Arama

Belediyecilik hizmetlerinin yüz yıllık hikâyesi

İstanbul’a verilen belediyecilik hizmetlerinin son yüz yılı karikatürler üzerinden anlatıldı. Bir zamanlar İstanbul’un en önemli sorunları olan susuzluk ve çöpler bugün tarih olsa da ulaşım konusunda yaşanan sıkıntılar evrim geçirerek günümüzde de devam ediyor.

Belediyecilik hizmetlerinin yüz yıllık hikâyesi
Yayınlanma Tarihi: 11.1.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 11.01.2018 11:32

Belediye hizmetlerinin karikatürlerle yüz yılını anlatan çizimlerin yer aldığı "Bize Belediye Baksın" adlı karikatür kitabı yayınlandı. 1872 ve 1972 yılları arasında mizah dergilerinde belediye konulu karikatürleri araştıran Dr. Şefik Memiş'in hazırladığı kitapta son yüzyılda İstanbul'un hem bireysel hem de toplumsal anlamda nasıl geçirdiği değişim gözler önüne seriliyor.

Zeytinburnu Belediyesi tarafından okurla buluşturulan "Bize Belediye Baksın" kitabı belediyecilik tarihimizin yüz yılını karikatürler eşliğinde anlatıyor. Şefik Memiş tarafından hazırlanan kitabı okurken zaman zaman kahkahalarınıza engel olamıyorsunuz. Ulaşımdan, şehir temizliğine, yapılan yatırımlardan, alınan vergilere kadar belediyelerin yaptığı hizmetler her dönemde mizaha malzeme olmuş.Sonuç olarak İstanbul'la ilgili şikâyetler hiç değişmemiş.

Karikatürlerin ele aldığı belediye hizmetleri ve şehir sorunları, tramvaydan tiyatroya, çamurdan elektrik lambasına, çöpten yollardaki toza, susuzluktan ulaşıma, yangından seyyar satıcıya, dilenciden imara kadar birçok konuyu kapsıyor.

Karikatürlerde çoğunlukla ulaşım, su, kanalizasyon, zabıta hizmetleri, göç ve gecekondu, halk sağlığı, çöp ve temizlik hizmetleri konuları ironik yaklaşımla işleniyor. Kitapta her karikatür; yayınlandığı yayın organı, dönemin belediye başkanı, karikatürün çizilmesine neden olan gerçek olay ve çizer hakkında kısa bir bilgiyle birlikte okuyucuya sunuluyor.

İşte unutulmaz karikatüristlerin kaleminden çıkan, asırlık çizgi geleneğimizden belediye hizmetleriyle anlatan karikatürlerden bazı örnekler:

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN