Yeşilçam'ın görünmeyen kahramanları
Yeşilçam filmlerinin büyülü dünyasının unutulmaz sesleri, bir zamanların ‘fakir ama gururlu gençleri’ usta oyunculara hayat veren usta dublaj sanatçıları, Türk sinemasının yükselmesinde önemli bir pay sahibiydiler. Biz onları görmüyorduk, ama hafızalarımıza kazınan seslerinden “Ben bu sesi bir yerden hatırlıyorum…” diyerek anlıyorduk, kim olduklarını. Onlar Türk sinemasının görünmeyen sesleri, görünmeyen kahramanlarıydı.
"Hatırlar mısınız, bir zamanlar fakir ama gururlu bir genç vardı"
Feleğin sillesini, hayatın cilvesini, dertlerin cümlesini bize bir çırpıda öğreten Yeşilçam sinemasından ne çok şey öğrendik. Oyunculuk, jest, mimik, bakış, duygu, hüzün… Hem ağlatıp hem de güldürmeyi başaran Türk sinemasının sıfır noktası Yeşilçam, nasıl ki gözümüzün önünden asla gitmeyen yüzler yarattıysa, en az onlar kadar kulaklarımızda yer etmiş çok kuvvetli sesler de yarattı. Yeşilçam'ı Yeşilçam yapan oyuncuları, onlara ses veren dublaj sanatçılarından bağımsız düşünmek mümkün değil.
Bugün duysanız "Ben bu sesi bir yerden hatırlıyorum ama…" diyeceğiniz o muazzam seslerle tanışalım.
Bu usta seslerin içinde hayat verilen önemli bir ustadan bahsedelim önce. Türk sinemasının en iyi kötü adamıydı o. Bugün aramızdan ayrılışının 19'uncu yıldönümü. Büyük usta Erol Taş'ı saygı, sevgi ve rahmet ile anıyoruz. Onun sesine hayat veren görünmeyen kahraman ise Sadettin Erbil.
MEŞHUR KAHKAHALARA HAYAT VERDİ
Sadettin Erbil
Mehmet Ali Erbil'in babası olan Sadettin Erbil, Türk sinemasının yegâne kötü adam sesi olmuştu. Meşhur kahkahaları herkes tarafından çok iyi biliniyordu. Erol Taş başta olmak üzere Bilal İnci, Ali Şen, Hayati Hamzaoğlu gibi seslere de hayat verdi. 1997'de aramızdan ayrıldı.
"Lütfücüğüm her şeyi yapıyorum da bu gözlerimden ateş çıkaramıyorum"
"SEVGİ NEYDİ, SEVGİ EMEKTİ"
Tijen Par
Başta Selvi Boylum Al Yazmalım'da Türkan Şoray'ın oynadığı Asya karakteri olmak üzere; Gülşen Bubikoğlu'ndan Müjde Ar'a, Necla Nazır'dan Itır Esen'e Türk sinemasının en önemli kadın oyuncularının farklı karakterlerine dublaj yapan Tijen Par'ın, sesine olduğu kadar yüzüne de aşinayız. Aynı zamanda oyunculuk yapan seslendirme sanatçılarının en büyük handikabı insanların, kendi seslerini bir türlü kendi yüzleriyle birlikte hayal edememeleri olsa gerek. Tijen Par'ın sesini duyduğunuzda gözünüzün önünden birden çok yüz geçer, belki en sonuncusu kendi yüzüdür.
TÜRK SİNEMASININ BÜTÜN AKTÖRLERİNİ SESLENDİRDİ
Abdurrahman Palay
Kadir İnanır'ı hayatı boyunca birden çok dublaj sanatçısı seslendirdi. Ancak Kadir İnanır'ın özellikle sert bir karakteri canlandırdığı (Misal Deli Kadir) hemen hemen bütün karakterleri Abdurrahman Palay'ın sesiyle özdeşleşmiştir. Bununla birlikte sanatçı aynı zamanda; Cüneyt Arkın, Yılmaz Güney, Kartal Tibet, Murat Soydan, Fikret Hakan, Orhan Gencebay… Türk sinemasının bütün aktörlerini seslendirmiş büyük bir ustadır.
"n'ayır, n'olamaz"
"NEN VAR KUJUM?"
Adalet Cimcoz
Yine eski Yeşilçam filmlerinde seslendirme yapan ve "reca ederim, bu bahsi kapatalım" cümleleri ile tanınan seslendirme sanatçısı. "Nen var kujum?" sorusunun belki de en çok yakıştığı ses tonu Adalet Cimcoz'a ait olabilir. O her daim dilinin altında şeker varmış gibi konuşan kadınları hatırladınız mı? İşte onlar hep Adalet Cimcoz. Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit gibi isimleri seslendirdi.
"Reca ederim duygularımla oynamayın."
Yarı Alman yarı Türk olan Adalet Cimcoz, dublaj sanatçılığının yanı sıra yazarlık, çevirmenlik ve eleştirmenlik de yaptı. 1970'de aramızdan ayrıldı.
BÜTÜN AKTRİSLERİ SESLENDİRDİ
Nevin Akkaya
Yeşilçam'ın neredeyse bütün aktrislerini seslendirmiş bir başka kadın seslendirme sanatçısı ise Nevin Akkaya'dır. Mesela Türkan Şoray'ı Sultan filminde "Allah belanı versin muhtar! Üç kuruş için sattın bizi." derken hayal edin. İşte o muhteşem sesin sahibi Nevin Akkaya. Fatma Girik, Gülşen Bubikoğlu, Neriman Köksal, Selma Güneri, Filiz Akın, Suzan Avcı ve daha nicelerinin canlandırdığı karakterler, Nevin Akkaya'nın sesiyle hayat buldu.
"Sus Nalan! Çıldırasıya sus!"
DAĞLARI YERİNDEN OYNATABİLECEK SES
Kamran Usluer
Sesi dağları yerinden oynatabilecek kadar kudretli hem jönleri hem de karakter oyuncularını seslendirebilen büyük usta. Ses verdikleri listesinde Kadir İnanır, Fikret Hakan gibi sayısız isim vardır. 2004 senesinde aramızdan ayrıldı.
"Sen mi büyüksün hayır ben büyüğüm ben! Yaşar Usta!"
ESAS KADINI SESLENDİREN SES
Jeyan Mahfi Ayral
İsminden tanınmayan ama eski Türk filmlerinde esas kadını seslendiren ses sanatçısı. Birçok filmde emeği vardır. "Nevet, nolamaz, kuzum" gibi replikler başarı ile dillendirmiştir.
"Parayla saadet olmaz evladım, bunu sakın unutma!"
YENİ NESLİN PEK BİLMEDİĞİ İSİM
Rıza Tüzün
Yeni neslin pek bilmediği, Şener Şen'in babası Ali Şen'in sesi. Ali Şen'in meşhur Kayserili şivesini yaratan adam. 1979'da aramızdan ayrıldı.
''Bu da mı gol değil hâkim bey?"
EN BİLİNEN SESİ GANDALF
İstemi Betil
Yeni neslin Kurtlar Vadisi'ndeki Laz Ziya olarak tanıdığı, meşhur tiyatrocu ve dublaj sanatçısı. Ayrıca radyo tiyatrosu seslendirmesi yapan İstemi Betil'in en bilinen sesi Gandalf'ladır. 2011'de aramızdan ayrıldı.
Ayşen Gruda
Hayatta idealiniz var mı?
"İdealim yok, televizyonun taksiti bitsin inşallah onu da alıcaz."
ÇAĞRI FİLMİNİN SESİ
Agah Hun
Özellikle ses tonu işle ilgi toplayan ve Çağrı filminde Hz. Hamza'yı seslendiren ses sanatçısıdır.
"ATIL KURT" REPLİĞİYLE
Hayri Esen
Kartal Tibet'in oynadığı Tarkan filmlerinde, "Atıl Kurt" diye bağıran ses ise Hayri Esen'di. Hayri Esen 1977 yılında hayatını kaybetti.
Müşfik Kenter
Evlerimizin en sevilen konuğu Alf'in sesi ise Müşfik Kenter'e aitti. Müşfik Kenter hayatını 2012 yılında yaşamını yitirdi.
"Ben Kadir, Deli Kadir ulen"
HABABAM SINIFI'NIN KEMAL HOCASI
Kemal Ergüvenç
Yeşilçam'ın "iyilik yüzü" Hulusi Kentmen'i ise çoğu filminde Kemal Ergüvenç seslendirdi. Kemal Ergüvenç aynı zamanda Hababam Sınıfı'nın Kemal hocasıydı.
Kemal Sunal
+Şimdi ben amca mı oluyorum?
-Kız olursa Hala olursun.
MALKOÇOĞLU VE BATTAL GAZİ FİLMLERİNİN SESİ
Toron Karacaoğlu
Malkoçoğlu ve Battal Gazi filmlerinin sesi ise Toron Karacoğlu'ydu. Toron Karacoğlu hala hayatta ve üstada sağlıklı ömürler diliyoruz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.