Arama

Doğumunun 120’nci yılında Süheyl Ünver...

İki ihtisaslı tıp doktoru, tıp tarihçisi, ilimler tarihçisi, folklor araştırmacısı, etnograf, yazar, arşivci, ressam, şâir, hattat, ebrûzen ve müzehhib Ord. Prof. Dr. Ahmet Süheyl Ünver, doğumunun 120'nci yılında düzenlenen özel bir etkinlik ile anılacak.

Doğumunun 120’nci yılında Süheyl Ünver...
Yayınlanma Tarihi: 21.2.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 21.02.2018 10:44

Süheyl Ünver, İstanbul'un tarihi eserlerini en ince detaylarına kadar sayfalar dolusu defterlere işledi. Kıymet bilmezlik yüzünden yitip gitmekte olan Kültür hazinelerini kayıt altına alırken 'tek kişilik ordu' gibi çalıştı.

Ekim, tıp tarihçisi, ilimler tarihçisi, folklor araştırmacısı, etnograf, yazar, arşivci, ressam, şair, hattat, ebru sanatçı ve müzehhib… Tüm bu özellikler bir araya geldi ve bir isim altında toplandı. O isim, Ord. Prof. Dr. Ahmet Süheyl Ünver'di. Giyinişi, yürüyüşü, konuşması ve selâm verişiyle tam bir İstanbul beyefendisi olan Süheyl Ünver için yazar-mutasavvıf Nezih Uzel "Son İstanbullu" tabirini kullanmıştı. İstanbul'un kaybolmakta olan güzelliklerini, tarihi eserlerini en ince detaylarına kadar adeta nakış gibi resme ve kayıtlara geçerek, kültürel mirasın korunmasında 'tek kişilik ordu gibi' çalışan Süheyl Ünver doğumunun 120'nci yılında anılacak.

ÇOK SAYIDA KİTAP YAZDI

"Doğumunun 120. Yılında Bir İstanbul Beyefendisi Süheyl Ünver" başlıklı program, 24 Şubat'ta (Cumartesi) TYB'nin İstanbul Şubesi'nde gerçekleştirilecek. Oturum başkanlığını TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın üstleneceği etkinlikte, Ünver'in sanata bakışını ve kültürel kimliğini Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar ve Prof. Dr. Çiçek Derman anlatacak. Ünver, altmış yılı aşan telif hayatı boyunca başta tıp olmak üzere çoğu bilim, kültür ve sanat tarihine dair çok sayıda kitap, makale, tebliğ, ansiklopedi maddesi ve gazete yazısı kaleme aldı.

CUMARTESİ GÜNÜNÜ NOT EDİN

Giyinişi, yürüyüşü, konuşması ve selâm verişiyle tam bir İstanbul beyefendisi olan Süheyl Ünver için yazar-mutasavvıf Nezih Uzel "Son İstanbullu" tabirini kullanmıştı. Ünver için, Cumartesi günü anma toplantısı düzenlenecek.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN