Arama

FETÖ ile mücadelede Pakistan'dan destek

Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Aman, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara'da Türkiye-Pakistan ilişkileri ve bölgesel konular hakkında değerlendirmelerde bulunurken, FETÖ ile mücadelede “Türkiye’yi hem anlıyor hem de destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

FETÖ ile mücadelede Pakistan’dan destek
Yayınlanma Tarihi: 19.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 19.07.2017 19:58

Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Süheyl Aman, Pakistan'ın 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'nin yanında olduğunu ve destek verdiği belirterek, "Dürüst olmak gerekirse biz FETÖ ile mücadelesinde Türkiye'yi hem anlıyoruz hem de aynı şekilde destekliyoruz." dedi.

Aman, Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Süheyl Mahmud, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişkiler her zaman üst düzeyde oldu." diyen Aman, Türkiye ve Pakistan halklarının arasındaki bağın güçlü olmasının iki ülkenin ilişkilerini de güçlü kıldığını kaydetti.

Aman, "İki ülkenin yüzleştiği sorunlara bakarsanız şaşırtıcı şekilde bu sorunların aynı olduğunu göreceksiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Pakistan'ın da Türkiye gibi sığınmacı sorunu, komşu ülkelerin sınır bölgelerinde yaşanan sıkıntılar ve terörle mücadele kapsamında sınır ötesi tehditlerle karşı karşıya olduğunu ifade eden Aman, "Türkiye ve Pakistan, askeri açıdan olduğu gibi entelektüel anlamda da birbirine daha yakın olmalı ve tecrübelerini paylaşmalı." diye konuştu.

"Türkiye ile vize formaliteleri hafifletilmeli"

Pakistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin birçok boyutu olduğunun altını çizen Aman, "Türkiye, Pakistan için farklı bir ülke. Türkiye ile olan derin ilişkilerimiz sayesinde birçok şeyi paylaşabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Aman, Türkiye ve Pakistan arasında hem siyasi hem de askeri seviyedeki ilişkilerin oldukça önemli olduğunu dile getirerek, "İki ülke arasında bu tür yakınlığa sahip bir ilişki çok sık bulunan bir şey değil." dedi.

İki ülke arasındaki güven ve dostluğa rağmen iş birliği anlamında doldurulması gereken alanların olduğuna dikkati çeken Aman, iki ülke arasındaki vize formalitelerinin hafifletilmesinin ikili ilişkilere katkı olduğuna inandığını ve Pakistan'a döndüğünde bu konu hakkında tavsiyede bulunacağını dile getirdi.

"Türk savunma sanayisi oldukça iyi"

Mareşal Aman, Türkiye ve Pakistan hava kuvvetleri arasında da yakın bir iş birliği olduğunu belirterek, "Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, benim için bir arkadaştan daha çok bir kardeş gibi." diye konuştu.

Türkiye ve Pakistan'ın düzenli ortak askeri tatbikatlar yaptığına ve bu tatbikatların iki ülke orduları arasındaki iş birliği için önemli olduğuna işaret eden Aman, "Savunma sanayisi anlamında oldukça büyük potansiyele sahip Türkiye ve Pakistan'ın iş birliği yapabileceği birçok alan var ve Türk savunma sanayisi oldukça iyi." ifadelerini kullandı.

Aman, Pakistan'da üretilen 52 eğitim uçağının, Türk Hava Kuvvetlerine satışının iki ülke arasındaki askeri ilişkiler açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, ASELSAN'ın Pakistan'da da faal olduğunu kaydetti.

Pakistan'ın Kamra şehrinde kurulan "Havacılık Şehri"ne değinen Aman, Pakistan Hava Kuvvetleri ve Havacılık Üniversitesi ile hayata geçirilen bu tesisin Pakistan havacılık endüstrisinin modernizasyonuna katkıda bulunacağını bildirdi.

Aman, Havacılık Üniversitesinin havacılık endüstrisinin ihtiyaçlarına paralel çalıştığının altını çizerek, ortak uçak üretiminin Türkiye ve Pakistan arasındaki savunma eşitliğinin parçası olduğunu söyledi.

"Eğer bölge istikrarsızlaşırsa bu kimsenin faydasına olmaz"

Pakistan'ın, Hindistan da dahil tüm ülkelerle iyi ilişkiler içinde olmayı arzuladığını aktaran Aman, "Eğer bölge istikrarsızlaşırsa bu kimsenin faydasına olmaz." dedi.

Aman, Suriye ve Afganistan'da olduğu gibi birilerinin devlet dışı aktörleri desteklemesinin yanlış olduğunu belirterek, "Kötü adamlar kötü adamlardır. Eğer bu tür adamlar desteklenirse yılanların kökü kurutulamaz. Ortaya çıkan acıyı ise komşu ülkelerin çocukları çeker." ifadelerini kullandı.

İstikrarlı bir Afganistan Pakistan'ın da çıkarınadır"

Pakistan'ın Güney Asya ve Afganistan konularında ABD ile en iyi şekilde iş birliği içinde olduğunu hatırlatan Aman, Pakistan'da faaliyet gösteren her terörist grubun ayrım yapılmadan aynı şekilde hedef alındığını vurguladı.

Pakistan'ın, ABD'yi Afganistan'da lojistik anlamda desteklemesinin önemine değinen Aman, ABD'nin bölgede günde 400 uçuş yaptığını ve Pakistan'ın bu desteği vermemesi halinde ABD'nin Afganistan'daki varlığını oldukça büyük sıkıntıya sokacağını kaydetti.

"İstikrarlı bir Afganistan, Pakistan'ın da çıkarınadır." diyen Aman, Pakistan'ın Afganistan konusundaki desteğinin devam edeceğini dile getirdi.

Aman, Afganistan meselesinin çözümü için 43 ülkenin bir araya geldiğinin altını çizerek, "Afganları dikkate almalıyız. Siyasi isteklerini göz önünde bulundurmalıyız." diye konuştu.

Pakistan-Çin Ekonomik Koridoru projesine değinen Aman, projeden sadece Pakistan'ın değil bütün bölgenin faydalanacağını ve hiç kimsenin bu projeyi sabote etmesine izin vermeyeceklerini bildirdi.

"Türkiye'yi Pakistan'dan daha iyi kimse anlayamaz"

Aman, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi ve Fetulahçı Terör Örgütü (FETÖ) hakkında değerlendirmelerde bulunarak, "Türkiye'yi Pakistan'dan daha iyi kimse anlayamaz." dedi.

Pakistan'ın da benzer şekilde Taliban tarafından hedef alındığını hatırlatan Mareşal Aman, "Biz FETÖ ile mücadelesinde Türkiye'yi hem anlıyoruz hem de aynı şekilde destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Aman, Türkiye'de yaşanan darbe girişiminden medya yoluyla haberdar olduğunu belirterek, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ünal ile telefonda görüştüğünü ve desteğini ilettiğini kaydetti.

Aman, Pakistan'ın aynı zamanda FETÖ okulları konusunda da Türkiye ile yakın iş birliği içinde olduğunun altını çizerek, bu okullarda çalışanların vizelerinin uzatılmadığını ve okulların da Türkiye Maarif Vakfına devredildiğini sözlerine ekledi.

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Mahmud da 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Pakistan'ın bütün siyasi kademelerinden Türkiye'ye destek mesajları verildiğini hatırlatarak, "İki karar çıkararak Türkiye'ye desteğini ve dayanışmasını ileten ilk parlamento, bizim parlamentomuz oldu." dedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN