Arama

  • Anasayfa
  • Sağlık
  • Sumak koronavirüs semptomlarına karşı faydalı mı? Sumak nedir, sumak baharatının faydaları nelerdir?

Sumak koronavirüs semptomlarına karşı faydalı mı? Sumak nedir, sumak baharatının faydaları nelerdir?

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir baharat olan ve corona virüsüne karşı korunmada etkili olduğu iddia edilen sumağın, üst solunum yollarında gelişen enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olduğu biliniyor. Peki, sumak koronavirüs için faydalı mı? Sumak koronavirüs semptomlarına karşı faydalı mı? Sumak nedir? Sumak baharatının faydaları nelerdir?

Sumak koronavirüs semptomlarına karşı faydalı mı? Sumak nedir, sumak baharatının faydaları nelerdir?
Yayınlanma Tarihi: 27.3.2020 22:41:01 Güncelleme Tarihi: 27.03.2020 22:44

Son günlerce koronavirüs salgınının artması üzerine, bazı fırsatçılar dini duyguları da kullanarak "koronavirüse iyi geliyor, koronavirüsten koruyor" şeklinde ürünler tanıtmaya başladı. Bunların son örneği ise "sumak suyu" oldu.

Şırnak Cizre'de rüyasında Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'i gördüğünü ve Peygamber efendimizin kendisine koronavirüsten korunmak için "sumak suyu için" dediğini öne süren kadının açıklamaları kısa sürede on binlerce kişiye ulaşırken; Bilim Kurulu üyeleri bu tür önerilere sert tepki gösterdi.

SUMAK NEDİR?

Sumak Türk mutfağının çok kullanılan bir baharat çeşidi olarak biliniyor. Yemeklere ve salatalarda tatlı ekşi tat vermesi için kullanılan sumak Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer alıyor.

150 TÜRÜ VAR

Hemen hemen her toprakta yetişen bu otun toplamda 150 türü bulunmaktadır. Yalnızca iki çeşidi zehirsizdir. Ekşi tada sahip sumak, limonun olmadığı zamanlarda alternatif olarak kullanılır.

SUMAĞIN FAYDALARI NELERDİR?

Yapılan araştırmalarda limon gibi sumağın da antioksidan özelliği olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda uzmanlar üst solunum yolu hastalıklarında ilaç kullanmadan sumak suyu ile tedavi olunabileceğini vurguluyor.

Kandaki insülin oranını dengeler. Bu özelliği sayesinde diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının tüketmesi gereken besinler arasındadır.

Antioksidan etkisi sayesinde üst solunum yolları hastalıklarında aniden meydana gelen yüksek ateşi düşürerek beyin sağlığını korur.

Sumak ekşisi gıdaları uzun süre koruyor.

SUMAK SUYU

Hafta da bir bardak tüketilen sumak suyu, sinir sisteminde deforme olmuş hücrelerin sayısını azaltarak sağlıklı hücrelerin artmasına yardımcı olur. Yorgunluk, stres ve depresyon gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini de azaltır.

Gıda zehirlenmesi esnasında sumak baharatını kaynatıp bir bardak içmeniz faydalı olacaktır. Hem midenizi hemde bağırsaklarınızı temizleyerek idrar ve dışkılamayla zehirlenmeye neden olan zararlı bakterileri vücuttan atar.

Sumak suyu, sindirimi düzenlediği için zayıflamak içinde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda gün içerisinde yarım çay bardağı tükettiğiniz sumak suyu hazımsızlık ve şişkinliği de önler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN