Arama

Keman virtüözleri Cemal Reşit Rey'de buluşacak

Dünyaca ünlü keman virtüözü Cihat Aşkın’ın koordinatörlüğünde bu yıl 4’üncüsü düzenlenecek olan "Dünya’nın Kemanları Festivali", dünyanın dört bir yanından usta müzisyenlerin hikâyelerine ev sahipliği yapacak. 15 – 17 Kasım tarihleri arasında İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek olan festivalde konserlerin yanı sıra gün boyu paneller ve söyleşiler yer alacak.

Keman virtüözleri Cemal Reşit Rey’de buluşacak
Yayınlanma Tarihi: 9.11.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 09.11.2017 16:03

15 Kasım Çarşamba günü saat 17.00'de festivale katılan sanatçıların yer alacağı açılış paneli ve saat 18.00'de CAKA Yıldızları Konseri ile başlayacak olan festivalin ilk akşamında "3 Kemanın Hikâyesi" dinleyiciler ile buluşacak. Günümüzün önde gelen kemancılarından biri olarak kabul edilen Shlomo Mintz, keman virtüözü Roby Lakatos ve Cihat Aşkın'a Aşkın Ensemble'ın eşlik edeceği konser saat 20.00'de başlayacak.

OLAĞANÜSTÜ YETENEĞİ VE DİSİPLİNLİ ÇALIŞMALARI

Cihat Aşkın

Henüz çok küçükken müziğe olan ilgisini keşfeden ailesi tarafından konservatuara verilen Aşkın olağanüstü yeteneği ve disiplinli çalışmaları ile başarılı bir öğrencilik dönemi geçirerek Prof. Ayhan Turan'ın sınıfından mezun oldu. 12 yaşında ilk resitalini veren Aşkın, 15 yaşına geldiğinde tüm Paganini Kaprisler'i çalarak ve Türkiye Cumhurbaşkanlığı Orkestrası ile ilk konserlerini vererek yurt çapında tanındı. Daha sonra Londra'da bulunan Royal College of Music'de Rodney Friend ve The City Univercity'de Yfrah Neaman ile çalışmalarına devam ederek Master ve Doktora programlarını bitirdi ve yurda döndü.

Menuhin ve Flesch yarışmaları dahil ulusal ve uluslarası birçok ödülün sahibi olan Aşkın'a Roma Foyer des Artistes ve The Kennedy Center – Gold Medal ödülleri de tevdi edildi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 1998'de Doçent, 2006'da Profesör unvanlarını alan sanatçı aynı çatı altında, 1999 ve 2012 yılları arasında Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nin (MIAM) kurucu ve eş-başkanı olarak akademik görevlerini ve sanatsal faaliyetlerini sürdürdü aynı zamanda 2008-2012 yılları arasıda Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nın Müdürlüğü yaptı.

Müzik otoriteleri tarafından günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden biri olarak tanınan ve tanıtılan Aşkın; Jesus Lopez Cobos, Alexander Dmitriev, Yoel Levi, Shlomo Mintz ve Ida Haendel gibi dünyaca ünlü müzisyenler ile aynı sahneyi paylaştı. Dünyanın dört bir yanında, Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Uzak Doğu, Asya ve Afrika'da bulunan birçok sanat merkezinde konserler verdi ve çeşitli festivallere katıldı. Arjantin,Bulgaristan, İsrail, İsviçre, Polonya ve Sirbistan gibi ülkelerde gerçekleştirilen uluslararası yarışmalara jüri üyesi olarak davet edildi. Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa ve Ortadoğu'da önemli üniversitelere Masterclass ve ders vermeye de davet edilen Cihat Aşkın 1999-2011 yılları arasında İsrail, Keshet Eilon Yaz Okulu'nda, 2011-2015 itibarı ile de İsviçre Crans Montana Yaz Okulu'nda fakülte üyesi olarak görev yaptı.

ÇOCUKLARIN ERKEN YAŞTA MÜZİK ESTETİĞİ İLE TANIŞMASINI SAĞLADI

2001 yılında çocukların erken yaşta müzik estetiği ile tanışmasını sağlamak amacı ile Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) projesini kuran sanatçı bu hareket ile Türkiye'de ve yakın coğrafya da çok sayıda yetenekli sanatçının sahne kariyerini başlattı ve bu hareket büyük bir devrim hareketi olarak algılandı.

Kalan Müzik sanatçısı olan Aşkın, birçok Türk eserinin ilk CD kaydını gerçekleştirdi. 2006 yılında, dünya keman literatüründe bir ilk olan Kreutzer 42 Etüd albümü yayınlandı. Keman ve başka enstrümanlar için aranjmanlar ve film müzikleri ile ilgili çalışmalar yaptı, radyo ve TV kayıtları gerçekleştirdi. Kalan Müzik'in yanısıra Warner Classics, Meridien, CPO, Marco Polo ve Naxos firmalarında da kayıtları yayınlandı.

HEM DOĞU, HEM DE BATI DÜNYASINA HÂKİM

Müzik hayatına kurumsal olarak birçok yapı kazandıran Aşkın 2001 yılında İstanbul Oda Orkestrası ve 2007 yılında da Aşkın Ensemble'ı kurarak sezon konserleri düzenledi. Aynı zamanda 2013 yılından itibaren 'Dünyanın Kemanları' festivalini düzenleyen Aşkın'a, Yalçın Tura, Ertuğrul Oğuz Fırat, Arda Agoşyan, Oğuzhan Balcı, Kamran İnce ve Hasan Tura eserlerini ithaf etmişlerdir.

İstanbul doğumlu Türk kemancı Cihat Aşkın, hem doğu, hem de batı dünyasına hâkim olan ve ayakları dünyanın iki kıtasına basmış bir kültür insanı olarak şekillenen kimliği ile Türk keman okulunun uluslararası temsilcisi olarak tanınır. Konserlerinde Jean-Baptiste Vuillaume (1846) ve Gaetano Sgarobotto (1924) kemanlarını kullanır.

KEMANIN YAŞAYAN EFSANESİ

Shlomo Mintz

Kariyerine 11 yaşında İsrail Filarmoni Orkestrası eşliğinde solist olarak sahne almasıyla başlayan Mintz'in, Diapason D'Or, Grand Prix du Disque, Gramophone ve Edison gibi çok sayıda büyük ödülü bulunuyor. Sanatçı ayrıca Moskova'daki Çaykovski, Poznan'daki Wieniawski, Brüksel'deki Kraliçe Elisabeth yarışmalarının da Jüri Başkanlığını yapıyor. Tüm bu uğraşların yanı sıra dünyanın ilk uluslararası internet konservatuvarını kurdu. Dünyanın her yerinden 24 saat ulaşılabilen i-Classical Academy'de videolarla ders veriyor, gençlere bildiklerini aktarıyor.

KEMAN SİHİRBAZI

Roby Lakatos

Ünlü keman virtüözü Janos Bihari'nin (1764-1827) soyundan gelen Roby Lakatos, pek çok ünlü kemancıyı içeren ailenin 7. kuşak kemancısı. Lakatos, klasik müzik, caz ve Çingene müziği eserlerini ustalıkla çalabilmesiyle efsane müzisyenler arasına girmiş bir sanatçı.

Çingene müzik topluluğunda 9 yaşındayken birinci kemancı olarak görev alan Lakatos, 1984 yılında Budapeşte'deki Bela Bartok Konservatuarı'nda klasik keman dersleri aldı. 1986 ve 1996 yılları arasında grubuyla beraber "Les Ateliers de la Grande İlle" Brüksel'de konserler verdi, oda müziği yaptı. Sanatçı Vadim Repin ve Stephanie Graphelli ile ortak konserler verdi. Roby Lakatos, Liszt, Brahms ve diğer Macar klasik bestecilerinin müziğiyle, Çingene müziği olarak bilinen Macar Romanları'nın müziğini başarılı bir biçimde harmanlamasıyla çok geniş bir müziksever kitlesi tarafından beğeniyle takip edildi.

Festivalin ikinci gününde uluslararası sahnelerin en çok aranan genç virtüözlerinden Francesca Dego ve Francesca Leonardi, Avrupa'nın parlayan oda orkestraları arasında yer alan Kiev Virtuosi ile ilk kez İstanbul'da, Dünya'nın Kemanları Festivali kapsamında ilk kez İBB CRR Konser Salonu'nda müzikseverlerle buluşacak.

14 YAŞINDA BEETHOVEN KONSERİ

Francesca Dego

Francesca Dego (Lecco 1989) günümüzün en iyi İtalyan yorumcuları arasındadır. Pek çok uluslararası yarışmanın galibi olmuştur. 2008'de Cenova Premio Paganini'nin finaline kalmayı başaran ilk İtalyan kemancı olup, ayrıca en genç finaliste ayrılan "Enrico Costa" ödülünün de sahibi olmuştur.

İlk kez 7 yaşında Bach konseriyle Kaliforniya'da sahneye çıkar, bilahare İtalya'da ise 14 yaşında Beethoven konseri verir. Ertesi yıl Tel Aviv Operasında Shlomo Mintz ile Mozart'ın Sinfonia Concertane adlı eserini icra eder ve Milano Sala Verdi'de Brahms konseri verir. Beethoven konser kaydı Beverly Hills Film Festival'inde Palma d'Oro 2004 ödülünün sahibi olan Amerikan belgesel filmi "The Gerson Miracle"'in müziği olarak kullanıldı ve diğer kayıtları da ünlü Amerikalı yönetmen Steven Kroschel'in "The Beautiful Truth" (2008) filminde kullanıldı.

SAF MÜZİKALİTEYİ MÜKEMMEL KULLANIR

Francesca Leonardi

Olağanüstü bir piyanisttir, saf müzikaliteyi mükemmel bir teknikle birleştirmeyi başarır. 1984 Milano doğumlu, üç yaşında Graziella Bianchi idaresinde piyano çalmaya başlar ve bilahare Milano G. Verdi Konservatuarında Paolo Bordoni ile çalışmalarına devam eder, piyano ve oda müziği dallarında tam puan ve övgülü bir dereceyle mezun olur. Gençlik çağlarından beri ulusal ve uluslararası pek çok yarışmaya katılır ve 11 birincilik ödülünün sahibi olur. İlk kez 16 yaşında Rosetum orkestrasıyla Mozart'ın K 415 konserini icra eder. 2007 de içinde Debussy'nin prelüdlerinin ikinci kitabının ve Chopin'nin Andante Spianato ve Polacca Brillante'sinin yer aldığı CD'si çıkmıştır. Düzenli olarak halk önünde konserler verir.

Dünyanın Kemanları Festivali'nin kapanışı ise 17 Kasım Cuma saat 20.00'de başlayacak olan "Ortadoğu'nun Kadim Geleneği" konseri ile yapılacak. İran müziği ve kültürünün misafir olacağı, bu toprakların kemancısı Cihat Aşkın'ın orkestra şefliğinde gerçekleşecek olan konserde, geleneksel İran Azeri müziğinin önde gelen kadın seslerinden Parisa Arsalani ve geleneksel İran müziğinin önemli temsilcilerinden keman virtüözü Behrang Hasani bir araya gelecek.

SAZ EŞLİĞİNDE SÖYLEDİĞİ ŞARKILARIYLA FENOMEN OLDU

Parisa Arsalani

Geleneksel İran Azeri müziğinin önde gelen kadın seslerinden Parisa Arsalani, Batı Azerbaycan'ın başkenti Urmia'da 1978 yılında dünyaya geldi. Gizli gizli öğrendiği saz eşliğinde söylediği şarkılarıyla internet dünyasında bir fenomene dönüştü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN