Arama

"Anadolu irfanı"nın mayasını atan kişi Hoca Ahmet Yesevi

"Hoca Ahmet Yesevi'nin hayatı ve düşünceleri" konferansında konuşan Prof. Dr. Musa Yıldız, "Bugün Anadolu'da, Balkanlar'da Türklük ve Müslümanlık varsa bunun Hoca Ahmet Yesevi hazretleri sayesinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi

Anadolu irfanının mayasını atan kişi Hoca Ahmet Yesevi
Yayınlanma Tarihi: 27.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 27.09.2017 21:52

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, "Bugün Anadolu'da, Balkanlar'da Türklük ve Müslümanlık varsa bunun Hoca Ahmet Yesevi hazretleri sayesinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz." dedi.

Yıldız, Hitit Üniversitesi tarafından İlahiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen "Hoca Ahmet Yesevi'nin hayatı ve düşünceleri" konferansında, üniversite olarak girişimleri sonucu UNESCO'nun 2016-2017'yi "Hoca Ahmet Yesevi Yılı" ilan ettiğini söyledi.

Anadolu irfanını öğreten ilk kişinin Hoca Ahmet Yesevi olduğunu belirten Yıldız, "Anadolu irfanı 15 Temmuz'da tezahür etti. 15 Temmuz'da bu insanları, memleketi kurtaran Hoca Ahmet Yesevi'dir. Diyeceksiniz ki nasıl oldu? İlk defa İslamı, Müslümanlığı öğrenmemizi sağlayan, Anadolu irfanı mayasını atan kişi Hoca Ahmet Yesevi'dir. Bu nedenle ona çok şey borçluyuz." diye konuştu.

Hoca Ahmet Yesevi'nin 12. yüzyılın karanlığında Anadolu'da Osmanlı Devleti'nin kurulacağını, Balkanlar'da İslamiyetin yayılacağını görür gibi öğrencilerini yetiştirdiğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Hoca Ahmet Yesevi'nin en önemli özelliklerinden biri ilk kez Türkçe'yi kullanmasıdır. Adeta İslam dininin dilini Türkçe yapan kişidir. Türklerin İslamiyeti kabul etmesinin ardından Ahmet Yesevi, Türklere Türkçe hitap etmeye başlayınca İslamiyet dalga dalga yayılıyor. Gün gelip Hoca Ahmet Yesevi ahirete göç ettiğinde arkasında 99 bin öğrenci bırakıyor. Bu öğrenciler Horosan'ı, Türkistan'ı aşıp Anadolu'ya, Balkanlar'a gidiyor. Fas'ta, Çin'de, Sibirya'da bile Hoca Ahmet Yesevi'nin öğrencileri görülüyor." diye konuştu.

Yıldız, zamanı çok iyi kullanmasının Hoca Ahmet Yesevi'yi ön plana çıkaran bir diğer unsur olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bugün Batı'ya baktığımızda zaman çok iyi kullanılıyor. Doğu dünyasında ise zaman hoyratça kullanılıyor. Hoca Ahmet Yesevi hazretleri, bizzat zamanı iyi kullanarak örnek olmuş, zamanı üçe bölmüş. Hayatının üçte birlik kısmını ibadetle geçirmiş. Üçte birlik kısmında 99 bin öğrenci yetiştirmiş. Diğer üçte birlik kısmında ise kaşık ve kepçe yontarak geçinip alnının teriyle rızkını kazanmıştır. Hoca Ahmet Yesevi, bugün Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde okuyan siz torunlarına diyor ki 'Siz de zamanı iyi kullanın. Zamanı iyi kullandığınız takdirde siz de başarılı olursunuz. 850 yıl sonra Köln'de de anılırsınız, dünyanın başka yerinde de anılırsınız."

"Bugün Anadolu'da, Balkanlar'da Türklük ve Müslümanlık varsa bunun Hoca Ahmet Yesevi hazretleri sayesinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz." diyen Yıldız, şöyle devam etti:

"Gelecek nesillerimiz Hoca Ahmet Yesevi hazretlerini tanısınlar, anlasınlar, Hoca Ahmet Yeseviler, Mevlanalar, Yunus Emreler, Hacı Bektaş-ı Veliler gibi yetişsinler. Bugün Türkiye'nin Türk ve İslam dünyasının geldiği noktada bu değerli büyüklerimizin eserlerine ve görüşlerine çok ihtiyacımız var. Türkiye'nin ve İslam dünyasının hastalıklarının reçetesi bu eserlerde. Başkalarının bize verdiği reçete, modern tıpta verilen ilaçlar gibi. İlaçlar vücudumuzdaki bir organı iyileştirirken diğerlerine rahatsızlık veriyor. Bütün yapmamız gereken bu eserlerdeki fikirleri gelecek kuşaklarımıza, gençlerimize anlatmak, onlara büyüklerimizi tanıtmak."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN