Arama

Gölge oyunu 'özel eller'in hünerleriyle yaşatılıyor

Gölge oyununun önemli ustalarından Suat Veral, engellilere karakter çiziminden perdede canlandırma tekniklerine kadar hayali olmanın inceliklerini anlattı.

Gölge oyunu ’özel eller’in hünerleriyle yaşatılıyor
Yayınlanma Tarihi: 11.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 11.03.2018 16:25

Anadolu topraklarında 500 yıldır geleneksel Türk sanatının bir parçası olmayı sürdüren gölge oyunu, Ümraniye Belediyesi'nin desteğiyle hayali Suat Veral tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, engellilerin yetenekli ellerinde hayat buldu.

Ümraniye Belediyesi Engelliler Kültür ve Eğitim Merkezi'nde düzenlenen kursa, 16 kursiyer katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı da olan hayali Suat Veral, Türkiye'nin ilk kadın karagöz ustası Merve İlken ile seyirlik eğlence olmanın ötesinde, beyaz perdede işlenen konular yönüyle de 7'den 70'e toplumun her kesimine bir şekilde dokunan gölge oyununun karakter çiziminden perdede canlandırma tekniklerine kadar her aşamasını engelli kursiyerlere anlattı.

GÖLGE OYUNU ENGEL TANIMIYOR

Geleneksel Türk sanatının bir parçası olan gölge oyununun da engel tanımadığını gösteren kursiyerler, yeni bir sanat dalının tüm inceliklerini öğrenmenin de mutluluğunu yaşadı.

Engelli kursiyerler ilk önce deve derisinden çizdikleri gölge oyunu karakterlerini daha sonra boyalarla renklendirdi. Kursiyerler karakter hazırlamayı öğrendikten sonra kendi yazdıkları oyunları bir hayali gibi perde arkasında seslendirerek sahneledi.

"AHİLİK KÜLTÜRÜNDEKİ USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİNE BAĞLI KALINDI"

Engellilere gölge oyunu sanatını öğretme fikriyle yola çıkan Veral, Ümraniye Belediyesi'nin desteğiyle başlayan projeyi, AA muhabirine anlattı.

Eğitime sanatın mutfak kısmı olan deri çalışmaları ve çizimlerle başladıklarını belirten Veral, "Gölge oyunu sanatını bu kurs kapsamında pratiğe dökerek, engelli kursiyerlerimizin el becerilerinin nasıl olduğunu gördük." dedi.

Uygulamada, kök boyası, ıhlamur kütüğü ve nevregan gibi geleneksel araçlar kullanılarak ahilik kültüründeki usta-çırak ilişkisine bağlı kalındığını dile getiren Veral, hiçbir şey atlamadan bu sanatın özünde ne varsa onu aktardıklarını söyledi.

Veral, kursiyerlerin karakter yapım aşamasından sonra perdede yansıtacakları hikayelerini yazdıklarını aktardı.

BU SANATIN EKSİK KALMIŞ YANINI TAMAMLADILAR

Kursiyerlerin bu sanat dalıyla ilgili detayları öğrendikçe endişelerinin ortadan kalktığını anlatan Veral, "Engelli kardeşlerimiz, yediden yetmişe toplumun her kesiminde yaygınlaştırılan bu sanatın, bir manada eksik kalan tarafını tamamlamış oldu. Diğer arkadaşlarına da örnek, aynı zamanda hayali olacaklar. Burada bir hedef var ve bu hedefi iyi görmek lazım." diye konuştu.

Eğitim sonunda katılımcılara sertifika verileceğini de belirten Veral, yeni dönem gölge oyunu kursları için de talep aldıklarını dile getirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN