Arama

Salat-ı Havf (Korku Namazı) nedir? Korku namazı nasıl kılınır? Korku namazı kaç rekattır?

Korku namazı, insanı helakete sürükleme ihtimali kuvvetli olan; düşman saldırısı, yangın gibi ciddi tehlikeler karşısında bulunan bir cemaatin, farz bir namazı imam riyasetinde nöbetle eda etmesidir. Peki, korku namazı nasıl kılınır? Korku namazı kaç rekattır? Salat-ı Havf (Korku Namazı) nedir? Diyanet'in İlmihal-1 "İman ve İbadetler" kitabında yer alan bilgilere göre, korku namazı hakkında bilinmeyenleri ve merak edilenleri derledik.

Salat-ı Havf Korku Namazı nedir? Korku namazı nasıl kılınır? Korku namazı kaç rekattır?
Yayınlanma Tarihi: 7.1.2019 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 07.01.2019 15:47

KORKU NAMAZI NEDİR?

Kur'ân-ı Kerîm'de Hz. Peygamber'in cephede namazı nasıl kıldıracağına ilişkin ayrıntılı açıklama getiren bir âyet ve bu konuda Hz. Peygamber'in uygulamasının bulunması sebebiyle fıkıh kitaplarında ve buna bağlı olarak ilmihal kitaplarında "korku namazı" adıyla bir bahis açılmıştır.

KORKU NAMAZI İLE İLGİLİ AYETLER NELERDİR?

Namazların kısaltılması hükmünü getiren âyetin (en-Nisâ 4/101) hemen devamındaki bu âyette yüce Allah Hz. Peygamber'e hitaben şöyle buyurmaktadır: "Sen aralarında olup onlara namaz kıldıracağın vakit, onların bir kısmı seninle namaza dursun ve silâhlarını da alsınlar. Secdeyi tamamladıkları zaman bunlar arkaya geçsinler; namaz kılmamış olan öteki grup gelsin ve seninle namaz kılsınlar; bunlar da silâhlarını alsınlar, tedbiri elden bırakmasınlar. Kâfirler sizi gafil avlamak için fırsat kolluyorlar ..." (en-Nisâ 4/102). Bu âyetin hükmünün devam edip etmediği konusunda âlimler farklı görüşlere sahiptirler.

Fakihlerin çoğunluğu bu âyetin hükmünün devam ettiğini, dolayısıyla böyle bir savaş durumunda aynı hükmün uygulanabileceğini ve âyetin önerdiği kılınış usulünün, aynı zamanda cemaatle namaz kılmanın önemini vurgulamayı amaçladığını ileri sürerler. Ebû Yûsuf'un da içlerinde bulunduğu bazı âlimler, bu hükmün Hz. Peygamber'e has olduğunu ve günümüze hitap etmediğini söylemişlerdir. Âyetin üslûbu yanında, Hz. Peygamber'le birlikte, onun cemaati olarak namaz kılma şeref ve fazileti ve sahâbenin bu konudaki iştiyakı da dikkate alınacak olursa, korku namazı denilen bu özel namaz kılma biçiminin sadece o döneme ait olduğu şeklindeki görüşün daha tutarlı olduğu söylenebilir.

KORKU NAMAZI NASIL KILINIR?

Fakihlerin çoğunluğuna göre korku namazı, düşman saldırısı gibi ciddi bir tehlike anında cemaatin iki gruba ayrılarak, imamın arkasında farz bir namazı nöbetleşe kılmalarıdır. İki rek'atlı bir namazın ilk rek'atını, dört rek'atlı bir namazın ilk iki rek'atını imamla birlikte kılan birinci grup, ikinci secdeden veya ilk oturuştan sonra cemaatten ayrılıp görev başına gider, ikinci grup gelerek imamla birlikte kalan rek'atları tamamlar ve göreve döner. İmam kendi başına selâm verir. Daha sonra da birinci grup kıraatsiz, ikinci grup kıraatli olarak nöbetleşe namazlarını tamamlar, böylece hem cemaatle namaz ifa edilmiş, hem de görev aksatılmamış olur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN