Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • Afganistan'da terör saldırıları ve şiddet olayları tırmanışta

Afganistan'da terör saldırıları ve şiddet olayları tırmanışta

Afganistan’da terör saldırıları ve şiddet olayları tırmanışta
Yayınlanma Tarihi: 4.6.2017 17:06:00

Afganistan’da terör saldırıları ve şiddet olayları, son günlerde tırmanışa geçerken, son bir haftada düzenlenen 6 saldırıda 133 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı
Afganistan’ın batısındaki Herat vilayetinde 7 gün önce düzenlenen bombalı saldırıda 10 sivil hayatını kaybetti. Aynı gün içinde ülkenin Host kentinde, Afgan Özel Kuvvetlerini taşıyan aracı hedef alan bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 18 kişi öldü. Terör örgütü ile bağlantısı olduğu iddia edilen bir polis, 6 gün önce Zabul vilayetinde 6 meslektaşını silahla vurarak öldürdü.
Başkent Kabil’de 4 gün önce, diplomatik temsilciliklerin bulunduğu Vezir Ekber Han bölgesini hedef alan bombalı araçla düzenlenen saldırıda, en az 90 kişi hayatını kaybetti.
Ülkenin doğusundaki Nangarhar vilayetinde de 3 gün önce bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 1 polis yaşamını yitirdi. Kabil’de ise, Afganistan Senatosu Başkan Yardımcısı Alem İzzedyar’ın oğlunun cenaze töreninde düzenlenen üç bombalı saldırıda 18 kişi hayatını kaybetti.
Son yılların en büyük saldırısı
Kabil’in merkezinde Vezir Ekber Han bölgesini hedef alan, 90 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı, başkentteki son yılların en büyük saldırısı olarak kayıtlara geçti. Su tankerine yerleştirilen bomba ile düzenlenen söz konusu saldırıda 1,5 ton patlayıcının kullanıldığı açıklanmıştı.
Bir diğer kanlı saldırı da nisan ayında ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinde gerçekleşmiş, 209. Şahin Kolordu Komutanlığına asker üniformalı eylemciler tarafından düzenlenen saldırıda 140 kişi ölmüştü.
Taliban’ın Bahar Harekatı mı?
Taliban, 2016’da liderlerinin ABD öncülüğündeki bir hava saldırısında öldürülmesi sonrası, bu yıl, "Mansur Operasyonu" adını verdikleri saldırılarında taktik değiştireceklerini açıklamıştı.
Örgüt, nisan ayı başında da NATO güçlerine ve Afgan güvenlik görevlilerine yönelik "Mansur Operasyonu" adı verilen Bahar Harekatı’na başladıklarını duyurmuştu. Afganistan Savunma Bakanlığı ise geçen hafta yaptığı açıklamada, Taliban’ın Bahar Harekatı’nda başarısız olduğunu ve ağır kayıp verdiğini söyledi (A.A. Kabil)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN