Arama

Mushaf-ı Şerif’e sahip çıktık

16'ıncı yüzyılda Hattat Mustafa Dede tarafından yazılan ve Türkiye’den kaçırılarak İngiltere’de açık artırmaya konulan Kur’an-ı Kerim’in satışı, Kültür Bakanı Kurtulmuş’un devreye girmesiyle engellendi. Mushaf-ı Şerif'in Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor.

Mushaf-ı Şerif’e sahip çıktık
Yayınlanma Tarihi: 6.11.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 06.11.2017 13:35

Meşhur Hattat Şeyh Hamdullah'ın oğlu Hattat Mustafa Dede tarafından 16'ncı yüzyılda yazılan ve Türkiye'den kaçırılarak İngiltere'de açık artırmaya konulan Kur'an-ı Kerim'in satışı, Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş'un devreye girmesiyle engellendi. Osmanlı hat ekolünün kurucusu olan Şeyh Hamdullah'ın oğlu Hattat Mustafa Dede'nin 16'ncı yüzyılda nesih hatla yazdığı, 18'inci yüzyılda altın ile tezhiblenen Mushaf-ı Şerif, izinsiz götürüldüğü İngiltere'de Cristie's müzayedesi tarafından başlangıç fiyatı 120 bin sterlin olarak satışa sunulmuştu.


Mushaf-ı Şerif'in emanetçiliğini yapan Abdülhamid Han, bu eseri kızı Naile Sultan'a düğün hediyesi olarak takdim etmiş.


II. ABDÜLHAMİD HAN'IN ÖZEL KOLEKSİYONUNA AİT

Bizzat devreye girerek tarihi Mushaf-ı Şerif'in satışa çıkartılmasını engelleyen Kurtulmuş'un, söz konusu Mushaf-ı Şerif'in Türkiye'ye geri getirilebilmesi için de harekete geçmesi bekleniyor. Yeni Şafak'ın haberine göre, aynı zamanda Sultan ikinci Abdülhamid Han'ın özel koleksiyonuna ait olan tarihi Mushaf-ı Şerif'in, ümmet şuuru ile muhafaza edilmesi gerektiğini ifade eden Geleneksel Sanatlar Uzmanı İbrahim Ethem Gören, "Uzun yıllar Mushaf-ı Şerif'in emanetçiliğini yapan Abdülhamid Han, Mustafa Dede'nin eserini kızı Naile Sultan'a düğün hediyesi olarak takdim etmiş" dedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN