Arama

İran müziğinin önemli ustaları İstanbul'da

İran müziğinin dört önemli usta müzisyeni, Kayhan Kalhor "Kamança", Navid Afghah "Tombak", Ali Behrami Fard "Santur" ve Hadi Azarpira "Tar" dan kurulu “Kayhan Kalhor Ensemble” muhteşem bir müzik ziyafeti için 15 Aralık gecesi Cemal Reşit Rey'de sahnede olacak.

İran müziğinin önemli ustaları İstanbul’da
Yayınlanma Tarihi: 15.11.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 15.11.2017 19:56

DAHİ KEMANÇACI KAYHAN KALHOR

Kayhan Kalhor, İran halk müziğinin yaşayan en önemli temsilcilerinden. İran müziğini yorumlayış tarzı ona dünya çapında bir ün kazandırdı. Kemençe, sitar ve acem kemanında İran müziğinin en önemli temsilcileri arasında yer aldı. Müzikteki yöresel farklılıkları da daha iyi görebilmek amacıyla, İran'ın birçok bölgesine düzenlediği geziler, Kayhan Kalhor'un müzikalitesini zenginleştirdi. Ghazal ve The Masters of Persian Music topluluklarının kurucusu olan sanatçı, Yo-Yo Ma'nın İpek Yolu projesinin asil üyeleri arasında yer alıyor. Sanatçının İran'ın sınırlarını açan başarısı defalarca Grammy'ye aday gösterilerek taçlandı.

USTALARLA AYNI SAHNEYİ PAYLAŞTI

1963 yılında Tahran'da doğdu. Yedi yaşında Ahmed Mohajer efendiden temel müzik eğitimini almaya başladı. "Dahi Kemançacı" sıfatıyla, henüz 13 yaşındayken İran Ulusal Radyo & Televizyonu korosunda çalmaya başladı.17 yaşında iken ülkesinin, döneminin en prestijli sanat organizasyonlarından olan, Chavosh Kültür Merkezi bünyesindeki Shayda Ansamblesinde çalmaya başladı. Bu süreçte, bir yandan da ülkesinin önde gelen ustalarından da geleneksel İran müziği repertuarı (Redif) derslerine de devam etti.

Kayhan Kalhor ülkesinin en önemli vokalistleri olan Muhammed Rıza Shaajrian ve Shahram Nazeri gibi isimlerin çalışmalarının kompozitörlüğünü yapmakla kalmaz, gene ülkesinin en önemli müzisyenlerinden Faramarz Payvar ve Hüseyin Alizadeh gibi ustalarla birlikte defalarca aynı sahneyi paylaşır. 1997 yılında Shujaat Khan ile birlikte Ghazal ansamblesini kurar.

NAVİD AFGHAH

2000 yılında çıkardığı ilk solo albüm ile İran başta olmak üzere yurtdışında birçok topluluk ile performanslar gerçekleştirdi. İran müziğinin önde gelen isimlerinden olan sanatçı aynı zamanda tar ve setar çalıyor.

ALİ BAHRAMİ FARD

Bugüne kadar Kayhan Kalhor Ensemble ile uluslararası sahnelerde 50'yi aşkın performansa imza attı. Sanatçı, santurdaki virtüözitesi ve sıradışı müzikalitesiyle İran Müziği'nin uluslararası üne sahip temsilcilerinden.

HADİ AZARPİRA

Bugüne kadar İran'da pek çok prestijli ödüle layık görüldü. Sanatçı Tar'ın yanı sıra aynı zamanda Ud ve Sitar çalıyor. Hadi Azarpira İran, Belçika ve Hollanda'da gerçekleşen önemli festivaller ve konserlerde başarılı performanslara da imzasını atmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN