Arama

  • Anasayfa
  • Tarih
  • Kemal Tahir ve Halit Refiğ'in dostluğunu 'İslâmcılık' bitirdi!

Kemal Tahir ve Halit Refiğ'in dostluğunu 'İslâmcılık' bitirdi!

İki ünlü isim. Biri yazar diğeri yönetmen; Kemal Tahir ve Halit Refiğ... İki yakın dost olarak uzun süre birlikte çalıştılar. Peki dostları yol ayrımına getiren neydi?

Kemal Tahir ve Halit Refiğ’in dostluğunu ’İslâmcılık’ bitirdi!
Yayınlanma Tarihi: 20.2.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 20.02.2018 14:04

Ünlü yazar Kemal Tahir'in Türk sinemasına olan etkisinin konuşulduğu bir sempozyum düzenlendi. Zeytinburnu'nda gerçekleşen sempozyuma konuşmacı olarak katılan genç yazar Mücahit Gündoğdu, Kemal Tahir ile Halit Refiğ'in iki yakın çalışma arkadaşı olduğunu ancak 'Bir Türk'e Gönül Verdim' filminin ardından ikilinin arasının eskisi gibi olmadığını söyledi. "Kemal Tahir Uyarlamaları" hakkında bilgi veren Gündoğdu, "Kemal Tahir ve Halit Refiğ'in birlikte senaryosunu yazdığı 'Haremde Dört Kadın' filmini Tahir'in romanlarına çok daha yakın bulduğunu dile getirdi.


Halit Refiğ (sağda) ve eşi Gülper Refiğ, Kemal Tahir ile bir dönem yakın dostluk kurdu.

NAMAZ KILAN ALMAN

Ancak 'Bir Türk'e Gönül Verdim' filminde işlerin değiştiğini kaydeden Gündoğdu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu film o dönem muhafazakar kesim tarafından çok ilgi gördü. İslami referans noktaları da vardı. Bir Alman'ın gelip namaz kılması, tabii bu İslamcı düşünceyi etkiledi. Çünkü İslamcılığın geldiği noktada bir anlam ifade ediyordu. Halit Refiğ'in kendilerine biraz daha yakınlaşmış olduğunu düşündüler. Kemal Tahir ise bu filme tepki koydu. Daha sonra da Refiğ ile arasına mesafe koydu.''

Star'ın haberine göre, Tahir ile Refiğ'in fikir planında ayrıştığını dile getiren Gündoğdu, Halit Refiğ nihayetinde daha ulusalcı bir eyleme sahip biri olduğunu, Kemal Tahir'in ise Marksist düşüncesini sistematik bir şekilde kurduğunu söyledi ve ekledi "Kendisini bu bakımdan Halit Refiğ'le bütünleştirmek istemediğini bu film üzerinde düşünüyorum."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN