Arama

Alzheimer sessiz geliyor

Yaşa bağlı sağırlık, sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor. Tedavi edilmezse anıları da götürüyor. Alzheimer’a neden oluyor...

Alzheimer sessiz geliyor
Yayınlanma Tarihi: 1.9.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 01.09.2018 18:03

İşitme, koklama, görme, dokunma ve tatma... Bu beş duyunun normal bir şekilde çalışıyor olması, insan hayatında büyük önem taşıyor. Bunlardan herhangi birinde oluşacak problem, ciddi sorunları beraberinde getiriyor. Yüksek sesle müzik dinleme, ilerleyen yaş hatta enfeksiyonlar işitme kaybına yol açabiliyor. İşitme kaybı hem yaşam kalitesini hem de sağlığı olumsuz etkiliyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan, tedavi edilmeyen işitme kaybının Alzheimer'ı hızlandırdığını söylüyor. Şu uyarılarda bulunuyor....


RİSK YÜZDE 9
İşitme, sosyal hayatla kurulan bağla büyük önem taşıyor. Ancak bu duyuda görülen azalma, başka sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Günümüzde yaşlılarda görülen Alzheimer'ın en büyük nedenini işitme kaybı oluşturuyor. Prof. Dr. Özturan, "İşitme kaybı olan kişiler, işitmesi iyi olan kişilere göre sesi anlayabilmek için daha fazla uğraş verdiklerinden, beyin gücünü diğer aktivitelere ayırmakta zorlanıyorlar. İşitmeye odaklandıklarından hatırlama ve farkındalık gibi özelliklerden uzaklaşırlar" diyor. İşitme kaybı olanların olmayanlara göre Alzheimer'a yakalanma riskinin yüzde 9 daha fazla olduğunu vurguluyor.

BELİRTİLERİ ÖNEMSEYİN
İşitme sorunları; konuşmaları duymada zorluk, söylenenleri anlamada sıkıntı, arkasından seslenildiğinde cevap alamamak, televizyon sesini yükseltmek veya ekrana yaklaşmak, kalabalık ortamlarda duyma ve algılamada bozukluk ile belirti veriyor.

BU ÖNERİLERE KULAK VERİN
Bazı besinler, işitme kayıplarını önlüyor. Uzmanlar, beyin gelişimini desteklemek için bulmaca çözmeyi ve şu besinleri tüketmeyi öneriyor:
DOMATES, KURU ÜZÜM: Potasyum zengini ıspanak, domates, kuru üzüm, yoğurt ve süt işitme kaybını engelliyor.
ISPANAK, BROKOLİ: Folik asit zengini bu besinler İyi bir dolaşım, iç kulaktaki tüysü hücrelerin sağlıklı ve düzgün çalışmasını sağlıyor.
ENGİNAR: Michigan Üniversitesi'nde yapılan incelemeye göre enginar ve patates gürültüye bağlı işitme kaybını engelliyor.
KAJU, BADEM: Çinko deposu fıstık, ceviz gibi yemişler işitme kaybını önlüyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN