Arama

Murakami, alternatif nobel ödülü adaylığından çekildi

Murakami‘nin Nobel’e daha önce altı kez aday gösterildiği fakat bugüne dek hiç kazanamadığı gerçeği, “Acaba bu kez de ödülü Gaiman’a mı kaptıracak?” sorularını akla getirdi. Ancak Japon yazar bu tartışmalara erkenden son verdi ve adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Murakami, alternatif nobel ödülü adaylığından çekildi
Yayınlanma Tarihi: 18.9.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 18.09.2018 15:29


Geçen yılın nisan ayında yaşanan cinsel istismar skandalı yüzünden İsveç Akademisi dağılmış, Nobel Ödülleri ise 75 yıl aradan sonra ilk kez ertelenmişti. Ama daha sonra, gönlü buna razı gelmeyen bir grup İsveçli edebiyat âşığı geçici olarak The New Academy adında geçici bir kurul kurdu ve bu yılki Nobel Ödülü'nün sahibini kendileri belirlemeye karar verdi. Adaylar arasında da iki büyük isim vardı: Neil Gaiman ve Haruki Murakami.

Gerekçe olarak sadece, "Kitabıma odaklanmak ve medyanın ilgisinden uzaklaşmak istiyorum," dedi. Ancak bazı kesimler alternatif bir kurulun vereceği Nobel'den bilerek vazgeçtiğini ve olur da İsveç Akademisi sorunlarını çözüp Nobel'i dağıtmaya kaldığı yerden devam ederse asıl ödülden mahrum olmamak için bunu yaptığını ileri sürüyor.

Japon yazar Haruki Murakami aday gösterildiği alternatif Nobel Ödülü'nden çekilince Neil Gaiman'ın kazanma şansı iyice yükseldi. Öte yandan bu gelişme Neil Gaiman'ı büyük oranda rakipsiz bıraktı. Her ne kadar karşısında Maryse Conde ve Kim Thuy olsa da büyük bir sürpriz yaşanmadığı takdirde Gaiman'ın ödülü kucaklayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

The New Academy'nin vereceği Nobel'in daha sonra İsveç Akademisi tarafından tanınıp tanınmayacağı henüz belirsiz. Ama yeni kurulun ödüle ısrarla "Nobel" demesi ve geleneği devam ettirmeyi amaçlamaları arzularının bu yönde olduğunu gösteriyor.

Neil Gaiman

Sandman, Amerikan Tanrıları, Yokyer, Mezarlık Kitabı ve daha nicesi… İngiliz fantastik edebiyatının son yıllarda yetiştirdiği en önemli isimlerden biri olan ve az önce saydıklarımızın yanı sıra daha pek çok esere imza attı.

Sandman çizgi romanıyla dünya çapında bir şöhrete kavuşan, geçtiğimiz yıl yayınlanan Amerikan Tanrıları dizisiyle ününe ün katan Gaiman bugüne dek 5 Hugo, 2 Nebula ve 22 Locus olmak üzere pek çok ödüle layık görülmüştü.

Franz Kafka ve World Fantasy ödüllerinin yanı sıra kariyerini pek çok ödülle taçlandıran ünlü yazar bugüne dek tam 7 kez Nobel'e aday gösterilmesine rağmen bir türlü bu ödülü kazanamadı. Murakami'nin adaylıktan çekilmesiyle kazanma ihtimali artmış oldu.

Haruki Murakami

Edebiyatın Dali'si ve David Lynch'i gibi ifadelerle tanımlanan sıra dışı yazar bu sene Nobel Ödülleri'nden adaylığını çekerek gündeme damgasını vurdu. Dünya tarafından sevilen yazar bu sefer bile bile yedinci yenilgisini almış oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN