Arama

  • Anasayfa
  • İlahiyat
  • İslam İlmihali
  • Sur ne anlama gelir? Kıyamet gününde sura üfleyecek melek hangisidir? İsrafil sur'a kaç kez üfleyecek? Sur'un mahiyeti nedir?

Sur ne anlama gelir? Kıyamet gününde sura üfleyecek melek hangisidir? İsrafil sur'a kaç kez üfleyecek? Sur'un mahiyeti nedir?

Kelime olarak sûr, "seslenmek, boru, üflenince ses çıkaran boynuz" anlamlarına gelir. Peki, kıyamet gününde sura üfleyecek melek hangisidir? İsrafil sur'a kaç kez üfleyecek? Sur'un mahiyeti nedir? İsrafil'in tek görevi sura üflemek midir? Diyanet’in İlmihal-1 “İman ve İbadetler” kitabında yer alan bilgilere göre, sur hakkında merak edilenleri derledik.

Sur ne anlama gelir? Kıyamet gününde sura üfleyecek melek hangisidir? İsrafil sur’a kaç kez üfleyecek? Sur’un mahiyeti nedir?
Yayınlanma Tarihi: 24.1.2019 18:39:40 Güncelleme Tarihi: 17.01.2019 17:51

SUR NE DEMEK?

Kelime olarak sûr, "seslenmek, boru, üflenince ses çıkaran boynuz" anlamlarına gelir. Terim olarak "kıyametin kopuşunu belirtmek ve kıyamet koptuktan sonra bütün insanların mahşer yerinde toplanmak üzere dirilmelerini sağlamak için İsrâfil (a.s.) tarafından üfürülecek olan boru"ya sûr denilir.

SUR'UN MAHİYETİ NEDİR?

Hz. Peygamber bir hadislerinde sûrun, kendisine üflenen bir boru ve boynuz olduğunu haber vermişlerdir (Tirmizî, "Kıyâmet", 8). Fakat bu borunun mahiyeti insanlar tarafından bilinemez. Sûr da bütün âhiret hallerinde olduğu gibi dünyadaki borulara benzetilemez.


HANGİ MELEK SUR'A ÜFLEYECEKTİR?

Kur'an âyetlerinden anlaşıldığına göre, İsrâfil (a.s.) sûra iki defa üfürecektir. İlkinde Allah'ın diledikleri hariç, göklerde ve yerde olan her şey dehşetinden sarsılacak (nefha-i feza'=korku üfürüşü) ve her şey yıkılıp ölecek ve kıyamet kopacak (nefha-i sâik=ölüm üfürüşü), ikincisinde de insanlar dirilecek ve mahşer yerinde toplanmak üzere Rablerine koşacaklardır (nefha-i kıyâm=kalkış üfürüşü) (en-Neml 27/87; Yâsîn 36/51; ez-Zümer 39/68; elHâkka 69/13-16). İsrâfil'in sûra iki defa üfürmesi arasında geçecek zaman ise kesin olarak bilinmemektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN