Arama

Bilim dünyasının gözdesi “zeytinyağı

Barışın, bereketin ve aynı zamanda sağlıklı yaşamın simgesi zeytin, 5 bin yıldır sofralarımızı süslüyor. Yeryüzünün bu en eski ve en sağlıklı gıdası olan zeytinden üretilen zeytinyağı ise yüzyıllardır insanoğlunun şifa kaynağı oluyor.

Bilim dünyasının gözdesi “zeytinyağı”
Yayınlanma Tarihi: 16.4.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 16.04.2018 21:29

"Zeytinyağı, sindirim ve bağışıklık sistemlerinin işlevlerini düzenler."

5000 YILLIK BİR GEÇMİŞ, ORTALAMA 2000 YILLIK BİR ÖMÜR

Etli ve yağlı bir meyve olan zeytin…

Akdeniz iklimine özgü bitkilerden birisi olan zeytin ağacı, yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişe sahip olan ve ülkemizde bolca bulunan bir bitkidir. Zeytin ağacı yaklaşık 2000 yıl kadar yaşayabilen uzun ömürlü ve verimli bir ağaçtır. Bu bakımdan bir tane zeytin ağacı dikip nesiller boyu onun meyvesinden faydalanmak mümkün. Etli ve yağlı bir meyve olan zeytin, yüksek besin değeri ve her derde deva içeriğiyle kişinin günlük besin ihtiyacını yüksek oranda karşılar. Zeytin meyvesi kahvaltılarda, yemeklerde tüketilebilir, yaprağında bulunan tanen uçucu yağlar, organik asitler ve rezin tıpta ve kozmetik dünyasında kullanılır. Zeytin ağacının, meyvesinin ve yapraklarının tıbbi alanda, beslenme endüstrisinde geniş bir kullanım alanı vardır.

"Aydın zeytinyağı, dünyanın aroması en güzel ve en yüksek olan zeytinyağıdır. Eğer ülkemizde zeytinyağının tüketimini artırabilirsek, birçok hastalıkların önüne geçmiş olacağız. Aydın kestane, zeytin ve zeytinyağı üretiminde de Türkiye'de birinci sırada. Aydın'da 23 milyon ağaç zeytin var."

EN İYİSİ NATÜREL SIZMA

Zeytinyağı ne kadar kaliteliyse oksidasyona karşı kendini o kadar korur.

Diyette yağlar tartışmaya meyilli bir konudur. Hayvansal yağlar, yağlı tohumlardan elde edilen yağlar gibi birçok konuda sürekli farklı şeyler gündeme geliyor. Ancak konu zeytinyağına geldiğinde natürel sızma zeytinyağının sağlığa faydaları konusunda herkes hemfikir.

"Zeytin meyvedir. Zeytinyağı da bu meyvenin suyudur, meyve suyudur. Zeytinyağı yağ değil, meyve suyudur. Hakiki bir meyve suyudur."

Zeytinyağı, zeytin meyvesinin ezilmesiyle ortaya çıkarılır. Birkaç tipi mevcuttur. En iyi tipi natürel sızma zeytinyağıdır. En çok bu tipinde doğal yöntemler kullanılır. Yağ, kendine has olan koku ve lezzetini kaybetmez. Zeytinyağı ne kadar kaliteliyse oksidasyona karşı kendini o kadar korur. Asıl yapısı majör ve minör olmak üzere ikiye ayrılır. İçeriğinde % 2 gibi bulunan azınlık bileşikler kendine has lezzetini ve kokusunu sağlar. Ayrıca bu bileşikler yağın raf ömrünün de uzun olmasını sağlar. Asıl antioksidan içeriğini fenoller oluşturur.

"Zeytinyağı yağ değildir, ana sütünün aynısıdır."


Natürel sızma zeytinyağı oldukça besleyicidir. Yüksek miktarda E vitamini, K vitamini ve faydalı yağ asitlerini içerir. İçeriğindeki aktif bileşikler bazı ciddi hastalıklarla savaşır. Antiinflamatuar olan oleokantal ve oleuropen antioksidanları LDL kolesterolü oksidasyondan korur.

"Doğada tek bir mucizevi yiyecek var o da zeytinyağıdır"


İNME VE KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCU

Akdeniz diyetinin yıldızı zeytinyağı...

Kalp hastalıkları ve inme dünyada en yaygın ölüm sebepleri arasında yer alıyor. Birçok gözlemsel çalışmada, dünya çapında bu hastalıkların en az görüldüğü toplumların Akdeniz civarındaki ülkeler olduğu görülmüştür.

"Mide ülserini gideriyor, bağırsakları temizliyor…"

Bu çalışmalar, dikkatleri buradaki insanların beslenmelerini araştırmaya, yani Akdeniz tipi beslenmeye yöneltmiştir. 2013 yılında İspanya'da yapılan büyük çaplı bir çalışmada, Akdeniz tipi diyetin kalp krizi, inme ve ölümleri %30 oranında azalttığı görülmüştür. Akdeniz diyetinin yıldızı ise zeytinyağıdır.

ZEYTİNİN, ZEYTİN AĞACININ VE ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI

Zeytinyağı, iyi kolesterolü (HDL) yükseltip kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı antioksidanlar içeriyor. Bilim dünyasının en saygın dergilerinde yayınlanan bilimsel makalelerde, kalp sağlığını koruyucu etkisi olduğu gösterilen tek bir besin var; o da ekstra sızma zeytinyağı.


Son yapılan çalışmalarda, Akdeniz mutfağının kalp sağlığı için koruyucu olan özelliğinin; sızma zeytinyağı, ceviz, fındık ve badem tüketimine bağlı olarak ortaya çıktığı bulunmuştur. Günlük tüketimde kalorisi yüksek olduğu için dikkat etmek gerekiyorsa da günde 2 kaşık zeytinyağı içmek kalbinizi uzun yıllar koruyan mucizevi bir etki gösteriyor.


Sabah kahvaltılarda ekmek banabilir, her türlü yemeğinizi zeytinyağıyla pişirebilir ve salatalarda kullanabilirsiniz.

  • Zeytinin besleyici değeri yüksektir.
  • Zeytin; yüksek oranda protein, bitkisel yağ, A, C, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, kükürt, klor ve magnezyum mineralleri içerir.
  • Zeytin ve zeytinden üretilen besinler kalp ve damar sağlığını korur.
  • Zeytinyağı, cildi yaşlanmanın etkilerinden korur, cilt hastalıklarının oluşumunu önler ve cildi güzelleştirir.
  • Zeytinyağı; sağlıklı yağlar, skualen (insan cildinin başlıca bileşenlerinden), oleik acidas (kalp, damar ve cilt sağlığına faydalı bir doymamış iç yağdır), fenolik antioksidanlar ve vitaminler içerdiği için cilde, metabolizmaya çok faydalıdır.
  • Zeytinyağı, cildi makyaj malzemelerindeki kimyasalların etkisinden korur.
  • Zeytin ağacının yaprağı ve gövdesi de % 5 çay halinde idrar söktürücü, iştah açıcı ve ateş düşürücü özellik taşır.
  • Zeytinin tansiyon düzenleyici ve şeker hastalığını azaltıcı etkisi vardır.
  • Zeytinyağı, saç ve cilt bakımında sıklıkla kullanılır.
  • Zeytinyağı; saç derisini besler, saç dökülmesinin ve kepeğin önüne geçer, saç derisindeki deformasyonları giderir ve yeni saç oluşumunu destekler.
  • Zeytinyağı içeren duş jelleri, şampuanlar, bakım kremleri, sabunlar cildi dışarıdan gelen dış etkenlere karşı korur, cildi nemlendirerek yaşlanmanın önüne geçer.
  • Doğal zeytinyağı içeren kozmetik ürünler, ciltte kimyasal kalıntı bırakmadığından kullanım alanı giderek genişlemektedir.
  • Zeytin ve zeytinyağı düzenli olarak tüketildiğinde sindirim ve bağışıklık sistemlerinin işlevlerini düzenler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN