Arama

Görkemli halıların ülkesi: Türkmenistan

Zarafet ve ihtişamıyla binlerce yıllık geçmişe sahip Türkmen halıları, dünyanın pahalı ve kaliteli dokuma ürünleri arasında yer alıyor. "Halı Bayramı" adında kutlamaların organize edildiği ülkede, halı fabrikalarının işleyişinden sorumlu bakanlık seviyesinde "Türkmen Halı" isimli bir devlet kurumu da bulunuyor.

Görkemli halıların ülkesi: Türkmenistan
Yayınlanma Tarihi: 5.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 05.03.2018 17:48

Halı ve kilim dokumacılığı ile at yetiştiriciliği konusunda üne sahip Türkmenistan'da, Orta Asya Türk kültürü içtimai hayatın her aşamasında kendisini gösteriyor. Dünyaca ünlü "Türkmen halısı" ülkenin kültür miraslarının en önemli parçalarından biri olması sebebiyle yüzyıllardır korunuyor.

Ülkenin her köşesinde Orta Asya kültürünün hissedildiği Türkmenistan, binlerce yıllık tarihiyle bu kültürü merak edenler için eşsiz bir yer olarak ön plana çıkıyor.


MERMERDEN ŞEHİR: AŞKABAT

Başkent Aşkabat'ın, 1948'deki büyük depremde yerle bir olmasının ardından, şehrin yeniden yapılandırılmasında Türk ve İtalyan mermerleri kullanılarak çok sayıda bina inşa edildi.

Türkmenistan'ın vefat eden lideri Saparmurat Niyazov'un şehrin yeniden inşa sürecinde "Size beyaz bir şehir vadediyorum" demesinin ardından dev kentin imarı, beyaz tonlarındaki mermerlerle yapıldı ve bina cepheleri bu şekilde kaplandı. Aşkabat bu nedenle dünyada nadir rastlanacak kadar beyaz bir şehir olarak dikkati çekiyor. "Mermer şehir" olarak da bilinen Aşkabat'ın caddelerinde yine beyaz tonlarının kullanıldığı çok sayıda devasa anıt ve heykel bulunuyor.


TÜRKMENİSTAN'IN ÖNEMLİ KÜLTÜREL DEĞERİ: TÜRKMEN HALILARI

Zarafet ve ihtişamıyla binlerce yıllık geçmişe sahip Türkmen halıları, dünyanın pahalı ve kaliteli dokuma ürünleri arasında yer alıyor. Türkmenistan'ın milli sembollerinden göz alıcı güzellikteki Türkmen halıları, desen, renk ve dokumasıyla dünyanın dört bir yanından bu ülkeye gelen herkesi cezbediyor. Bu nedenle kente gelen misafirlerin ilk uğrak yerlerinin başında "Milli Halı Müzesi" geliyor. Müzede, el emeği göz nuru halıları yakından inceleyip eserlerin tarihi büyüsüne kapılmak mümkün.


GUINNESS REKORLAR KİTABINA GİREN HALI: ALTIN YÜZYIL

Dünyanın en büyük halısı unvanıyla 2011'de Guinness rekorlar kitabına giren "Altın yüzyıl" halısı da yine bu müzede sergilenen eserler arasında. 14 metre genişliği, 21,5 metre uzunluğu ve 1 ton 200 kilogram ağırlığındaki devasa "Altın yüzyıl" halısını, biri erkek toplam 40 kişi tarafından 7 ayda dokumuş olduğu kayıtlarda yer alıyor.

Farklı dönemlere ait renk, motif ve ebatlarda çok sayıda halının sergilendiği müzede, halıların yapımında kullanılan iplik çeşidinden dokumanın her aşamasına kadar tüm süreçler hakkında ziyaretçilere bilgi veriliyor. Türkmen halılarındaki desenlerden renk ahengine, dokumadaki atkı çözgü aralıklarının yoğunluğuna kadar birçok unsurun Türkmenlerin ruh dünyasındaki zenginliği yansıttığı ifade ediliyor.


HER YIL "HALI BAYRAMI" KUTLANIYOR

Ülkenin dört bir yanında 1992'den bu yana her yıl mayısın son pazar günü kutlanan "Halı Bayramı", Türkmenlerin halılarına verdiği önemin bir göstergesi. Halkın büyük bir kesiminin katıldığı kutlamalar kapsamında, çeşitli konser, sergi, fuar ve konferanslar düzenleniyor.

Türkmenistan'da, "Halı Bayramı" kutlamalarının organize edilmesi ve ülkedeki halı fabrikalarının işleyişinden sorumlu bakanlık seviyesinde "Türkmen Halı" isimli bir devlet kurumu da bulunuyor. Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı kurum, Türkmen halılarının dünyaya tanıtılması başta olmak üzere halıların kalite standartlarının belirlenmesi gibi görevleri organize ediyor.


TÜRKİYE İLE "KEMİK KARDEŞLİĞİ"

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1991'de bağımsızlığını kazanan Türkmenistan, kendisini tanıyan ilk ülke Türkiye ile ilişkileri "ezeli kemik kardeşliği" olarak nitelendiriyor.

Ortak tarih, dil, din ve kültürü paylaşan iki kardeş ülke arasındaki ilişkiler dengeli, karşılıklı saygı ve iş birliğine dayalı bir seyirde devam ediyor.


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 1995'te aldığı kararla "Daimi Tarafsız Ülke" statüsü tanınan Türkmenistan'da, tarafsızlık, devletin en önemli ilkelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Ekonomisi büyük ölçüde doğalgaz ihracatı ve pamuk üretimine bağlı Türkmenistan, dünyanın en büyük 4. doğalgaz üreticisi konumunda.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN