Arama

Bir Başkadır İstanbul'da Ramazan

Bir Başkadır İstanbul’da Ramazan
Yayınlanma Tarihi: 7.6.2017 13:20:00 Güncelleme Tarihi: 07.06.2017 16:32

İstanbul; camiler, türbeler ve asırlardır devam eden ramazan gelenekleriyle Türkiye’nin ve dünyanın farklı şehirlerinden gelen Müslümanların çekim noktası olmayı sürdürüyor . Müslümanlar, ramazan ayının manevi havasını teneffüs etmek için Hırka-i Şerif, Eyüp Sultan, Sultanahmet ve Süleymaniye camileri, Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi ve Yuşa Tepesi gibi mekanları ziyaret ediyor


Fethedildiği 1453 yılından itibaren asırlarca Türk-İslam medeniyetinin merkezi olan İstanbul, ramazan aylarında yaşanan gelenekleri, tarihi camileri ve türbeleriyle bugün de hem Türkiye’den hem dünyanın farklı ülkelerinden Müslümanların tercih ettiği şehir olma özelliğini koruyor. Hazreti Muhammed’i, Medine’ye hicretinden sonra evinde misafir eden Hazreti Halid Ebu Eyyüb el Ensari’nin türbesi, Sultanahmet, Hırka-i Şerif ve Süleymaniye camileri, Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi ve Yuşa Tepesi gibi Müslümanların ilgisini çeken eserler, günümüzde de özellikle ramazan aylarında İstanbul’un manevi havasını yaşamak isteyenleri ağırlamaya devam ediyor.

Ramazan ayını yaşamak için Şanlıurfa’dan İstanbul’a gelen Mehmet Diken, kentte ramazanı geçirmenin güzel ve farklı bir duygu olduğunu belirterek, herkesin bu duyguyu yaşamasını temenni etti. Diken, "İstanbul’un manevi değeri çok güzel olduğu için bütün türbeleri gezdik. Yuşa Hazretleri, Eyüp Sultan ve Mahmut Hüdayi Hazretlerine gittim. Sultanahmet Camisi’ne geldim. Allah bugünü kısmet etti. İnşallah nice ramazanlar görürüz." diye konuştu.

Sakarya’dan ailesiyle hem İstanbul’da ikamet eden kızını hem de Sultanahmet’i ziyaret etmek için geldiğini söyleyen Yusuf Abay, “Buradaki manevi ortam çok güzel. Herkesin bu havayı teneffüs etmesi gerek. İstanbul’daki ramazan anlatılamaz yaşanır" dedi.

Tokat’tan üniversite öğrenimi için İstanbul’a gelen öğrenci Merve Nur Kaymak ise, ramazanı ilk kez kentte yaşadığını belirtti. Kaymak, şunları söyledi: "Sultanahmet Meydanı’ndayız. Sahur için bulunuyoruz burada. Önce Eyüp’te iftarlar yaptık. Hırka-i Şerif’i ziyaret ettik. Burada ramazan keyfinin farklı bir sevinç olduğunu yaşamış oldum."

Diyarbakırlı Remziye Dedeoğlu da, "Diyarbakır’da da ramazanın vermiş olduğu o sıcaklığı hissediyorsunuz. İstanbul’da birçok insan bir araya geldiği için ramazan bambaşka bir boyut kazanıyor. Hiç tanımadığınız insanlarla aynı sofrayı paylaşıyorsunuz, aynı sokakta yürüyorsunuz. Bu yüzden İstanbul’da ramazan farklı." ifadelerini kullandı.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN