Arama

Edebiyatı da müziğe dâhil

Türk musikisini derinden etkileyen Tanbûri Cemil’in makaleleri ve ilk kez yayımlanan fotoğrafları ‘Yüz Yıllık Metinlerle Tanbûri Cemil Bey’ adlı kitapta toplandı.

Edebiyatı da müziğe dâhil
Yayınlanma Tarihi: 1.11.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 01.11.2017 12:23

Bir devrin kapanıp yeni bir devrin başladığı bir zaman aralığında sanatı ve kişiliğiyle çevresini büyüleyen Tanbûri Cemil'i daha yakından tanımak isteyenler için önemli bir kaynak kitap raflardaki yerini aldı.

Genç araştırmacı ve sanatçı Hüseyin Kıyak'ın yayına hazırladığı kitap, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı tarafından okura sunuldu. 464 sayfalık kitapta, Tanbûri Cemil'i yakından tanımak isteyenler için değerli belgeler ve resimler yer alıyor.

OSMANLI RUHUNU VE SANATINI TANIMAK

Tanbûri Cemil Bey 1873 yılında İstanbul'da doğdu. İlk müzik bilgilerini ortaokul sıralarında ağabeyi Ahmet Bey'den aldı. Müzik aleti çalmaya karşı ilgisi on yaşlarında keman ve kanun ile başladı. Cemil Bey daha sonra başladığı ve ismi ile bütünleşen tanbur sazı ile ustalık derecesine ulaştı.

Tanbûri Cemil Bey sadece tanburuyla değil, aynı zamanda gazetelerde musiki üzerine kaleme aldığı önemli yazılarıyla da gündem oluşturmuş bir isim. Cemil Bey'in söz konusu makaleleri de bu kitabın iki kapağı arasında toplanmış durumda.

Tanbûri Cemil'in, dönemin musiki dünyasını yansıtan, eleştiri ve önerilerini içeren makalelerinin yansıra, ses getiren bu yazıların başlattığı polemiğe cevap niteliğinde yazılan diğer önemli makalelere de yine kitapta yer veriliyor. Yayımlandıkları dönemden sonra gazete ve dergi sayfalarında unutulmuş olan metinlerin birçoğunu bugünün okuyucusuyla buluşturan Hüseyin Kıyak, kitabında ayrıca büyük bestekârın ölümünün ardından çıkan gazete haberleri ve Şark Musiki Cemiyeti tarafından verilen konser programının tıpkıbasımına da yer ayırmış.

Türk musikisini olduğu kadar Türk edebiyatını da derinden etkileyen, yakın tarihimizin önemli isimlerinden Tanbûri Cemil'i tanımak demek, yaşadığımız coğrafyanın, ürettiğimiz kültürün imbiğinden süzülerek yetişmiş, ince Osmanlı ruhunu ve sanatını tanımak demek.

SÜRPRİZ FOTOĞRAF

Musiki, Türk edebiyatı, tarih gibi pek çok alandan okurun ilgisini çekecek olan 'Yüz Yıllık Metinlerle Tanbûri Cemil Bey' kitabının kapağındaki fotoğraf sanatseverler için büyük bir sürpriz oldu. Zira bu fotoğraf ilk kez yayımlanan bir Cemil Bey fotoğrafı. Bu fotoğrafta Cemil Bey tanburu ve kemençesiyle birlikte tüm bedeniyle ilk kez görünüyor.

PORTRE

Kitabın yazarı Hüseyin Kıyak, Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı eğitiminin ardından aynı üniversitenin Türkiyat Araştırmaları bölümünde 'Halit Ziya Uşaklıgil'in Romanlarında İstanbul" başlıklı yüksek lisansını yaptı. Kıyak, Marmara Üniversitesi Türk Din Musikisi bölümünde doktorasını yapıyor. Yazar ayrıca, halen Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu'nda solist.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN