Arama

Evde hayvan beslemek günah mıdır? İslam'da hayvan beslemenin yeri nedir? Kafeste kuş besleme caiz midir?

Hz. Peygamber döneminde bazı sahabilerin evlerinde kanarya veya serçe cinsinden kuş beslediği bilinmektedir. Peki, evde hayvan beslemek günah mıdır? İslam'da hayvan beslemenin yeri nedir? Kafeste kuş besleme caiz midir? Diyanet’in İlmihal-2 “İslam ve toplum” kitabında yer alan bilgilere göre, evde hayvan beslemek hakkında merak edilenleri derledik.

Evde hayvan beslemek günah mıdır? İslam’da hayvan beslemenin yeri nedir? Kafeste kuş besleme caiz midir?
Yayınlanma Tarihi: 30.1.2019 17:47:30 Güncelleme Tarihi: 30.01.2019 17:48

İSLAM'DA HAYVAN BESLEMENİN YERİ NEDİR?

Hz. Peygamber döneminde bazı sahâbîlerin evlerinde kanarya veya serçe cinsinden kuş beslediği bilinmektedir (Buhârî, "Edeb", 81, 112; Müslim, "Edeb", 30). Yine Resûl-i Ekrem'in evinde vahşî hayvan beslediği, yalnızlıktan yakınan bir sahâbîye de güvercin veya horoz beslemesini tavsiye ettiği rivayet edilir (Müsned, VI, 112; Heysemî, IV, 67).


KAFESTE KUŞ BESLEME CAİZ MİDİR?

Fakihler bu rivayetlerden hareketle, eziyet etmemek, aç ve susuz bırakmamak kaydıyla kafeste kuş beslenmesini câiz görmüşlerdir. Ayrıca o dönemde evlerde kedi beslendiği de bilinmektedir. Bu sebeple, köpek ve domuz gibi hakkında özel bir yasak bulunmadıkça ve yukarıda temas edilen hayvan hakları ihlâl edilmediği, çevre için rahatsızlık ve kirlilik teşkil etmediği sürece evde hayvan beslemenin kural olarak câiz sayıldığı anlaşılmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN