tarihçiliğinde de en önemli ekolü olduğunu söyledi. "İnsanlık, adalet, erdem adına İnalcık tek başına bir okuldu" diyen Altuğ, "Onun sayesinde dünya tarihçileri artık Osmanlı tarihini anlamadan dünya tarihini anlayamayacakları noktasındadırlar" dedi.

ESERLERİYLE YAŞIYOR

İnalcık'ın kızı Günhan İnalcık da, yeri doldurulması zor bir insanı kaybettiğimizi söyledi. İnalcık, "Onun adının yaşaması, kitaplarının yaşaması, insanların onu anması benim için önemli bir sorumluluk. Çok emek vermiş, çok zeki biridir. Yokluğunu her an hissediyorum ama insanın arkasında eserler bırakması çok güzel bir şey. Eserlerinin yaşaması bana güç veriyor" ifadelerini kullandı.

KABRİ BAŞINDA ANDILAR

Yeni Şafak'ın haberine göre, Prof. Dr. Halil İnalcık ölümünün ikinci yılınca kabri başında anıldı. Anma töreninde Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, İstanbul Kültür Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, ailesi ve öğrencileri hazır bulundu. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından İnalcık Hoca'ya dualar edildi. Halil İnalcık'la ilgili belgeseller çeken Neşe Sarısoy Karatay, "Yeni nesillerim iyi bir ilim adamı olma konusunda ondan ilham almalarını umuyorum" dedi. Zafer Karatay ise, "Hoca mutlu biri olarak öldü. Yapmak istediği her şeyi yaptı. Türk tarihine inanılmaz hizmetler yaptı" ifadelerini kullandı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN