Arama

FETÖ sanıkları için "ceza yılı"

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin İstanbul'da yürütülen soruşturmalar kapsamında açılan davaların bir kısmı devam ederken, 2017'de karara bağlanan dosyalarda sanıklara adeta ceza yağdı. 9 davada yargılanan 27 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 53 sanığa da müebbet hapis cezası verildi. Bazı sanıklar ayrıca 12,5 yıl ile 200 yıl arasında değişen hapisle cezalandırıldı.

FETÖ sanıkları için ceza yılı
Yayınlanma Tarihi: 3.1.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 03.01.2018 14:17

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin açılan ve geçen yıl karara bağlanan 9 davada, 27 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı, 53 kişi de müebbet hapse mahkum edildi.

FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetleri içine yuvalanmış üyelerince 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen hain darbe teşebbüsünde rol oynayan sanıklar, yargı önünde hesap vermeye devam ediyor.

Bu kapsamda darbe girişiminin İstanbul ayağında faaliyet yürüten sanıklara yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nda birçok iddianame hazırlandı.

İddianamelerin kabul edilmesiyle başlayan davalarda hakim karşısına çıkan sanıkların bir kısmının yargılamaları sürerken, karara bağlanan 9 davada sanıklara adeta ceza yağdı.

Buna göre darbe teşebbüsüne ilişkin İstanbul'da açılan davalarda karara bağlanan dosyalar ve sanıkların aldığı cezalar şöyle:

AK PARTİ'Yİ İŞGAL GİRİŞİMİ DAVASI

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın işgal girişimine katıldığı iddia edilen 15 sanığın yargılandığı davada İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, hükmünü açıkladı.

Mahkeme, sanıklardan eski binbaşılar Faruk Şimşek ve Erol Hazıroğlu ile eski yüzbaşılar Gökhan Güney ve Hasan Hüseyin Altınsoy'un, "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Diğer sanıklar eski üsteğmen Muzaffer Dikencik, eski asteğmen Berkay Demir, eski astsubay Ali Aydoğan, eski uzman erbaşlar Arif Emre Esen, Cem Karaaslan, Hüreyre Can Çatal, İbrahim Tıraş, Şahin Kurt, Feyyaz Yörük, Reşat Ardıl ve Fahrettin Kemal'in aynı suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştıran mahkeme, sanıkların yargılama sırasındaki tutum ve davranışları ile verilen cezanın gelecekleri üzerindeki etkisini göz önüne alarak, cezayı müebbet hapse düşürdü.

İSTANBUL'DA ÇEVİK KUVVET'İ İŞGAL GİRİŞİMİ

Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nü işgal ettikleri ve bu sırada bir kişinin ölümüne, 15 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle tutuklu yargılanan 18 sanıktan 2'si ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet, biri ağırlaştırılmış müebbet, 15'i de müebbet ve çeşitli oranlarda hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Yusuf Sari, Kadir Yıldız ve Kurtuluş Kara'yı "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Diğer 15 sanığa yine aynı suçtan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, sanıkların duruşmalardaki tutum ve davranışları ile verilen cezanın gelecekleri üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurarak cezayı müebbet hapse indirdi.

Sanıklar Yusuf Sari ve Kadir Yıldız'ı, Ümit Yolcu'yu şehit etmeleri suçunun sabit olması nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme, sanık Yıldız'a 9 kişiyi "kasten öldürmeye teşebbüs" ve "yaralama" suçlarından toplam 100 yıl, Yusuf Sari'ya da aynı suçlardan 84 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, 40 tutuksuz sanığın da beraatine hükmetti.

SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI'NIN İŞGALİ

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, darbe girişimi sırasında Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalıştıkları gerekçesiyle yargılanan 28 sanık hakkındaki kararını 14'üncü duruşmada açıkladı.

Sanıklar eski Yüzbaşı Emre Eryüz, eski Üsteğmenler Cemil Esen, Mehmet Ali Akyan, Uğur Can Bekhan ile eski astsubaylar Recep Özcan, Sinan Torunoğlu, Erkan Taşdemir ve Sadullah Gökçe'ye, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Sanıklar Adem Erken, Alper Kamacı, Adli Aldemir, Cengiz Gümüş, Cihat Kucur, Eray Baytar, Fatih Kaya, Ferdi Erdoğdu, Gıyasettin Demir, İbrahim Donat, İbrahim Türkekul, Kadir Uyar, Muhammet Mustafa Şenel, Mümtaz Akyıldız, Ozan Gökbulak, Selami Göktürk, Serkan Bozkurt, Yavuz Türk, Yusuf Yaylaz ve Yüksel Özdemir'i yine "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, yargılama sırasında sanıkların tutum ve davranışlarını göz önünde bulundurarak, cezayı müebbet hapse çevirdi.

İBB'NİN LOJİSTİK DESTEK MERKEZİ İŞGALİ DAVASI

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Lojistik Destek Merkezi ve Arıcılar Camisi'nin işgal edilmesine ilişkin davada, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu 7 sanıkla ilgili kararını verdi.

Buna göre, tutuklu sanıklar eski Binbaşı Özgür Araz, eski yüzbaşılar Yavuz Selim Dayı, Muhammed Hayrettin Şahin ile Levent Güngör, eski Üsteğmen Ayhan Bağdat, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Bu sanıklara 18 kişi için uygulanmak üzere "cebir ve şiddet kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak" suçundan toplamda iki yüzer yıl hapis cezası verildi.

Davada yargılanan diğer sanıklar eski uzman çavuşlar Mehmet Türkmen Seyhan ile Fatih Alkan, TCK'nın "anayasayı ihlal" suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra takdiri indirim hükümlerini uygulayan mahkeme, bu iki sanığın cezasını müebbet hapse çevirdi.

Sanıklar Seyhan ve Alkan'a "cebir ve şiddet kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak" suçundan ayrıca 166 yıl sekizer ay hapis cezası verilmesi karara bağlandı.

FETÖ'NÜN TÜRK TELEKOM'U İŞGAL GİRİŞİMİ DAVASI

Gayrettepe'deki Türk Telekom binasını ele geçirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 6'sı tutuklu 13 askerin yargılandığı davada İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklar eski Albay Nurullah Zeki Atmaca ile eski Yarbay Birol Keskinkılıç'a ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme, diğer sanıklar eski Yarbay Cem Doygun, eski astsubaylar Muhammet Mustafa Çelik, Serdar Uzel ve Uzman Erbaş Murat Karataş'a yine "anayasayı ihlal" suçundan müebbet hapis cezası verilmesine hükmetti.

Darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliği'ni işgal eden askerlere yardıma gitmeye çalışan ekibin başında yer alan eski Astsubay Yusuf Yıldız'ın yargılandığı davada da İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, Yıldız'ın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

HAVACI SUBAYLARA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, Yalova'daki Hava Harp Okulu öğrencilerini İstanbul'a getirdikleri gerekçesiyle 3 eski subayın yargılandığı dosyayı karara bağlayan İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar eski Yüzbaşı Mesut Metin Kazancı, eski teğmenler Harun Ay ve Burhanettin Koyuncu'nun ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarına hükmetti.

Heyet, sanıkların yargılamaya yaptıkları katkı, atılı suç nedeniyle bir pişmanlıklarının bulunmayışları ve verilen cezanın gelecekteki olası etkisini göz önüne alarak, cezada indirim yoluna gitmedi.

POLİSLERİ HUBER KÖŞKÜ'NE GÖTÜRMEYEN PİLOTA MÜEBBET HAPİS

Darbe girişimi sırasında, güvenliği sağlamak amacıyla görevlendirilen polis özel hareket timini Atatürk Havalimanı'ndan helikopterle Huber Köşkü'ne götürmedikleri iddiasıyla yargılan pilotlardan Ender Küçüka'ya ''anayasayı ihlal" suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet cezası veren İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığın duruşmalardaki iyi halini göz önünde bulundurarak verdiği bu cezayı, müebbet hapse indirdi.

Heyet, diğer tutuklu sanıklar Komiser Tolga Gültekin ve sözleşmeli pilot Barış Aktaş'ı da "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırırken, bu sanıkların cezasını da suça "yardım eden" olarak katılmaları ve duruşmalardaki iyi hallerini lehlerine indirim sebebi sayarak 12 yıl altışar ay hapis cezasına dönüştürdü.

ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜNE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET CEZASI

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında tankın içinden çıkan eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacı ile beraber hareket ettiği ve emrindeki polislere darbecilere karşı direnmeme talimatı verdiği iddia edilen eski Başakşehir Emniyet Müdür Yardımcısı Zafer Kuloğlu'na ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Bu davada yargılanan sanıklardan eski Başkomiser Halil İbrahim Alan'a da müebbet hapis cezası veren mahkeme, tutuksuz sanık Erdoğan İkiz'in ise suçu işlediğinin sabit olmadığı kanaatine vararak beraatine hükmetti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN