Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • “İslâm’ın hakikatlerini her şeyin üzerinde tuttuk”

İslâm’ın hakikatlerini her şeyin üzerinde tuttuk”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, son günlerde yaşanan tartışmalarla ilgili konuştu. Erbaş, "Dinin değişmez sabitleri dışında kalan ve içtihadın mümkün olduğu alana dahil olan bazı fıkıh hükümlerini, değişen şartlara göre gözden geçirmek, dinde reform yapmak anlamına gelmemektedir" dedi.

“İslâm’ın hakikatlerini her şeyin üzerinde tuttuk”
Yayınlanma Tarihi: 11.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 11.03.2018 19:22

Herkes İslâm hakkında konuşurken, hak ve hakikate karşı sorumluluğun gereği olarak dikkatli olmak durumundadır, diyen Erbaş önemli açıklamalarda bulundu. Erbaş'ın konuşmalarından satır başları ise şöyle:

"İslam'ın ilkelerini ve ufkunu yanlış ya da eksik anlamaya yol açabilecek hatalı söz ve eylemlerden herkes kaçınmalıdır. Hayati bir ilke olarak hakikati söylemek kadar hakikati doğru bir yöntemle açık ve anlaşılır bir üslupla zamana mekana ve muhataba uygun olarak farklı algılara ve yanlış anlamalara mahal vermeyecek şekilde konuşmak da aynı şekilde önemlidir ve ihmal edilmemelidir."

HERKES POPÜLİST YAKLAŞIMLARDAN KAÇINMALIDIR

Herkes, metodolojik olarak hesabı verilemeyecek kişisel, aceleci ve popülist söylem ve yaklaşımlardan kaçınmak zorundadır. İslam'ın temel kaynaklarını, doğru bilginin metot ve yöntemini dikkate almayan, birlik ve beraberliğimizi zedeleyen, hikmeti göz ardı eden, ayrıştırıcı ve ötekileştirici yaklaşımlar; itici, kırıcı, katı ve kaba bir dil; bulanık ve gizemli bir üslup ile sahte ve yapmacık tavırlar; öfke ve nefret üreten davranışlar, her şeyden önce Müslümanların kendilerine zarar vermektedir.

MEDYANIN BİLGİ KARMAŞASI

Bilgiyi aktırırken bağlamından koparmadan hedef göstermeden çarpıtmadan, habercilik ilkelerine sadık kalmak, ihmal edilmemesi gereken ciddi bir sorumluluktur. Dolaysıyla medyanın her alanında İslam'ın ilkeleri ve toplumun değerleri anlamındaki konularda haber ve yazı yazanlar doğru bilgiye ulaşma azmiyle gerekli inceleme ve araştırmayı yaparak sorumluluk bilinci ile hareket etmelidir.

Toplumumuzun birlik ve kardeşlik harcını oluşturan İslam ve onun değerleri üzerinden, özensiz haber ve yorumlarla yanlış algılar oluşturarak, adeta İslam'ın kendini hedef almaya neden olan yaklaşımlar da kabul edilemez.

MİLLETİMİZİ BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Başkanlığımız, milletimizin sağlam bir inançla ve gösterişten uzak, samimi bir kulluk bilinciyle dokusunu koruyup, varlığını sürdürmesi için çalışmıştır. Bugün de aynı hassasiyetlerle her türlü siyasi etnik, mezhep ve meşrep odaklı düşünce ve görüşün üstünde bir yaklaşımla milletimizin dini hayatına rehberlik etmeye devam etmektedir.

Başkanlığımız yasal sorumluluğu gereği, yanlış dini bilgilerle milletimizi yanıltan, birlik beraberliğimizi zedeleyen, ayrıştırıcı ve dinin hakikatlerinden uzak, istismarcı söylem, kişi ve gruplara karşı gerekli araştırma ve çalışmaları titizlikle yaparak sürekli milletimizi bilgilendirmeye devam edecektir.

Aziz milletimizin dini bilgi ve din hizmeti konusunda başkanlığımızı takip etmeleri, bizleri memnun etmektedir. Teveccühlerinden dolayı milletimize teşekkür ediyor, kendilerine her daim güncel sahip dini bilgi, din eğitimi ve din hizmeti sunmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyorum.

İSLAM'IN KADINA BAKIŞI

Son olarak her vesileyle dile getirdiğimiz İslam'ın kadına bakışını birkaç cümle ile paylaşmak isterim: Yüce dinimiz İslam'a göre insan mükerrem bir varlıktır. Dolaysıyla kadın ve erkek arasında yaratılış gayesi varoluş değeri, kulluk sorumluluğu açısından hiçbir fark yoktur.

"KADINA ŞİDDET MERKEZLİ SÖYLEMİN İSLAM'DAN REFERANS BULMASI ASLA MÜMKÜN DEĞİL"

Kadına yönelik şiddetle ilgili söylemlere ilişkin bir soru üzerine Erbaş, "Tasvip edilir hiçbir yanı, yönü ve mazereti bulunmayan kadına dönük şiddet merkezli eylem ve söylemin, rahmet ve esenlik dini olan İslam'dan referans bulması asla mümkün değildir." dedi.

Dinin değişmez sabiteleri dışında kalan ve içtihadın mümkün olduğu alana dahil olan bazı fıkıh hükümlerini, değişen şartlara göre gözden geçirmenin, dinde reform yapmak anlamına gelmediğini belirten Erbaş, şunları kaydetti:

"Aksine bu davranış, İslam'ın evrensel hakikatlerini, onların özüne dokunmadan her çağa ve topluma aktarmak ve hayata ilahi bildirimler doğrultusunda rehberlik etmek demektir."

KADIN İLAHİYATÇILAR "KADINLARIN SORUNLARI" İÇİN TOPLANACAK

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, ilahiyatçı kadın akademisyenlerle gelecek günlerde kadınların sorunlarına yönelik istişare toplantısı yapacaklarını bildirdi.

Erbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Milli varlığımıza, birliğimize, bütünlüğümüze kasteden bütün oluşumlar, karşısında Diyanet İşleri Başkanlığı'nı bulur."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN