Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • Navaz Şerif: Liderler olarak, gelecek nesillere barış ve dostluğu miras bırakmalıyız"

Navaz Şerif: Liderler olarak, gelecek nesillere barış ve dostluğu miras bırakmalıyız"

Navaz Şerif: Liderler olarak, gelecek nesillere barış ve dostluğu miras bırakmalıyız
Yayınlanma Tarihi: 9.6.2017 16:16:00
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, ülkesinin Şangay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİO) tam üye olmasını "tarihi bir gün" olarak nitelendirdi. Şerif, Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleşen ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi’nde ülkesinin örgüte tam üyeliğinin onaylanmasının ardından yaptığı konuşmada, Hindistan’ı da üyeliğe kabul edilmesi dolayısıyla kutladı.

Pakistan’ın ŞİO üyeliğinin "tarihi bir gün" olduğunu belirten Şerif, "Liderler olarak, gelecek nesillere çatışma ve düşmanlığın zehirli sonuçlarını değil, barış ve dostluğu miras bırakmalıyız." dedi. Şerif, önümüzdeki yıllarda ŞİO’nun Asya Pasifik, Doğu Asya, Batı Asya ve Atlantik bölgeleri arasında güçlü bağların kurulmasına öncülük edeceğine işaret etti.

İyi komşuluk ilişkileri için işbirliği…

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, "ŞİO üyeleri arasında 5 yıl boyunca iyi komşuluk ilişkileri kurma" önerisini memnuniyetle karşıladığını vurgulayan Şerif, "ŞİO bize güven inşa etme ve ortak refahın gözetildiği ekonomik kalkınma için güçlü bir zemin sunuyor. Dahası terörizmle mücadele, silahlanmanın azaltılması, yoksulluğunun önüne geçilmesi, salgın hastalıklarla mücadele ve iklim değişikliğinin önlenmesi için de bize yardım ediyor." diye konuştu.

ŞİO’da 2005 yılından beri gözlemci ülke statüsünde bulunan Pakistan, 2010’da tam üyelik başvurusunda bulundu. 2015’te Rusya’nın Ufa kentinde düzenlen ŞİÖ Liderler Zirvesi’nde Pakistan’ın üyeliğe kabul edilmesi konusunda mutabakata varılmıştı. Pakistan ve Hindistan’ın ŞİO üyeliği, örgüte sonradan kabul edilen ilk üyeler olmaları dolayısıyla da ayrı bir önem taşıyor.

Türkiye diyalog ortağı

ŞİÖ, 2001 yılında Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan tarafından kuruldu. Örgüt, üye devletler arasında siyasi, ticari, ekonomik, bilim, kültür, eğitim ve başka alanlarda karşılıklı iş birliği ve güveni pekiştirmeyi amaçlıyor. Türkiye 6-7 Haziran 2012’de Pekin’de düzenlenen ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi’nde oybirliğiyle diyalog ortaklığına kabul edilmişti.

Örgütün sekretaryası Çin’in başkenti Pekin’de, "Bölgesel Terörle Mücadele Kuruluşu" da Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bulunuyor.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN