Arama

Kazlıçeşme Mozaik Müzesi ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor

Kazlıçeşme Mozaik Müzesi ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor
Yayınlanma Tarihi: 15.4.2023 09:48:58 Güncelleme Tarihi: 24.04.2023 13:49

Zeytinburnu Kazlıçeşme Sanat Binası'nın 2018'deki restorasyonu sırasında yapının zemininde bulunan Geç Roma-Erken Bizans dönemi mozaiklerinin yapılan çalışmalar neticesinde bahçeye kadar uzandığı ortaya çıktı.

Zeytinburnu Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü gözetiminde devam eden kazı çalışmalarında bulunan mozaiklerin bina dışında da sergilenmesi için kazılarla eş zamanlı olarak Zeytinburnu Belediyesi tarafından yapımına başlanan Mozaik Müzesi'nin inşasında sona gelindi.

Tarihi Kazlıçeşme Sanat Binası'nın bahçesinde bulunan lahit ve 186 metrekarelik mozaiklerin sergileneceği müze yakında ziyarete açılacak.
Tamamlandığında İstanbul sur dışında bulunan en eski mozaiklere ev sahipliği yapacak olan müze, özellikle İstanbul'daki milattan sonra 5. yüzyıl Geç Roma ve Erken Bizans dönemi mimari tarihine ışık tutacak nitelikte olacak.

Restoratör mimar Olcay Aydemir, TÜBİTAK incelemelerine göre 2. yüzyıla ait olduğu düşünülen lahit mezarda bulunan 2 iskeletin birinin 1750 yıllık diğerinin ise 1775 yıllık olduğunu belirtti.

Yapılan karbon testiyle lahit mezardaki kişilerin 3. ve 4. yüzyıl tarihleri arasında yaşadıkları, kadının 30-40 erkeğin ise 40-50 yaşlarında olduğu tespit edilirken, erkeğin kaburgasında bir kırık ve romatizma hastalığı olduğu raporlandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde kemiklerin DNA testi çalışmaları devam ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, müze çalışmalarına ilişkin şunları kaydetti:
"İçinde bulunduğumuz alan 1984'ten 2015'e kadar Zeytinburnu Belediye Başkanlığı binası olarak kullanılan tarihi bir yapıydı. Herkesin bildiği üzere, bina altında bulunan mozaiklerin ziyarete açılma tarihi 2018 yılıydı. Bu çalışmalar sırasında içerideki mozaiklerdeki geometrik desenlerinden mozaiğin bina dışında da devam ettiğini düşündük. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde bu alanda deneme kazıları yaptık. 2019 Haziran ayında deneme kazısında mozaiğin devamını bulduk. Kurul kararları neticesinde kazı işlemini tamamladık. Şimdi buradaki mozaikleri de ziyarete açmak üzere restorasyon ve konservasyon çalışmalarını tamamlamış bulunuyoruz. Burayı güneşten, yağmurdan koruyacak bir müzeyle ziyarete açacağız. İçerisiyle beraber toplamda yaklaşık 186 metrekarelik bir mozaik keşfettik. Bu sur dışında bulduğumuz en büyük mozaik dokusu. O bakımdan sadece ilçenin değil İstanbul'un tarihini de etkileyecek yeni bir bulgu diyebiliriz."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN