Arama

İslam'a göre işçi-işveren ilişkisi nasıl olmalı? İslam'da işçi ve iş verenin sorumlulukları nelerdir?

Kur’an’da insanların farklı kabiliyet, güç, temayül ve ihtiyaç içinde yaratılmasının bir hikmetine işaret edilerek bunun insanların birbirine iş gördürebilmesine imkan hazırladığı belirtilmiştir. Peki, İslam'a göre işçi-işveren ilişkisi nasıl olmalı? Kur'an işçi ve işveren ilişkisi hakkında ne söyler? İslam'da işçi ve iş verenin sorumlulukları nelerdir? Diyanet’in İlmihal-2 “İman ve İbadetler” kitabında yer alan bilgilere göre, işçi-işveren ilişkisi hakkında merak edilenleri derledik.

İslam’a göre işçi-işveren ilişkisi nasıl olmalı? İslam’da işçi ve iş verenin sorumlulukları nelerdir?
Yayınlanma Tarihi: 2.3.2019 16:28:49 Güncelleme Tarihi: 02.03.2019 16:29

İSLAM'DA İŞÇİ-İŞVEREN İLİŞKİSİ NASIL OLMALIDIR?

Birey ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetleri tek başına üretemeyeceği için toplumda kendiliğinden karşılıklı mal ve hizmet değişimi ve iş bölümü gerçekleşmekte, böylece bireyler ayrı ayrı ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Kur'an'da insanların farklı kabiliyet, güç, temayül ve ihtiyaç içinde yaratılmasının bir hikmetine işaret edilerek bunun insanların birbirine iş gördürebilmesine imkân hazırladığı belirtilmiştir (ez-Zuhruf 43/32). İnsanlar arasındaki iş bölümünü ve işçi-işveren ilişkisini dünya hayatına ilişkin ilâhî kanun ve düzen açısından temellendiren bu açıklama, İslâm'ın insan ilişkilerine ve borç ilişkilerine genel yaklaşımını da yansıtır.

KUR'AN İŞÇİ VE İŞVEREN İLİŞKİSİ HAKKINDA NE SÖYLER?

Kur'an'da işçi-işveren ilişkisi, diğer borç ilişkilerinde de olduğu gibi, hukukî bir akid ve olay olarak ayrıntılı bir biçimde ele alınmak yerine sadece akidlerde ve insan ilişkilerinde hâkim olması gereken genel ilke ve amaçlar üzerinde durulmuş, borç ilişkilerinin sağlıklı şekilde gelişeceği sağlam bir dinî ve ahlâkî zemin kurulmaya çalışılmıştır. Hz. Peygamber'in sünnetinde işçinin hakları ve işçi çalıştırma ile ilgili olarak yer alan ayrıntılı hükümler ve uygulama örnekleri, İslâm'ın genel ilkelerinin konuya tatbiki, haksızlıkların giderilip âdil ve insanca ilişkilerin kurulması ve problemlerin iyi insan, iyi müslüman formülü içinde çözümü olarak değerlendirilebilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN