Arama

Rusya portresi eleştirmenleri böldü

Rusya portresi eleştirmenleri böldü
Yayınlanma Tarihi: 26.5.2017 14:57:00

Tarih anlayışını sorgulayarak özgün ve güncel filmlere imza atan Ukraynalı yönetmen Loznitsa, Cannes Film Festivali’nde gösterilen kurmaca filmi ‘A Gentle Creature’da bu kez aynı başarısını sürdüremiyor.


 70. Cannes Film Festivali’nde yarışmanın en ciddi ve ağır seyirliklerinden biri olacağı önceden tahmin edilen Sergei Loznitsa’nın yönettiği ‘A Gentle Creature’, önceki gün basının karşısına çıktı ve eleştirmenleri bölen filmler listesinin tepesine yerleşti. Yakın dönemde çektiği ‘The Event’ ve ‘Austerlitz’ gibi belgesellerde tarih anlayışını sorgulayarak özgün ve güncel filmlere imza atan Ukraynalı yönetmen Loznitsa, aynı sinema gözünü kurmaca filmi ‘A Gentle Creature’da koruyamıyor.


Güncelliğini kaybetmiş bir sinema anlayışına sahip 140 dakikalık bu epik film, günümüz Rusyasındaki yozlaşmayı göz önüne sermeyi hedefliyor. Hapisteki kocasını ziyaret etmek için hapishanenin olduğu kasabaya gelen ve filmin adının temsil ettiği zarif bir kadın, filme boyunca bürokrasinden mafyaya yozlaşmanın çeşitli basamaklarını sembolize eden kişilerle yüzleşiyor. Her yüzleşme sahnesini aynı ayrı bir biçimde sunan ve kör kör gözüm parmağına mesajlarla çok didaktik bir portre çizen Loznitsa, belgesellerinde izleyicisine sağladığı yorum alanın en ufağını bile bu filmde izleyicisinden esirgiyor. Yine de filmin epik hissini ve bazen güçlü sinematografik anlar içermesini takdir eden eleştirmenler de yok değil. “Ya sev ya nefret et” kategorisine giren filme jürinin yaklaşımı ise 28 Mayıs’taki ödül töreninde belli olacak.


NİL KURAL

Milliyet Sanat
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN