Arama

Anayurt Oteli yeniden!

Anayurt Oteli yeniden!
Yayınlanma Tarihi: 26.5.2017 15:00:00

Yusuf Atılgan’ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan Anayurt Oteli, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu sene 36’ncısı düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin ‘Türk Klasikleri Yeniden’ bölümü kapsamında 2 Haziran’da izleyiciyle buluşacak.


Zebercet’i bilirsiniz. Yusuf Atılgan’ın 1973 tarihli romanında tanıdık onu. Çok değil, 14 yıl kadar sonra da kitap sayfalarından beyazperdeye sıçradı. Ömer Kavur yorumuyla sinemaya uyarlanan filmde, Zebercet’e Macit Koper hayat verdi. Başrollerde Koper yanında Serra Yılmaz, Orhan Çağman ve Şahika Tekand vardı. Yalnız ve dışlanmış Zebercet karakteri üzerinden yaptığı toplum eleştirisiyle, gerek psikolojik gerek ideolojik anlamda eleştirildi. Yerli- yabancı pek çok ödüle layık görülen film, neticede Türk sinemasının köşe taşlarından biri oldu.

Sinema tarihçisi, yazar Agâh Özgüç’e göre “Ruhbilimsel ayrıntılarla destekli, çarpıcı bir ‘iç dünya’ filmi” olan Anayurt Oteli, 1987 İstanbul Film Festivali’nde En İyi Türk Filmi, 1987 Nantes Film Festivali’nde Büyük Ödül, 1987 Antalya Film Festivali’nde En İyi İkinci Film, En İyi Yönetmen; 1987 Valencia Film Festivali’nde Bronz Ödül, 1988 Venedik Film Festivali’nde ise FIPRESCI Ödülü kazandı. SİYAD tarafından 1987 yılında beş dalda ödüllendirilen Anayurt Oteli, Kültür Bakanlığı’nın da En İyi 10 Türk Filmi listesinde de yer alıyor.

30 Yıl Aradan Sonra Tekrar Sinemalarda!

Şimdi ise Anayurt Oteli, İstanbul Film Festivali’nin Groupama işbirliğiyle başlattığı “Türk Klasikleri Yeniden” projesi için restore edilerek 2 Haziran’da izleyiciyle buluşacak. Ayrıca proje kapsamında Macit Koper’e İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülü verilecek.

(filmhafizasi.com)
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN