Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • İlber Ortaylı: Yaptığımız Kudüs çıkışı çok başarılı!

İlber Ortaylı: Yaptığımız Kudüs çıkışı çok başarılı!

Tarihçi ve akademisyen yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Bizim son yaptığımız Kudüs çıkışı, BM'de çok iyidir, başarılıdır. Bunun hesabını öder miyiz? Bu ABD dış politikası iyi dosya tutar ve kalleştir. Size bunu ödetmeye çalışır her fırsatta. Eğer her daim kuvvetli olursanız ödemezsiniz!" dedi.

İlber Ortaylı: Yaptığımız Kudüs çıkışı çok başarılı!
Yayınlanma Tarihi: 9.1.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 09.01.2018 11:31

Tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Adana Yüreğir Kültür Merkezinde düzenlenen "Tarihte Ortadoğu ve Türkiye" konulu söyleşide, birçok konuda açıklamalarda bulundu.

"BU TOPLUM MİMAR SİNAN'I YETİŞTİRMİŞ!"

Konuşmasına başladığı sırada seste yankılanma oluşması üzerine konuya farklı bir yaklaşımda bulundu. Binaların ses sistemi olmadan yapıldığını ifade eden Ortaylı, "Mesela İstanbul'daki opera binasının ses sistemi çok kötüydü. Belli ki yapan mimar anlamıyor işten. Anlamadığı tescil edilmesine rağmen yeni yapımı yine ona verdiler. Belli ki o aile baba, oğullar o işi öğrenmiyor. Binanın eko sistemini geliştirmek büyük bir şeydir. Ben utanıyorum bundan. Niye? Oraya operaya çok gideceğimden değil. Bu toplum Mimar Sinan'ı yetiştirmiş. İçeri girsen ayağını sürtsen duyarsın. Adam yapamıyor. Bana orada hangi tiyatroyu seyrettirsen eko sistemi berbat. Mikrofonlar kullanılıyor. Onu bırakın bitiyor bina bir daha aynı yere yaptırıyorlar. Hiç anlamadığım bir şey. Oraya zaten opera da olmaz. Kendini bilen bir şehirde o kadar dar alana şehrin opera ve kültür sarayı yapılır mı? Görgüsüzlük. Bunun için zannetmeyin ki hükümeti eleştiriyorum. Ahalide iş yok! Kendini sanatsever zannedenler orada bina yapılsın diye gösteri yapıyorlar. Doğru dürüst bir yer gösterdin mi de oralı olmuyorlar bile çünkü maksatları kendilerini göstermek. Orada o bina olmaz. Anlamıyor." değerlendirmesinde bulundu.


"ABD BİR PAZARLIK DEMOKRASİSİ!"

Kudüs'ün Osmanlı İmparatorluğu himayesine girmesinin büyük bir stratejik anlamı olmadığını ifade eden Ortaylı, ancak bu şehre Türklerin büyük hizmetleri olduğunu, bugün Süleyman Caddesi denilen caddenin Hz. Süleyman değil Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptıklarından dolayı caddeye isminin verildiğini belirtti.

İsrail'in 1980 yılından beri Kudüs'ü "ebedi başkent" ilan ettiğini, bu ülkeyi tanıyan eski SSCB ve Türkiye gibi ülkelerin bile buna karşı çıkarken güçlü Yahudi lobisine karşılık ABD'nin çekimser kaldığını ifade eden Ortaylı, ABD demokrasisinin bir pazarlık demokrasisi olduğuna dikkati çekti.

"TRUMP YÜKSEK SINIFTAN GELİYOR AMA HÖDÜK!"

ABD'nin geçen sürede Kudüs'e büyükelçiliğini taşımadığını anlatan Ortaylı, şu değerlendirmeyi yaptı:

"(ABD Başkanı Donald Trump) Şimdi bu herif geldi yerli yersiz açtı. Adam deli. Çok açık. Adam cahil mi? ABD ölçüleri içinde hiç cahil değil. Gayet iyi bir okul okudu. Biz de öyle olacağız. Böyle her şeyi bilen kültürlü insanların ABD'de yeri yoktur. Herkes ihtisas adamıdır. O adam da orada iyi bir okulda işletme okudu. Babası da zaten kapitalist. Bu herif yüksek sınıftan geliyor ama hödük. Yani oranın şımarık bir adamı. Şimdi bu arkadaşın ben devam edeceğine inanmıyorum. Hatta devresini tamamlayamazsa o da mümkündür. Daha çok ağzından çıkan lafı bilen bir herifi getirirler. Çünkü ABD'nin bu kadar bütün dünyayı karşısına alması mümkün değil."

"ABD DIŞ POLİTİKASI İYİ DOSYA TUTAR VE KALLEŞTİR"

"Bizim son yaptığımız Kudüs çıkışı BM'de çok iyidir başarılıdır" diyen Ortaylı, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunun hesabını öder miyiz? Çünkü bu ABD dış politikası iyi dosya tutar ve kalleştir. Size bunu ödetmeye çalışır her fırsatta. Eğer her daim kuvvetli olursanız ödemezsiniz. Mesela De Gol de (Charles de Gaulle) çok büyük kazıklar attı ABD'ye, onlar ona atamadılar. Çünkü Fransa'ydı. Kendine göre kalitesi var ama Nasır'ı berbat ettiler Süveyş'te attığı kazık yüzünden. Önce muzaffer oldu ki 1967'de büyük ölçüde bir komplodur o savaşa giriş ve mahvettiler Mısır'ı, tüm Arapları. Demek ki intikam aldı ABD. Bu ikisi ekstremdir. Bunların arasında nerede durabileceğimizi zaman gösterecek. Bizim politikamızın sağlamlığı, milletin dayanma gücü, iktisadi gücümüz, ticari gücümüz, ordumuz, bunları devam ettirebilme kapasitesine bağlı. Yoksa her an kazık atar bunlar. Bu, çok açık bir şey."

İRAN'DA "ARAP BAHARI" TAKTİĞİ İŞLEMEZ!

Ortaylı, İran'da son zamanlarda yaşanan olaylara değinerek, İran'ın eski bir devlet olduğunu, Araplar gibi devleti bilmeyen, unutanlar gibi olmadığını belirtti. İran'ın devlet fikri olduğunu, bürokrasisinin her şeyin içinde olduğunu ifade eden Ortaylı, şunları kaydetti:

"İran'da en düşkün zamanlarda bile bir vatan, millet sevdası, İranlılık vardır. Birbirleriyle kavga ederken bu aptal, ahmak Trump'ın adamları, Türkler ile Farsları birbirlerine kışkırtmaya çalışıyor. Boşuna uğraşır. Çünkü oradaki Türkler, "burayı biz kurduk, biz Türk'üz, burası bizim" diyor. "İran'a müdahale edecekler oradaki Türkler bunları destekleyecekler." Buna ancak gerizekalılar inanır. Orayı tanıyan insan inanmaz. Arada da Ruhani gibi bir adam var. Bizde öyle tip bulunmaz. 'Tabii ayaklanırsınız, tabii talepte bulunursunuz vatandaşın hakkıdır ama dışarıyla iş yapamazsınız' dedi. Üstüne de Trump konuşunca tuz biber oldu, millet çekildi, bak durdu olay. Orası öyle Arap baharında yaptığınız gibi karıştırıp karıştırıp kenara çekilemezsiniz, kolay iş değildir. Bu gibi numaraların ben burada da sökeceğini zannetmem. Ortadoğu'nun bu kesimi aslında bayağı kendine özgü bir yerdir. Bu kuşak çok değişiktir."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN