Arama

Hayvan neyle kesilmelidir? Hayvan nasıl kesilirse haram olur?

Hayvanın kesiminde aslolan, hayvana eziyet etmeden, acı çektirmeden kanını akıtmaktır. Öyleyse hayvan neyle kesilmelidir? Hayvan nasıl kesilirse eti haram olur? Diyanet’in İlmihal-2 “İman ve İbadetler” kitabında yer alan bilgilere göre,hayvanların kesimi hakkında merak edilenleri ve bilinmeyenleri sizler için derledik.

Hayvan neyle kesilmelidir? Hayvan nasıl kesilirse haram olur?
Yayınlanma Tarihi: 31.1.2019 14:14:17 Güncelleme Tarihi: 31.01.2019 14:14

HAYVAN NEYLE KESİLMELİDİR?

Hayvanın kesiminde aslolan, hayvana eziyet etmeden, acı çektirmeden kanını akıtmaktır. Bu da ancak keskin bir alet kullanmakla mümkün olur. Bunun için de İslâm bilginlerine göre kesimde kullanılacak aletin gerekli yerleri kesecek ve kan akıtılacak ölçüde kesici olması yeterlidir; kesim aletinin demir, ağaç, taş vb. olması önem taşımaz. Eziyet verici kör bir aletle kesim yapmak mekruh görülmüştür.

HAYVAN NASIL KESİLİRSE ETİ HARAM OLUR?

Günümüzde dünyanın çeşitli yerlerinde kullanılan elektrik şoku, tabanca, karbondioksit gazı verme, başına çekiç veya tokmakla vurma, omuriliğine şiş sokma gibi tekniklerle öldürülen –henüz canlı iken boğazlanmadan- hayvanlar, öldüren Müslüman ise Mâide sûresinin 3. âyetinde yenmelerinin haram olduğu bildirilen gruba girer. Çünkü hayvanın kesim işlemi esnasında canlı olması, ölümünün de bu kesim işlemi sonucu meydana gelmesi gerekir. Ancak bu tür bir uygulama hayvanın ölümüne yol açmayacak, sadece onun sakinleşmesini veya bayılmasını temin edecek noktada bırakılır ve daha sonra hayvan canlı iken usulüne uygun kesilirse eti yenir. Bununla birlikte yapılan işlemin hayvanın sinir sistemini tahrip edip hareket kabiliyetini iyice azaltıp damarlarındaki kanın akmasını engellememesine de dikkat etmek gerekir. Öldüren Ehl-i kitap'tan ise bir kısım fıkıhçılara göre onların dinlerinde yenen hayvanı Müslümanlar da yerler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN