Arama

Esed güçleri 'Soçi'nin sağladığı' güvenli ortamı baltalıyor

Suriye'nin İdlib ilinde yerinden edilenler, Soçi mutabakatının sağladığı güvenli ortam sayesinde evlerine dönmeye başlamışken, rejimin ihlalleri yeni yıkımlara yol açıyor.

Esed güçleri ’Soçi’nin sağladığı’ güvenli ortamı baltalıyor
Yayınlanma Tarihi: 25.1.2019 18:11:00 Güncelleme Tarihi: 25.01.2019 18:13

Suriye'de Beşşar Esed rejimi güçleri, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" içerisinde yer alan ve Soçi mutabakatı kapsamında ağır silahlardan arındırılan bölgede oluşan güvenli ortamı baltalamaya devam ediyor.

Türkiye ile Rusya arasında 17 Eylül 2018'de varılan Soçi Mutabakatı sayesinde oluşan güvenli ortam sayesinde bölge yöre halkı evlerine geri dönmüştü.

Halk, kendi imkanlarıyla rejim saldırılarında yıkılan altyapı, okul, yol ve sağlık tesislerini onarım çalışmalarını başlatmıştı.

Ancak Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist gruplar, ateşkesi ağır silahlarla saldırılar düzenleyerek ihlal etmeye devam ediyor.

Sivil yerleşimlere düzenlenen top ve roket saldırıları, yeni yıkımlara ve göçlere yol açıyor.

Soçi mutabakatının ardından Hama'nın Latamne ilçesine dönen bini aşkın aile, yeniden çevredeki yerleşimlere ve kısmen güvenli gördükleri yerlere göç etmeye mecbur kaldı.

LATAMNE'DEKİ YIKIM DRONE İLE GÖRÜNTÜLENDİ

Esed rejimi güçleri ve askeri muhaliflerin cephe hattının yakınında bulunan Latamne ilçesi AA'nın tarafından drone ile görüntülendi.

Görüntülerde, sekiz yıldır süren kara ve hava saldırıları neticesinde ilçedeki evlerin çoğunun yıkıldığı, okulların ve camilerin büyük zarar gördüğü dikkati çekti.

İlçede yaşayan Ahmet Mansur, Soçi mutabakatının sağladığı güven ortamı ve devamında rejimin ihlalleri ile ilgili AA muhabirine açıklamada bulundu.

Mansur, "Türkiye ile Rusya ile arasında varılan mutabakatın bölgemizde olumlu yankıları oldu. Bölge halkının çoğu, geri döndü. Ama rejim ve İran destekli gruplar bölgeyi hedef alarak ateşkesi ihlale devam ediyor." dedi.

İlçedeki tek su deposunu, yolları ve okulları onardıklarını ifade eden Mansur, rejimin devam eden ihlallerinin bölgeye geri dönüşleri durdurduğunu, dönen halkın da çevredeki yerleşimlere kaçtığını söyledi.

Mansur, Latamne'de zor şartlarda yaşayan halkın kış mevsiminde daha da zorlandığını vurgulayarak yardım kuruluşlarına destek çağrısı yaptı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN