Üzerlik otu faydaları nelerdir? Üzerlik çayı nasıl yapılır? Üzerlik bitkisinin faydaları...

Yayınlanma Tarihi: Nisan 13, 2020 20:00 Güncelleme Tarihi: Nisan 13, 2020 20:05

Üzerlik bitkisi antik çağlarda yaygın olarak kullanılan, insanların hem bedensel hem de ruhsal sorunlarına şifa bulmak için başvurdukları bir bitkidir. Günümüzde dahi sıklıkla kullanılan üzerlik otu, başta solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Peki, üzerlik otu faydaları nelerdir? Üzerlik tohumunun faydaları nelerdir? Üzerlik çayı nasıl yapılır? Üzerlik otunun özellikleri nelerdir?Saman nezlesi, alerjik astım için kür nasıl hazırlanır?

Üzerlik otu faydaları nelerdir? Üzerlik çayı nasıl yapılır? Üzerlik bitkisinin faydaları...

Üzerlik tohumu genellikle deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte doğal olarak bulunmaktadır. Mayıs ila Temmuz ayları arasında çiçek açan üzerlik, meyvesi tohumlu bir bitkidir. Sonbahara doğru olgunlaşan kapsüllerin içinde 3-5 mm uzunlukta, üçgen piramit şeklinde, kahverengi- siyah renkte, üzeri pürtüklü ve kanatlı tohumlar bulunur. Üzerlik bitkisinin faydaları bu tohumlarla sağlanmaktadır. Günümüzdeki araştırmalar, üzerlik bitkisinin faydaları konusunda bazı tespitlerde bulunmuştur. İçerdiği maddelerin merkezi sinir sistemine etki ettiği ve depresyona karşı etkili olduğu bildirilmiştir. Tohumların yanması ile ortaya çıkan dumanın alg, bakteri, parazit ve küflerin gelişimini engeller.

ÜZERLİK OTU TOHUMU ÇAYI FAYDALARI

Bu ottan elde edilen öz, ateş düşürücüdür. Bel ve baş ağrılarını dindirir, gözleri kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını önler, sinirleri teskin eder, histeriye iyi gelir. Nefes yolları hastalıklarına karşı etkilidir. Üzerlik otu çayı kan pıhtılaşması, damar tıkanması gibi hallerde çok etkili olur. Ayrıca bayılma, sersemleme, yorgunluk ve halsizlik ile adale zafiyetine iyi gelir.

Üzerlik otundan yapılan çay açık olmalı ve en az günde iki bardak içilmelidir. Aksi takdirde zararlı olur. Hamile kadınlar üzerlik otunu hiçbir biçimde kullanmamalıdır.

ÜZERLİK OTUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Saman nezlesine karşı
Alerjik hapşırmaya karşı
Alerjik astıma karşı
Genel astıma karşı
Nefes açıcı
Potein alerjisine karşı
Bronş açıcı olarak yardımcı ve destekleyici olarak önerilmektedir.

ÜZERLİK OTU NASIL KULLANILIR?

Üzerlik otundan yapılan çay açık olmalı ve en az günde iki bardak içilmelidir. Aksi takdirde zararlı olur. Hamile kadınlar üzerlik otunu hiçbir biçimde kullanmamalıdır.

Üzerlik tohumu çayı için 2 su bardağı suya bir yemek kaşığı üzerlik tohumu ekleyip 2 dakika kaynatın. 7 dakika demlenmesini bekleyin.

Süzdükten sonra tüketiniz. Uzun süre ve devamlı tüketmemeye dikkat edin.

ÜZERLİK BİTKİSİ FAYDALARI NELERDİR?

Üzerlik bitkisi antik çağlarda yaygın olarak kullanılan, insanların hem bedensel hem de ruhsal sorunlarına şifa bulmak için başvurdukları bir bitkidir. Günümüzde dahi sıklıkla kullanılan üzerlik otu, başta solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak, bağırsakların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Bağırsaklarda bakteri ve kurt oluşumunu engeller.
Bahar aylarında yaşanan grip ve nezle gibi hastalıkların tedavi edilmesini sağlar. Boğaz ağrısı ve boğaz enfeksiyonunu iyileştirdiği gibi öksürüğün de geçmesine yardımcı olur.
Solunum yolu rahatsızlığı olan kişilerin nefeslerini açar, nefes darlığı ve burun tıkanıklıklarına iyi gelir.
Konsantrasyon güçlüğü ve dikkat dağınıklığı çekenlerin üzerlik çayı ve tütsüsünü kullanmaları tavsiye ediliyor.
Sinir sistemini uyarır.
Balgam söktürür.
Mide ve kulunç ağrılarında faydalıdır.
Sulu egzamada şikayetleri giderir.

SAMAN NEZLESİ, ALERJİK ASTIM İÇİN KÜR NASIL HAZIRLANIR?

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, saman nezlesi, alerjik astım ve genel astım için kür tavsiye eder. Kaynamakta olan bir litre suyun içine üç tatlı kaşığı (15-20 gram) üzerlik tohumu eklenir. Kısık ateşte kaynatılan suyun buharı hem ağızdan hem de burundan soluyarak (teneffüs ederek) iki dakika teneffüs edilir. İki dakika tamamlandıktan sonra üzerlik tohumunun suyuna pamuk daldırılır ve her iki burun deliğinin iç kısmına iyice sürülür (ıslatılır). Bu işlem haftada üç gün yapılır. Daha sonra ihtiyaca göre zaman zaman uygulanabilir. Fakat doktorunuzun görüşünü almayı unutmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
>